"Kavga ederken benden onay mı alıyor?"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, eğitimde 4+4+4 kademeli eğitim sistemini öngören kanunun komisyon görüşmeleri sırasında yaşanan tartışmaları değerlendirdi.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, NTV'de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Eğitimde 4+4+4 düzenlemesi görüşmeleri sırasında yaşanan tartışmalara ilişkin bir soru üzerine Çiçek, ''Sayın Kılıçdaroğlu ve parti yöneticilerinin son derecede saygısızca, yakışır bulmadığım bir kısım konuşmaları vardı. Bugüne kadar cevap vermedim. Temennim ederim bugünkü son açıklama olur'' dedi. Çiçek, şunları söyledi:

''Bunlara cevap vermedim çünkü, Türkiye'de tartışılmadık, hakaret edilmedik makam kalmadı. Üsluba, kullanılan kelimelere baktığınızda bunlar tenkit değil düpedüz hakarettir. Bunlar siyasetçiye yakışmaz. Bir süre sonra da insanları kendilerini korumak mecburiyetinde bırakırsınız. TBMM gibi bir makamın tartışma konusu yapılmasını istemedim. Bu türlü seviyesiz konuşmalar yapıldığında meslektaşlarınıza 'Meclis Başkanı'nın parti yöneticileriyle polemiğe girmesi uygun olmaz' dedim, cevap vermiş oldum. 'Kötü söz sahibinindir' dedim. Çünkü, biz yüzyüze bakıyoruz, sıfatımız ne olursa olsun milletvekiliyiz. Bu kadar ağır, seviyesiz laflar edildiğinde birbirimizin yüzüne nasıl bakacağız? Üstelik bu yakışıksız konuşmaların bir kısmı yabancı siyasetçilerin önünde konuşuldu. 'Evrak memuru' dedi. Buna söylenecek çok laf olur. Biz ağzımıza geleni konuşamayız. Bunun başı da yoktur sonu da yoktur. Boşboğazlığı cehenneme koymuşlar 'cehennemin odunu niye yaş?' demiş. Öfkeyle bazen birbirimize ileri geri laflar ediyoruz. O dönem çok laflar edildi. Bunlar siyasete, Meclis'e bir şey kazandırmıyor. Millet bizi buraya kavga etmeye göndermedi ki.''

Somut ihtilaf çıkınca İçtüzüğe baktığını belirten Çiçek, ''Kesin hüküm varsa uygularım. Herkes farklı algılıyorsa bir karar verirsiniz birinin hoşuna gitmez. Hüküm yoksa geçmiş uygulamalara bakarsınız'' dedi.

''Benim yaptığımı yanlış buluyorlarsa hakaret üslubunda değil, bir siyasetçiye yakışır şekilde söylemek var'' diyen Çiçek, ''Benim toplantıma katılacak, katılmayacak... Rahmetli Turgut bey Cumhurbaşkanlığı'na aday olduğunda Demirel 'kendisini tanımıyoruz' dedi. Rahmetli Turgut bey Cumhurbaşkanı, hükümeti kurma görevini ona verdi. Demirel koşa koşa gitti. Hatırlatılınca 'devlette küslük olmaz' dedi. Siyaset adamının böyle keskin laflar etmemesi lazım. Yüzyüze bakılacaksa, bu türlü keskin laflar edenler kendilerini aşağı düşürürler'' açıklamasında bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun ''Meclis Başkanı kalıbına uygun davranmadı'' sözünü anımsatan Çiçek, ''Bir siyasi parti genel başkanı böyle konuşur mu?'' diye sordu.
 

''Bu ayıp bir iş''

Çiçek, ''İtibar kaybı olduğu için devreye girer misiniz?'' sorusuna, şu yanıtı verdi:

''Kavga ederken benden onay mı alıyor? Bu ayıp, yanlış bir iştir. Millet kanlı bıçaklı olun diye mi gönderiyor? Bu kadar gayret ettik birilerinden de bir teşekkür gelmedi. Bu krizlerin kaynağı ben değilim. Önü sonu hesap edilmeden verilmiş kararlar var, o kararlar sebebiyle problemlerin çözüleceğine inananlar sükutu hayal içerisinde. 'Bundan nasıl kurtuluruz? Meclis Başkanı şöyle yapsın' Bu kadar hakaret ettiğiniz insan ne yapsın? Ufak tefek ümit ışıkları doğuyor. Teşebbüste bulunmadım değil. Her defasında bir ümit ışığı doğar gibi oluyor, zehir zemberek konuşmalar sebebiyle tüm ışıklar sönüyor. Herkesin biraz sorumlu davranması lazım. Herkes benim yetkimi aşan, yetkimin dışında işler bekliyor. Kendilerinin kararları sonucu çıkan problemin çözümü anlamında.''

 

Kılıçdaroğlu ile yeniden görüşecek mi?

Kılıçdaroğlu ile yeniden görüşüp görüşmeyeceği yönündeki bir soru üzerine Çiçek, ''Ben herkesle görüşürüm. İlişki kurduğum insanları sempati, antipatime göre değil, görevim gereği gitmem gereken yere giderim, yapmam gereken işleri yaparım. Dört siyasi parti taahhütte bulundu 'yeni anayasa yapacağız' dediler. Dört siyasi partinin boynunun borcudur, bunu yapmaları lazım. Bu anayasa çalışmalarını devam ettirmek mecburiyetindedirler. Şu ana kadar komisyondaki arkadaşlar hassasiyet gösterdiler. Oradaki atmosfer Türkiye siyasetine on sene yirmi sene değil, bir sene hakim olsa hem anayasayı yapar hem de birçok sorunu çözeriz'' diye konuştu.


12 Eylül davası

Çiçek, ''12 Eylül davası başlıyor, müdahil olma konusunda Meclis'in çalışması var mı?'' sorusuna, ''İddianame geldi arkadaşlar okuyor. Bugün ya da yarın bu çalışmayı bitirip bir karar vermiş oluruz. Yarın sabah duruşmalar başlamış olacak. Öyle ya da böyle bir kararı yarın sabah vermiş oluruz'' yanıtını verdi.