Kayıp Trilyon'dan hükümlü
AKP vekilliği döneminde kamudan aldığı işlerle servetine servet katan AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan 2 bin 300 TL'ye mahkûm olmuş.
cumhuriyet.com.trAnayasaya aykırı olmasına karşın milletvekili olduktan sonra kamudan aldığı işlerle 16 milyon liralık sermayeye sahip olan eski AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan’ın, “Kayıp Trilyon” davasından hüküm giydiği ortaya çıktı. Söz konusu davada dönemin Refah Partisi yöneticilerinin parti kapatıldığı için Hazine’ye iade etmeleri gereken 1 trilyon lirayı sahte belgelerle harcanmış gibi gösterdikleri tespit edilmişti. Bu davadan 2 bin 302 TL ödemeye mahkûm edilen Erdoğan’ın, İttifak Metal isimli bir başka şirkette de 2 milyon 250 bin TL sermayesi bulunduğu anlaşıldı. AKP’li eski milletvekili, milletvekilliği yaptığı dönemde de 3 milyon TL sermayeli aile şirketi Erdoğan Metal’i kurdu.
Maliye Hazinesi’nce Fazlı Erdoğan, Mustafa Demiray ve Ahmet Akdeniz aleyhine açılan ve Karadeniz Ereğlisi 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada “davalıların Anayasa Mahkemesi tarafından 16.01.1998 tarih 1997/1 esas 1998/1 karar ilamı ile kapatılmasına karar verilen Refah Partisi Kdz. Ereğli ilçe başkanları olduklarını, parti kapatılması sonucunda düzenlenen inceleme raporlarına göre, 2820 sayılı Yasa’nın 70/1 maddesine aykırı olarak parti tüzelkişiliğine ait olmayan harcamalar ve parti teşkilatına ait gelir makbuzu karşılığı toplanıp gelir-gider defterine gelir olarak yazılmayan toplam 2.496,16 YTL tespit edildiği, herhangi bir ödemede bulunulmadığı” belirtilerek “İrat kaydedilmesi gereken 2.459,92 YTL alacağın 2.302,25 YTL’sinin davalı Fazlı Erdoğan’dan davanın açıldığı tarihten ödeme tarihine kadar işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsil edilmesine” karar verildi. Davada ilgili inceleme raporunun 30.12.1998 itibarıyla hazırlandığı belirtildi. Cumhuriyet’in o günkü Merkez Bankası dolar kurundan yaptığı hesaplamaya göre, söz konusu 2 bin 302 TL’nin bugünkü dolar değeri 7.362 ABD Doları oldu.
Anayasa hükmüne \t karşın kamudan iş aldı
AKP’den 2002’de Zonguldak milletvekili olan ve geçen dönem de milletvekilliği devam eden Erdoğan’ın, bu süreçte Çepaş Demir Çelik isimli bir şirkete ortak olduğu, daha sonra Çepaş Galvaniz olarak ismini değiştirdiği bu şirketteki sermayesinin, anayasadaki “milletvekilleri herhangi bir taahhüt işini doğrudan veya dolaylı kabul edemezler” hükmüne karşın, başta Karayolları Genel Müdürlüğü olmak üzere Ankara Anakent Belediyesi gibi kamu kuruluşlarından aldığı işlerle 11.2 milyon TL’ye, ailesi ile beraber ise 16 milyon TL’ye yükseldiği ortaya çıkmıştı.
Erdoğan’ın İttifak Metal Sanayi isimli şirkette de kendine ait 2 milyon 250 bin TL sermayesi olduğu, eşi Saniye Erdoğan’ın ise 1 milyon 175 bin TL’lik sermayeye sahip olduğu anlaşıldı. Ticaret Sicili Gazetesi’ne göre şirketin faaliyet konusu içinde, milletvekillerine yasak olan “resmi şahıslara ait her türlü inşaat, tesisat, montaj işleri yapmak, bu tür işlerin taahhüt ve müteathitlik işlerini yapmak ve yaptırmak” da yer alıyor.