Katliamdan bir yıl sonra BM: Arakan’da soykırım oldu
Arakanlı Müslümanlara yönelik katliam ve şiddetin birinci yılında Birleşmiş Milletler, yaşananları “soykırım” olarak niteledi. BM Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu yayımladığı raporda, Myanmar ordusunun üst düzey altı generalinin Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptığını belirtti. BM, generallerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını istedi.
cumhuriyet.com.trMyanmar’da Arakanlı Müslümanlara yönelik katliam, evlerini yurtlarını terk etmelerine yol açan şiddetin üzerinden bir yıl geçerken Birleşmiş Milletler’den (BM) dikkat çekici rapor geldi. BM tarafından kurulan Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu’nun raporunda, Myanmar ordusunun Genelkurmay Başkanı Min Aung Hlaing ile yardımcısı General Soe Win’in de aralarında bulunduğu altı üst düzey generalin Arakanlı Müslümanlara soykırım yaptığı, yargı önüne çıkmaları gerektiği belirtildi. Hlaing’in derhal istifasının istenmesi talep edildi.
‘Su Kyi sessiz kaldı’
Ülkenin fiili lideri, Nobel Barış ödüllü Aung San Su Kyi’nin de şiddeti önlemede, sivilleri korumada gerekli adımları atmadığı vurgulandı. AB Komisyonu Sözcüsü Maja Kocijancic yaptığı açıklamada, “Arakan’daki durum ciddiyetini korumaya devam ediyor. Sistematik biçimde insan haklarını ihlal edenler hesap vermelidir” ifadelerini kullandı.
BM İnsan Hakları Konseyi’nin 23 Mart 2017’de kurduğu misyon, yaklaşık 18 ay süren çalışmalarının ardından elde ettiği bulgulara ilişkin hazırladığı raporu, Myanmar’daki Arakanlı Müslümanların maruz kaldığı katliamın birinci yılında açıkladı. Raporda, Myanmar’da “dokunulmazlığın ülkenin siyasi ve hukuk sistemine işlediğine” dikkat çekilerek ayrıca Hlaing ile diğer üst düzey generallerin Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde (UCM) yargılanması ya da bu yargılama için özel bir mahkeme kurulması görüşüne yer verildi. Myanmar ordusunun gerçek güvenlik tehditleriyle son derece orantısız şekilde güç kullanımına sürekli olarak başvurduğu kaydedilen raporda, “askerlerle Budist çetelerin Arakan Müslümanlarını katlettiği, işkenceden geçirdiği, kaybettiği, kadınlara tecavüz ettiği, evleri kundakladığı ve tüm bunları soykırım niyetiyle yaptığı” vurgulandı. Askeri zorunlulukların asla cinayetler işlenmesini, tecavüzü, çocuklara saldırılmasını, köylerin yakılmasını haklı çıkarmayacağının altı çizildi.
Facebook’tan engelleme
Raporun açıklandığı basın toplantısında Su Kyi’nin “Hikâyeyi kendi açılarından anlatmak için temsilciler gönderdiği ancak bu temsilciler ile görüşmelerden bir sonuç çıkmadığı” aktarıldı. BM, uluslararası topluma da yaptırım ve ambargo çağrısı yaptı.
Sosyal paylaşım sitesi Facebook ise Myanmar ordusunun tepesindeki isimlere ait resmi hesapların yasaklandığını açıkladı. Uluslararası Myanmar Bağımsız Araştırma Misyonu’nun raporunda ayrıca, soykırım suçu işleyen ordu mensuplarına ilişkin BM’nin elinde uzun bir liste olduğu, detaylı raporunun 18 Eylül’de BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacağı kaydedildi.
Uluslararası insan hakları kuruluşları daha önce de Arakanlı sivillere yönelik sistematik vahşete ilişkin raporlar yayımlamıştı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin de “Bir mahkeme Arakanlı Müslümanlara soykırım yapıldığı yönünde bir karar alırsa şaşırmayacağını” söylemişti.