Karakullukcu'dan KHK yorumu
Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, "Siyasi iktidarın tek başına yaptığı yasa meşruiyet tartışmasına zemin hazırlar" dedi.
cumhuriyet.com.trAnkara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin 2011-2012 Eğitim-Öğretim Yılı açılış törenine katılan Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu, gazetecilerin yeni Anayasa hazırlığına yönelik sorularını yanıtladı. Karakullukcu, "Siyasi iktidarın tek başına yaptığı yasa meşruiyet tartışmasına zemin hazırlar. Bugün iktidarda olan partimiz veya hükümetimiz doğrusunu yapıyor. Yeterli çoğunluğu dahi olsa bu Anayasa'yı geçirebilmek adına... Bugün yok ancak kişisel çoğunluğu, milletvekilliği sayısı itibariyle, bunu yapmamalı, o da yapmıyor zaten, soruyor siyasi partilere..." dedi.
Hukukun yaşandığını, doğurganlığı bulunduğunu, stabil olmadığını kaydeden Karakullukcu, "Bugün iletişim hukuk diye bir hukuk var, ancak 20 sene önce bu yoktu" dedi. Hükümetin Anayasa konusunda, siyasi partilerin ve tabanlarının görüşlerini aldığını kaydeden Karakullukcu, "Diyor ki onlara 'gelin bu yasayı hep beraber yapalım.' Çünkü bu hepimize lazım olan bir yasa. Bunu önce tayin edelim aşağı doğru yasalarımızı çıkartırız veya mevcutlarımızı uygun hale getiririz" diye konuştu.
"Sorulursa katkı sağlanacaktır"
Hukukun içinde hak ve adalet kavramının bulunduğunu belirten Karakullukcu, yasaları halk adına Meclis'in yaptığını belirtti. Yasaların çok önemli olduğunu kaydeden Karakullukcu, tüm yasaların hepsinin aynı değerde, birbirine eşit olduğunu ifade etti.
Yasaların kardeşleri, babaları olmadığını anası olduğunu bununda Anayasa olduğunu söyleyen Karakullukcu, Anayasanın demokratik bir toplum içinde, bireylerin hak ve özgürlüklerini, devletin şeklini ve devlet organlarının teşekkülünü çok ana çerçevelerde belirleyen baş yasa olduğunu anımsattı. Yasalarında da Anayasa'ya aykırı olamayacağını kaydeden, Karakullukcu, Anayasa'nın tek başına yapılamayacağını, sorulduğunda Danıştay'ın da katkı sağlayacağını ifade etti.
"Meclis güvenmiş, yetki vermiş"
Karakullukcu, gazetecilerin yasaların Meclis'te tartışılmadan hükümet tarafından Kanun Hükmünde Kararname ile çıkarılmasına yönelik eleştirileri anımsatması üzerine ise şöyle konuştu:
"KHK'ler Meclis'in iradesiyle verilmiş olan bir yetkinin hükümet tarafından kullanılmasıdır. Meclis güvenmiş vermiş. Hükümetin kanun yapma yetkisi yok ancak güvenmiş yetki vermiş, bazı konularda 'arkadaşım sen bunları yaparsın, sen bu işi yaparsın' demiş. Bizden istenirse kanunlar konusunda görüş veriş, sormadıkları için bizde görüşümüzü söylemedik."