Kasıktan bir iğneyle girilen işlem sayesinde açık ameliyata gerek kalmadı
Hastaların çoğu ameliyatsız seçenekten haberdar değil. Prof. Dr. Ödemiş, çocuklarda travmatik sonuçlar yaratabilen büyük operasyonlara hiç gerek kalmadan sorunu ortadan kaldırabildiklerini söyledi.
cumhuriyet.com.tr
Hastanede iki gün kaldı
Sercan, artık tüm sağlıklı yaşıtları gibi dilediğince oynayabilecek. Anne Meryem Kargı, “Açık kalp ameliyatı olmasını istemedik. Bu çok zorlu bir süreçti. Çok başarılı bir uygulama ile bugün çocuğumuz tamamen sağlıklı” dedi. Baba Ali Kargı da Sercan’ın yalnızca 2 gün hastanede kaldığını, kapalı ameliyat olduğundan vücudunda hiçbir iz olmadığını söyledi.
Açık kalp ameliyatları, kalp - akciğer pompası eşliğinde ve göğüste büyük kesiler açılarak yapılması gereken operasyonlar. Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi çocuk kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Ender Ödemiş, “Özellikle çocuk hastalarda, bütün bunlara hiç gerek kalmadan, sadece kasıktan giriş yapılan bir anjiyo uygulaması ile bu tür müdahaleler son derece başarıyla yapılabiliyor” diyerek hastaların çoğunun bu ameliyatsız seçenekten haberdar olmadığına dikkat çekti.
Şemsiye benzeri tıkaç
Sercan’ın doğduğundan bu yana kalbinin alt odacıkları arasında karıncıklarda kirli ve temiz kanın birbirine karışmasını engelleyen duvarda delik olması nedeniyle takip edildiğini söyleyen Prof. Dr. Ödemiş, sorunu “Transkateter VSD kapatılması” (anjiyo yöntemiyle kapatma) adı verilen bir yöntemle kalbin içerisinde delik olan bölgeye şemsiye benzeri bir tıkaç yerleştirerek çözdüklerini anlattı.
Bu işlemin yalnızca kasıktan bir iğne girişiyle yapılabildiğini kaydeden Ödemiş, böylece, çocuklarda travmatik sonuçlar yaratabilen büyük operasyonlara hiç gerek kalmadan sorunu ortadan kaldırabildiklerini kaydetti.
Destekleyici önlem olarak yalnızca 6 ay boyunca kan sulandırıcı kullanacak olan minik Sercan daha sonra bu konuyla ilgili ek bir tedaviye ya da ilaca ihtiyaç duymayacak. 5 yıla kadar yılda bir kez kontrole gidecek ve büyük ihtimalle 5 yıl sonra doktor takibine de artık gerek kalmayacak.
En sık rastlanan sorun Doğumsal kalp hastalıkları tüm doğumsal anomaliler içerisinde en sık rastlanan sağlık sorunlarının başında geliyor. Bebeğe anne karnında uygulanan ekokardiyografi ile belirlenebiliyor olmasına karşın bebeklerde VSD (kalp deliği) kapanmasının 1.5-2 yaşlara kadar kendiliğinden de gelişebildiğini dile getiren Prof. Ödemiş, bu nedenle bu yaştan sonra herhangi bir kalp yetersizliği ortaya çıkması beklenmeksizin bu işlemin yapılabildiğini kaydetti. |