Karadayı serbest bırakıldı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 28 Şubat şoruşturması kapsamında, savcılık sorgusunun ardından tutuklama istemiyle mahkemeye sevk edilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
cumhuriyet.com.trCumhuriyet muhabiri Alican Uludağ'ın aldığı bilgiye göre, mahkemeden karar aldıran soruşturma savcısı Mustafa Bilgili'nin talimatı üzerine Terörle Mücadele polisleri Ankara'dan İstanbul'a gitti. Rehaf-Yol hükümetini devirmekle suçlanan 28 Şubat soruşturmasında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, oturduğu askeri lojmanda sabah saatlerinde gözaltına alındı.
Çağlayan Adliyesi'nde sağlık kontrolü yapıldı
Gözaltına alınan eski Genelkurmay Başkanlarından emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, Çağlayan'daki Adelet Sarayı'nda sağlık kontrolünden geçirildi. Adliye binasının -4. katında bulunan otoparktan asansöre bindirilerek -3. kattaki adli tıp birimine çıkarılan Karadayı'nın, fötr şapkalı, kaşkollu ve paltolu olduğu görüldü. Karadayı'nın, sağlık kontrolü yaklaşık 20 dakika sürdü. Adliyede görevli güvenlik personeli, otoparkın bulunduğu üç katta gazetecilerin giriş-çıkışına izin vermedi. Sağlık kontrolünün ardından Karadayı, geniş güvenlik önlemleri altında Atatürk Havalimanı'na getirildi. Karadayı'nın bineceği THY ait uçak, basın mensuplarının görüntü almasını engellemek için apronda boş bir alana çekildi.
THY'nin saat 13.00'teki uçağında rezervasyonu görülen Karadayı, THY'nin 15 dakika kadar geç havalanan saat 12.00 uçağıyla Ankara'ya götürüldü.Esenboğa Havalimanı'na gelen Karadayı, Ankara Adliyesi'ne getirildi.
Karadayı serbest bırakıldı
Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nin yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında ifade veren Genelkurmay Eski Başkanı Emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı serbest bırakıldı.
28 Şubat soruşturması kapsamında ifadeye çağırılan Emekli Orgeneral Karadayı savcılık sorgusunun ardından nöbetçi hakimliğe sevk edilmişti. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ve TMK'nın 10. maddesi ile görevli Başsavcıvekili Murat Esen'e ifade veren Karadayı tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. TMK'nın 10. maddesi ile görevli nöbetçi hakimlik tarafından sorgulanan Karadayı sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
Karadayı'nın avukatı: 83 soru soruldu
28 Şubat soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan ve savcılık sorgusunun ardından tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın avukatı Erol Aras, adliye önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, müvekkiline, soruşturmayı yürüten savcılar tarafından 83 soru yöneltildiğini ifade etti.
Karadayı'nın TMK'nın 10. maddesi ile görevli nöbetçi hakimlik tarafından serbest bırakılmasının ardından adliye önünde açıklamalarda bulunan Aras, müvekkilini haftada bir gün karakola giderek imza vereceğini ve Karadayı'ya yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini ifade etti. Savcılığı tutuklanması talebinin delil yetersizliğinden mi reddedildiğine yönelik soruya Aras, "Mevcut delil durumuna göre bulguların varlığı değerlendirilerek adli kontrol sistemi yeterli olur denildi ve adli kontrol sistemi uygulandı" dedi. Tutuklanmama kararının sağlık sorunları ile ilgisinin olup olmadığının sorulması üzerine de Aras, "Tek bir gerekçe uygulanmadı, adli kontrol yeterli olabilir diyerek genel bir gerekçe gösterildi. Haftada bir gün Çarşamba günü imza atacak, yurt dışına çıkış yasağı getirildi ve tutuklama talebi reddedildi" şeklinde yanıt verdi.
Karadayı hakkında adli kontrol uygulanmasını bile ağır bir karar olarak değerlendiren Aras, "Bu delilerle bu kararın olmaması lazım ancak buna da şükrediyoruz" diye konuştu. Soruşturmanın gizliliği nedeniyle ifadesi hakkında bilgi veremeyeceğini kaydeden Aras, Karadayı'nın son derece yorucu bir gün geçirdiğini ve yanında ailesinden kimsenin olmadığını belirterek karayoluyla İstanbul'a gideceğini söyledi.
28 Şubat soruşturması kapsamında birçok komutanın tutuklamasının anımsatılması üzerine Aras, müvekkilinin 28 Şubat soruşturmasına konu olan olaylar ile herhangi bir bağının bulunmadığını ifade ederek, "Delilerde imzası yoktu bize göre. Altındaki insanlar da haksız yere tutuklu. Anayasal olarak da buradaki soruşturmanın yapılmaması lazım o ayrı. Ama şu an önemli olan mahkemenin yaptığı değerlendirmedir. Mahkeme savcılığın görüşüne katılmadı. Mahkeme adli kontrolle salıverdi. Bizim için şu an önemli olan bu. Soruşturma süreci bundan sonraki boyutta devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.
Aras bir gazetecinin sorusu üzerine, savcılığın tutuklamaya sevk kararındaki iddianın, "hükümetin görevini engellemek ve darbeye teşebbüs etmek olduğunu" söyledi. Aras'ın açıklamalarının ardından Karadayı polisin aldığı yoğun güvenlik önlemlerinin altından Ankara Adliyesi'nden çıktı. Basın mensuplarının sorularına "Hepinize çok teşekkür ederim" demekle yetinen Karadayı, sivil bir araçla Ankara Adliyesi'nden ayrıldı
Karadayı kimdir?
Karadayı, "Bin yıl süreceği" iddia edilen 28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanlığı görevini yürütüyordu. Çevik Bir, geçen ay savcılığa yaptığı suç duyurusunda, "Ortada bir suç yoktur. Eğer bir suç varsa, bundan Genelkurmay Başkanı olarak Karadayı da sorumludur. Her şeyi emir komuta zinciri altında Karadayı'nın oluru, bilgi dahilinde yaptık. Karadayı da soruşturmaya dahil edilmelidir" demişti.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'dan açıklama
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın evinde bir arama yapılmadığını, sadece ifadesine müracaat edilmek üzere Ankara'ya bugün götürülmesi yönünde talimat olduğunu söyledi. Mutlu, İstanbul'da 2012 yılında yapılan turizm çalışmalarına ilişkin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'nın ifade vermek için polis eşliğinde Ankara'ya götürüleceğine ilişkin soru üzerine Mutlu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın gönderdiği talimat gereği Karadayı'nın ifadesi alınmak üzere Ankara'ya çağrıldığını belirtti.
Mutlu, bir gazetecinin ''Karadayı'nın evinde aramalar olduğu yönünde bir bilgi var'' sözlerine karşılık, ''Evinde bir arama yok. Verilen talimatta böyle bir şey yok. Sadece ifadesine müracaat edilmek üzere Ankara'ya bugün götürülmesi yönünde talimat var. İstanbul emniyetimiz de bununla ilgili olarak, evlerinden alarak Ankara'ya intikallerini sağlamak üzere görev başında. Henüz daha gitmiş değiller ama bugün gidecek'' diye konuştu.