Kemal Derviş'in Türkiye hedefi

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) eski başkanı ve Akbank Uluslararası Danışma Kurulu Başkanı Kemal Derviş, Türkiye'yi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına sokma zamanı olduğunu söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) eski başkanı ve Akbank Uluslararası Danışma Kurulu Başkanı Kemal Derviş, Akbank'ın, Dünya Bankası-IMF yıllık toplantıları dolayısıyla Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'nde düzenlediği davette yaptığı konuşmada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin, Bretton Woods kurumları olarak bilinen IMF ve Dünya Bankası'nın yönetiminde hak ettikleri yeri almasının zamanının geldiğini belirterek, Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına girmesi gerektiğini vurguladı.

İstanbul'un IMF ve Dünya Bankası'nın tarihindeki en önemli yıllık toplantılarına ev sahipliği yaptığının altını çizen Derviş, şunları kaydetti:

''2008-2009 krizi sadece iyi düzenlemelere değil aynı zamanda daha fazla uluslararası politika koordinasyonuna da ihtiyaç olduğunu gösterdi. Şimdi artık gelişmekte olan ülkelerin Bretton Woods kurumlarının yönetiminde hak ettikleri yeri alma zamanıdır. Türk bankacılık sektörünün güçlü olması, ülke ekonomisinin global finans piyasalarını etkileyen kriz fırtınasından daha fazla etkilenmesini engelledi. Şimdi bu gücü, toparlanma, ulusal tasarrufu teşvik etme, ekonomiyi canlandırarak istihdamı finanse etmek için kullanma ve Türkiye'yi dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasına sokma zamanıdır.''

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de kokteyl öncesindeki sohbet toplantısında İstanbul'un 1955'te IMF-Dünya Bankası toplantılarına ilk ev sahipliği yapmasından bu yana çok daha güçlü bir konumda olduğunu vurguladı.

Dinçer, ''O dönemde İstanbul kendi ekonomisini daha geniş pazarlara açmaya çabalıyordu. Oysa bugün İstanbul global ekonominin merkezinde ve en önemli kavşak noktasında yer alıyor. İnanıyorum ki İstanbul, dünya piyasalarında alışılagelmiş normların yerini alacak yeni bir mutabakat yaratılmasına önderlik edecek. Washington mutabakatının yerini alabilecek 'İstanbul Mutabakatı' ile finansal piyasaları etkileyen en önemli konular ve ortak faydalar doğrultusunda görüş birliği oluşturulacaktır'' diye konuştu.

Davete Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı John Lipsky, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Citigroup CEO'su Vikram Pandit, Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt'un da aralarında bulunduğu çok sayıda konuk katıldı.