Kanseri yendiler, "Farkındalık Korosu"nu kurdular
Meme kanseri tedavisi gören ve bu hastalığı yenen kadınların bir araya gelerek oluşturduğu ''Farkındalık Korosu''su, ilk konserini Devlet Tiyatroları Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde verdi.
cumhuriyet.com.trYaşları 40-60 arasında değişen kanser hastası kadınların oluşturduğu "Farkındalık Koro"su, sahne aldıkları sürede Türk Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, çeşitli marşlar ve İngilizce parçalar seslendirdi.
Rotary Kulubü'yle birlikte 2007'de ''Erken Tanı Hayat Kurtarır'' projesini başlatan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Selma Tükel, yaptığı açıklamada, erken tanı ile meme kanserine bağlı ölümlerin engellenebileceğini ve tedavinin de memenin korunarak yapılabileceğini söyledi.
Meme kanserinin kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olduğunu anımsatan Tükel, düzenli kişisel ve hekim kontrolünde yapılacak muayene ve bunların yanı sıra tetkiklerle erken dönemde tümörün tespit edilebileceğini dile getirdi.
Tükel, her sağlıklı kadının ayda bir kez kendi kendine meme ve koltuk altından elle muayene yapması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Yılda bir kez de hekim muayenesi yapılmalı. 40 yaşın altındakiler yılda bir kez mamografi, bu yaşın altındakiler ise klinik ve ultrasonografi ile takip edilmeli. unutulmamalı ki mamografi ile 3 yıl öncesinden erken tanı mümkün olabiliyor. Herkes sorumluluklarını yerine getirebilirse, erken tanı ile memeyi kaybetmeden kanseri yenebiliriz. Erken evrede kanseri tanısı konduğunda tedavi şansı yüzde 92'dir.''
"Türkiye'deki ilk koro"
Prof. Dr. Tükel, 2007'de başlatılan proje kapsamında yapılan etkinliklerle 15 bin kadına ulaşabilmeyi hedeflediklerini belirterek, ''Düzenlenen eğitim faaliyetleriyle hedefimizin de üstüne çıkarak 25 bin kadına ulaştık. Bu sadece sayı demek değil, hayat demektir'' dedi.
Projenin 2. ayağı olarak da bu yıl ''meme kanserinden korkulmaması, uzmana ulaşılması durumunda hayatın devam edeceği ve hayat kalitesinin geliştirilebileceği'' yönünde mesajlar verebilmek ve farkındalığı artırabilmek için eğitim faaliyetlerinin yanı sıra sosyal etkinlikler düzenlediklerini dile getiren Tükel, meme kanseri tedavisi görenlerle iyileşen 26 kadının bir araya geldiği ''Farkındalık Korosu''nu oluşturduklarını kaydetti.
Tükel, bu gece ilk konserini veren koronun Sosyal Komite adına müzisyen Pınar Ayhan tarafından kurulduğunu ve Cihan Can tarafından çalıştırıldığını ifade ederek, yaklaşık 3 aydır devam eden çalışmalarda kendisiyle birlikte tanı ve tedavide görev yapan Gazi üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Yamaç ile Doç. Dr. Sühan Ayhan'ın da yer aldığını söyledi.
''Bu, Türkiye'deki kanserli kadınların oluşturduğu ilk korodur'' diyen Tükel, ''Koro ile meme kanseri kadınların da hala hayatın içinde olabildiklerinin mesajı verilmektedir. Kanser hastalarımıza, yaşamdan kopmamaları gerektiğini göstermektedir'' ifadesini kullandı.
Tükel, bu tür bir sosyal etkinliğin hastalara moral verdiğini, yaşamdan zevk almalarını sağladığını ifade ederek, bunun aracığıyla çok sayıda kadına ulaşabilmeyi arzu ettiklerini söyledi.
Farkındalık korosu, yurt genelinde çeşitli etkinliklerde yer alacak.