Kara paraya davet
Hükümetin ekonomik krize karşı önlem olarak yurtdışındaki paraları sorgusuz ülkeye sokma girişimi, kara para ve hayali ihracata af düzenlemesine dönüştü. TBMM Başkanlığı’na sunulan yasa tasarısında ‘‘Gümrüklerde bir malın değerinin veya miktarının düşük ya da yüksek beyan edilmek suretiyle işlenen suçtan kaynaklanan varlıkların yurda getirilmesi halinde hem bu suçtan hem de kara para ve hayali ihracat suçlarının da konu edildiği Türk Ceza Yasası’nın 282. maddesinde yer alan suçlardan dolayı takibat yapılmayacak’’ denildi.
cumhuriyet.com.trHükümetin yurtdışı ve yurtiçi kaynakları ekonomiye kazandırma gerekçesiyle hazırladığı taslaktan kara para aklayanlar ve hayali ihracatçılara yönelik af da çıktı.
Hükümet tarafından hazırlanan “Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkındaki Kanun Tasarısı” TBMM’ye sunuldu. Tasarının gerekçesinde, “Tasarıyla gerçek ve tüzel kişilerce sahip olunan para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetlerin Türkiye’ye getirilmesi, taşınmazların kayda alınması suretiyle milli ekonomiye kazandırılması; sahip olunan söz konusu kıymetlerin banka ve aracı kurumlara ya da vergi dairelerine bildirilmek ve cüzi bir oranda vergi ödenmek suretiyle kayda alınması ve yapılan bu beyanlardan hareketle inceleme ve soruşturma yapılmaması öngörülmektedir. Ayrıca gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerinin yurtiçinde sahip oldukları varlıkları işletmelerine sermaye olarak koymaları teşvik edilmektedir” denildi. Tasarının maddeleri ve gerekçesine göre getirilen bazı düzenlemeler şöyle:
• Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların yurtdışında bulunanlarının değeri üzerinden yüzde 2, yurtiçinde bulunanların değeri üzerinden yüzde 10 vergi alınacak ve bunlar nedeniyle 1/1/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.
• Yurtdışından getirilen varlıklar konusunda Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Yasa, 47. maddesinin (A) fıkrası hariç Sermaye Piyasası Yasası, Gümrük Yasası, Kaçakçılıkla Mücadele Yasası ve Vergi Usul Yasası kapsamında yer alan suçlar ve kabahatler hakkında beyan edilen varlıklarla sınırlı olarak soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak ve idari para cezaları uygulanmayacak.
• Beyanlarla ilgili olarak her türlü vergi suç ve cezaları, Vergi Usul Yasası’nın 359. maddesinde yer alan vergi kaçakçılığı suçları ve söz konusu maddeyle bağlantılı olarak Türk Ceza Yasası’nın 282. maddesinde yer alan suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçu hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılmayacak.
• Örneğin, gümrüklerde bir malın değerinin veya miktarının düşük ya da yüksek beyan edilmek suretiyle işlenen suçtan kaynaklanan varlıkların yurda getirilmesi halinde hem bu suçtan hem de kara para ve hayali ihracat suçlarının da konu edildiği Türk Ceza Yasası’nın 282. maddesinde yer alan suçlardan dolayı takibat yapılmayacak.
• Türk Ceza Yasası’nın “Suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” başlıklı 282. maddesinde “Alt sınırı bir yıl veya daha fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini, yurtdışına çıkaran veya bunların gayrimeşru kaynağını gizlemek ve meşru bir yolla elde edildiği konusunda kanaat uyandırmak maksadıyla, çeşitli işlemlere tabi tutan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır” hükmü yer alıyor.