Kayı, kliniği Afrika’ya açtı

Türkiye’de 49 klinikte hizmet veren Kayı Holding, Kenya ile yurtdışına açıldı.

Şehriban Kıraç

Dünyanın en büyük 250 müteahhitlik şirketi arasında yer alan Kayı Holding sağlık alanındaki yatırımlara ağırlık verdi. Gelecek 5 yılda holding cirosunun yüzde 50’sini sağlıkta yapmayı hedefliyor.

Enerji alanındaki yatırımlarını askıya alan Kayı, 2011’de Kayı Medikal’i kurarak, klinik hizmetler, entegre sağlık çözümleri ve kamu özel ortaklığı yatırımlarına ağırlık verdi. Holding, radyoloji, radyoterapi, sterilizasyon, fizik tedavi rehabilitasyon, nükleer tıp ve laboratuvar hizmetleri alanında lider olmayı amaçlıyor. Türkiye’de 49 hastanede hizmet veren Kayı Medikal, 2017 itibarıyla, bu hastanelerde 100’ün üzerinde ekipmanla yılda 3 milyon üzeri tetkik teşhis, 80 bin üzeri seans da radyoterapi tedavisi yaptı.

Kenya’da bir ilk

Kayı Medikal, ilk yurtdışı yatırımını ise Kenya’da yaptı. Kenya’nın başkenti Nairobi ve Nyeri şehirlerindeki iki hastanede (Consolata Hospital Mathari ve Avenue Hospital Parklands) iki ayrı radyoloji merkeziyle hizmet veriyor. Nyeri’deki radyoloji merkezi bölgedeki ilk radyoloji merkezi olma özelliğini taşıyor ve diğer şehirlerden de buraya hasta geliyor. Bu yıl içinde yine Nairobi’de bir radyoterapi merkezini daha açacak olan Kayı, Tanzanya Darüsselam ve Uganda’nın Masaka şehirlerinde de radyoloji merkezleri işletiyor.

Marka olmak istiyoruz

da ciro elde etiğini ve şu anda 6 bin çalışanı bulunduğunu bunların yüzde 10’nun sağlık alanında faaliyet gösterdiğini anlatan Alpaslan Korkmaz, “Birinci faaliyet alanımız taahhüt. İkinci faaliyet alanımız enerji. Ama 6 yıl önce enerjide şunu gördük zorlanacağız ve duralım dedik. Enerjide yatırıma devam etmeyeceğiz. Üçüncü faaliyet alanımız otel yatırımları. Sadece şehir otelleri yapıyoruz. Sağlık dördüncü yatırım alanımız. Ama bizim için stratejik alan. Gelecek bey yılda sağlık alanındaki ciromuz taahhüt cirosu yüzde 50-50 olacak. Orta ve uzun vadede sağlık alanında dünya çapında en büyük müteahhit, yatırımcı ve servis sağlayıcı firmalardan biri olma yolunda ilerliyoruz” dedi.

Hedef 20 ülke

Kayı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Alpaslan Korkmaz, Nairobi’de düzenlediği basın toplantısında sağlıkta markalaşmayı amaçladıklarını belirterek, gelecek dört yılda klinik hizmetlerini en az 20 ülkeye yaymayı ve 50 civarında klinikte hizmet vermeyi amaçladıklarını söyledi. Şu anda yurtdışında dört klinikte hizmet verdiklerini dile getiren Korkmaz, son 7 yılda ise 10 hastane inşaatı da yaptıklarını aktardı. Korkmaz, “5 yıl önce Cezayir’de Hollandalı ve dünyanın en büyük şirketlerinden Simed ile askeri hastane ihalesini kazandık. Bir yıl sonra Simed iflas etti ve biz işi tek başımıza yürüttük. Bu yıl temmuz ayında bu hastaneyi teslim edeceğiz. Buradaki deneyimlerimiz sayesinde ikinci askeri hastane ihalesini de kazandık, onun da inşaatının yüzde 50’si bitti. Şimdi ülkedeki üçüncü askeri hastane ihalesini de 17 şirket arasında kazandık. Biz medikal işini bir paket halinde sunuyoruz” dedi.

Yeni pazarlar

Korkmaz, Kayı Medikal’in gelecek dönemde Afrika’da Senegal ve Fildişi Sahili, Orta Asya’da Kazakistan, Güneydoğu Asya’da Vietnam, Balkanlar’da Bosna ve Hersek, Romanya ve Sırbistan’da hizmet vermeye başlayacak yeni merkezleriyle sağlık konusundaki hizmet ağını genişletmeyi hedeflediğini söyledi. Holding’in ilk kamu özel ortaklığı projesi Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü. Hastane 2 bine yakın yakın yatak kapasitesine sahip olacak ve 2020’de hizmete açılması planlanıyor.