"Karadeniz ölüyor"

DenizTemiz Derneği/Turmepa Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan M. Yaramancı, denizlerdeki kirlilik oranlarının ciddi boyutlara geldiğini vurgulayarak Karadeniz'in artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna ve çevre literatüründe "ölü deniz" diye anılmaya başlandığına dikkat çekti.

cumhuriyet.com.tr

Türk denizlerinin kirlilik karnesi dün DenizTemiz Derneği tarafından Kuruçeşme Divan’da düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Dernek Başkanı Yaramancı, “Denizlerimizde yaptığımız araştırmalar bizi büyük endişelere sevk etti. Özellikle Karadeniz’deki kirlenme alarm veriyor ve bu kirlenme gündemimizde öncelik teşkil ediyor. Karadeniz bugün itibariyle çevre koruma literatüründe ‘ölü deniz’ olarak anılıyor ve  maalesef 17 ülkenin 120 milyon insanı tarafından da sürekli kirletiliyor” dedi.

Yaramancı, Karadeniz’deki kirliliğin uluslararası bir sorun olduğunu ve kirlenmeyle beraber denizlerdeki yaşam alanlarının da daraldığını belirterek burada yaşayan 26 balığın neslinin tükendiğini söyledi.  Karadeniz’den gelen kirli sularla beraber Marmara’da ekonomik değeri olan 143 balığın yok olduğuna vurgu yapan Yaramancı, Ege ve Akdeniz’de de balık varlığının hızla azaldığını ifade etti.

Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’ndaki kirlenmeye de dikkat çeken Yaramancı, “5 yıllık master programı ve 2 milyar dolarlık yatırımla İstanbul istediğimiz seviyiye gelir” dedi.


"Biyolojik arıtma yok"

Hazırlanan kirlilik raporunda şu çarpıcı veriler yer aldı:
“İstanbul Boğazı’ndaki petrol kirliliğinin Karadeniz kaynaklı olduğunu biliniyor. Karadeniz’i kirleten petrol ürünlerinin yıllık miktarı ise 410 bin tona ulaşıyor. Yılda ortalama 350 milyon ton petrol Akdeniz’de hareket halinde. Erdek-Avşa çevresi, Gemlik ve İzmit körfezlerinin sanayi atıklarıyla, İstanbul ve öteki yerleşim bölgelerinin de ek olarak evsel atıklarıyla aşırı biçimde kirlendi. İstanbul’da günde 3.9 milyon metreküp atık su toplanıyor. Bunun sadece yüzde 10’u biyolojik olarak arıtılıyor. Yüzde 90’ı yeterince arıtılmadan denize boşaltılıyor. 2008 yılı verilerine göre hala 2 bin 783 belediye atıksu arıtma tesisi hizmetinden yoksun. Denize kıyısı olan 28 ilde toplam bin 257 belediyenin 399’unda kanalizasyon şebekesi dahi yok. Bin 257 belediyenin toplanan yıllık 2 milyar metreküp atık suyun 537 milyon metreküpü arıtılmadan sulara karışıyor.”