''Kararlılığımız devam ediyor''
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral konusunun Türkiye'de ilk olması, stratejik olması ve hukuki yanlarının bulunmasının karar sürecini uzattığını belirterek, ''Kararlılığımız devam ediyor, biraz daha zamana ihtiyacımız olduğu konusunda karşılıklı mutabık kaldık. Belki 1-2 ay daha karşılıklı değerlendirmelerle birlikte bir sonuca ulaşılacaktır'' dedi.
cumhuriyet.com.trEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer enerji konusunun 3 boyutunun bulunduğunu, bunlardan birinin kendilerinin hangi hareketi ne zaman yapacaklarıyla alakalı stratejik boyutu, diğerinin kanun ve mevzuat noktasında hukuki boyutu olduğunu ve bir de fiyat boyutunun bulunduğunu söyledi.
Nükleer enerjinin Türkiye'de ilk olmasının, stratejik olmasının, hukuki yanlarının bulunmasının, bu karar sürecini uzattığına dikkati çeken Yıldız, şunları kaydetti:
''Belki 1-2 ay daha karşılıklı değerlendirmelerle birlikte bir sonuca ulaşılacaktır.Biraz daha zamana ihtiyacımız olduğu konusunda karşılıklı mutabık kaldık. Usul açısından Rusya tarafıyla bu manada bir değerlendirilmeye ihtiyacımızın olduğu belli. 1-2 ay daha süreyi uzatabileceğimizi ve karşılıklı talepler doğrultusunda bunun hukuki sürecinin de tekrar gözden geçirilmesi gerektiğinde mutabık kaldık.''
Kerkük- Yumurtalık hattı
Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın anlaşmasının 2010 yılının ilk yarısında biteceğini hatırlatan Yıldız, bu anlaşmanın yenilenmesiyle ilgili Irak'la görüşme halinde olduklarını söyledi.
Anlaşma süresinin 20 yıl daha uzatılmasının öngörülüğünü bildiren Yıldız, önümüzdeki ay Bağdat'a gideceklerini, orada bu konunun netleşebileceğini ifade etti.
Şu anda mevcut hatta paralel bir hattın düşünülmediğini belirten Yıldız, bundan önce öncelikle hattın kapasitesinin doldurulmasının önemli olduğunu kaydetti.
Hattın 70 milyon ton kapasitesi bulunduğuna işaret eden Yıldız, Bakü-Tiflis Ceyhan boru hattının kapasitesinin 50 milyon ton olduğunu, bu anlamda Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının kendileri için BTC kadar önem taşıdığını söyledi.
Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının şu anda yüzde 18 kapasitelerde çalıştığına işaret eden Yıldız, ''hattın kapasitesinin mutlaka artırılması, yani içinin petrolle doldurulması lazım. Bu da Kuzey Irak ve merkezi Irak hükümeti tarafından yapılacak ihracat işlemleriyle alakalı konudur, bizim yapacağımız bağlantılardır, bizim çıkardığımız petroldür. Bunların herbirisi zamanla artırılacak olan konular. O yüzden kısa vadede yanına paralel bir petrol boru hattı inşa etme fikrimiz şu anda yok. Ne zaman olacak? Bu tam kapasitesini doldurduğu zaman'' diye konuştu.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ''Türkiye'nin enerji naklinde Ukrayna'nın yerini alarak ana transit ülke haline gelebileceği'' ifadesinin hatırlatılması üzerine de Bakan Yıldız, şunları söyledi:
''Bu, Türkiye'nin transit geçiş ülkesiyle alakalı, bir bölge merkezi olmasıyla ilgili hedeflediği konudur. Sadece bizim değil aynı zamanda komşularımızın da aynı şekilde bunun önemini bilmesi, aynı şekilde mutabık kalması gerekiyor. Türkiye'nin hem kuzey-güney hem de doğu- batı hattında önemli bir avantaja sahip olacak coğrafyası var. Niçin Rusya da bu manada Avrupa'ya olan gaz taşımasını Türkiye üzerinden vermeyecek olsun? Bunlar rahatlıkla gerçekleştirilebilecek olan işler.''
Libananco davası
Bu arada Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada da, Libananco davasına ilişkin olarak Uzan grubunun açmış olduğu 3 tane temel dava hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
''Bu davalardan 2'si Polonya 1 ve 2 diye tabir ettiğimiz 3,8 milyar dolarlık ve 4,6 milyar dolarlık davalardı. Bu davalarda birincisi Türkiye lehine sonuçlanmıştı.
Uzan grubunun açmış olduğu ikinci dava, Türkiye lehine sonuçlandı. Grubun ikinci davayla ilgili talebi de reddedildi. Burada reddedilme gerekçesinde 51 sayfalık metnin önemli olduğunun altını çizmek isterim. Kendileri tarafından talep edilen hakem heyetleri de dahil olmak üzere 6 tane hakem heyetinin ortaklaşa mutabık kalarak yazdıkları gerekçeyle bu davanın reddedilmiş olması bizim için önemli.''
Libananco davasında hukuksal sürecin hala devam ettiğini bildiren Yıldız, ''hakem heyeti ve hukuki sürece inancımız tamdır'' dedi.
Twrkiye- Irak toplantısı
Bakan Yıldız, dün yapılan Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 1. Bakanlar Toplantısında da doğal gaz, petrol ve enerjinin hem üretimi hem de iletimiyle ilgili konularda mutabakat sağlandığını belirterek, bu konuların bir kısmının daha önce konuşulmasına karşın bu toplantıda daha sistematik, daha kurumsal bir durumda zapt altına alma olanağı bulduklarını kaydetti.
Irak'ın Avrupa'ya ihraç edeceği doğal gazın Türkiye üzerinden geçmesiyle ilgili bir mutabakat zaptının gündeme geldiğini ifade eden Yıldız, ''Nabucco'nun töreninde sayın Maliki 15 milyar metreküpe kadar gerekli gazı çıkarmış olmaları halinde verebileceklerini beyan etmişlerdi. Bunun altının doldurulmasıyla ilgili önemli bir görüşme yaptık'' dedi.
Toplantılarda ayrıca, Irak'ta yapılacak doğal gaz dağıtım şebekeleriyle ilgili altyapı çalışmalarının kurulmasına dönük bir görüşme de yaptıklarına işaret eden Yıldız, özel sektör ve kamu eliyle beraber gerçekleştirdikleri elektrik ihracatının kapasitesinin artırılması ve Irak'ın normalleşmesiyle ilgili sürecin daha da hızlandırılması yönünde bir çalışma olduğunu da bildirdi.
Irak'taki petrol ihaleleri
Gündeme gelen bir diğer konunun da, elektrik üretiminde özel sektörün Irak'ta alacağı rolle ilgili olduğuna işaret eden Yıldız, şöyle devam etti:
''Irak'taki birinci faz petrol kontratları veya petrol ihaleleriyle ilgili herhangi bir aşama sağlanamamıştı. İkinci fazla alakalı Aralık ayında tekrar ihaleye çıkılacak. Bu ihalelerde TPAO ve Turkish Petroleum International Company, bu ihalelere girecek. Yaklaşık 10 ihalenin 6'sına direkt, 4'üne de konsorsiyum olarak girecek. Bu ihaleler yapılmadan önce ikili bir kontrat yapmamıza imkan yok.''
Arap- Doğalgaz boru hattı
Arap Doğal Gaz Boru Hattının Mısır'dan başlayan ve Türkiye'ye dek uzanan 1200 kilometrelik bir hat olduğunu bildiren Yıldız, bu hattın Türkiye'deki 93 kilometrelik kısmının tamamlanmadığını, Suriye ile yapılan mutabakat çerçevesinde bu hattı tamamlayacaklarını, Suriye'nin de kendi topraklarındaki 60 kilometrelik hattı tamamlayacağını kaydetti.
Öte yandan, gerek Katar, gerek Irak doğal gazları, gerekse bundan sonra çıkabilecek alternatif kaynak ülkelerin doğal gazlarının Türkiye üzerinden Nabucco projesine aktarılmasıyla ilgili hem güzergah seçiminde hem de ilkelerin oluşturulmasında şu anda fizibilite çalışmalarına başlanmadığını belirten Yıldız, bu konularla ilgili ilke kararlarının alındığını ve her iki ülkenin de böyle bir kaynak ülke olabilme olasılığını gözardı etmediğini ifade etti.
Yıldız, ''Katar'ın sıvılaştırılmış doğal gazda (LNG) önemli bir payı var. Bunun bir boru hattıyla beraber Suudi Arabistan üzerinden Türkiye'ye taşınmasıyla ilgili çalışmalar için de ekipler oluşturuluyor. Sanırım 1-2 ay içinde Katar'a gidip bu konuyu olgunlaştırmak için çaba sarf etmemiz gerekecek'' dedi.