Kartta yüksek faiz oyunu
Kredi kartı borçlarının artması, faiz yükünün ağırlaşmasının ardından Merkez Bankası, aylık faiz oranında bankalara üst sınır olarak yüzde 2.02’yi belirlemişti. Ancak bir banka bu faizin yanı sıra 100-499 TL çekimlerde yüzde 5.5, 500 TL üstü çekimde yüzde 9 işlem ücreti alıyor
cumhuriyet.com.tr
Geçmişte yüksek faiz oranları nedeniyle sayısız tüketicinin canının yandığı kredi kartı faizleri konusunda alınan tedbirler sonrası, Merkez Bankası, kart faizinde üst limit belirlemişti. Burada da oran yüzde 2.02 idi.
Milliyet'ten Kadife Şahin'in haberine göre tüketiciyi korumak amacıyla yapılan bu düzenlemeyi aşmak için bu uygulamaya giden bir banka, kredi kartına Merkez Bankası’nın getirdiği azami faiz oranı olan aylık yüzde 2.02 faizin üstüne 100 Türk Lirası (TL) ile 499 TL arasında nakit çekiminde aylık yüzde 5.5 faiz, bankanın tanımı ile ‘işlem ücreti’ alıyor.
Bu banka müşterilerine 500 TL ve üzeri işlemlerde de nakit çekimi 9 taksitte bölme olanağı veriyor ve yüzde 9 da faiz alıyor.
Üst sınır havada kaldı
Türkiye’de 90’lı yıllarda bireysel ve ticari hayatta ekonomik sıkıntılar yaşayan insanların başvurduğu tefeci faizlerini hatırlatan bu uygulama Merkez Bankası’nın karta getirdiği üst sınırın havada kaldığını gösteriyor.
“1 Temmuz 2015 tarihi itibarıyla geçerli olmak üzeri kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranları Türk lirası için yüzde 2.02, yabancı para için yüzde 1.62, aylık azami gecikme faiz oranları Türk lirası için yüzde 2.52, yabancı para için yüzde 2.12 olarak belirlenmiştir. Söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmamaktadır. Bankalar bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebilecektir.
Söz konusu oranlar azami oranlar olup, bankalarca kredi kartı işlemlerinde bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanması mümkün bulunmamaktadır. “
Karttan çekme ‘kredi’ kullan...
“Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir” diyen Merkez Bankası, “Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır” açıklamasıya, yüksek faiz yükündün tüketiciyi korumayı amaçlıyor.
Kaynak: Milliyet / Kadife Şahin
Kaynak: Milliyet / Kadife Şahin