"Kayısı ciddi anlamda dondan zarar gördü"

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Kadak, kayısının ciddi anlamdan don olayından hasar gördüğünü tespit ettiklerini bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Yaşanan don felaketinin etkilerini belirlemek için Malatya'ya gelen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ramazan Kadak, kayısı bahçelerini gezerek incelemelerde bulundu.

Tarım İl Müdürlüğünde düzenlediği basın toplantısında, meydana gelen hasarın oldukça büyük olduğuna dikkati çeken Kadak, şöyle konuştu:
''Yaşanan don olayının son durumunu tespit etmek üzere Bakanımızın talimatıyla Malatya'ya geldik. Yaptığımız çalışmalarda kayısının ciddi anlamda dondan hasar gördüğünü tespit ettik. Malatya'nın tüm ilçelerini, Elazığ'ın Baskil ve Keban ilçelerini oluşturduğumuz ekiplerle dolaştık. Hasarla ilgili tam tespitlerimizi yaptıktan sonra Bakanımıza bir rapor halinde arz edeceğiz. Konu daha sora belki Bakanlar Kurulu gündemine gelecek. Çalışmalarımızda arkadaşlarımızla Battalgazi ilçesi, Dilek, Yazıhan'ın göl havzasına yakın olan kesimleri, Yeşilyurt, Sürgü, Polat ve Akçadağ güzergahını dolaştık. Özellikle göl havzasının kıyı noktasından başlamak üzere 950 metreye kadar rakımı olan yerlerde ciddi hasar var. Bin metre yukarılarda ise bu hasar daha az.''


"Kayısı için risk sona ermedi"

Nisan ayında tekrar bir ilkbahar geç donlarının yaşanmasının söz konusu olabileceğine işaret eden Kadak, ''Kayısı meyvesi için riskler sona ermiş değil'' diye konuştu.

Bu duruma küresel ısınmanın yol açtığını ifade eden Kadak, şöyle devam etti:
''Nisan ve mayıs aylarında muhtemel dolu olayları da olabilir. Bu duruma bazı tespitlerimizle küresel ısınmanın yol açtığını düşünüyoruz. Normal olan mart ayında bu soğukların yaşanmasıydı. Anormal olan kayısının 3 hafta erken çiçek açması. 16-20 Mart tarihleri arasında hava sıcaklığında önemli düşüşler yaşanmış. Soğuklar ise uzun süre etkili olmuş. Malatya'da 88 bin 450 kayısı parseli var. Bu kayısı parsellerinin 8 bin 200'ü sigortalı. Yani her 10 kayısı bahçesinden biri sigortalı. Ancak hasarla ilgili tespit yaparken sigortalı sigortasız ayrımı yapmadık. Tüm üreticileri göz önünde bulundurduk. Raporlarımızı da bu doğrultuda hazırlayacağız.''

Kadak, duruma geç müdahale edildiği yönündeki değerlendirmeler için şunları söyledi:
''Olaya geç gibi müdahale etmemizin sebebi, don hadisesi yaşandığı zaman hasarı ertesi gün tespit edemezsiniz. Don hasarını tespit etmek için zarar gören çiçeklerin güneş görmesi, aradan biraz zaman geçmesi gerekiyor. Bu sürecin geçmesiyle tablo daha net ortaya çıkar.''

Toplantıya, Tarımsal Üretim ve Geliştirme (TÜGEM) Genel Müdürü Ali Karaca, Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi (TARSİM) Genel Müdürü Bülent Bora, Ticaret Borsası Başkanı Tahir Kalaycıoğlu, Tarım İl Müdürü Bestami Zabun, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ile Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş katıldı.