Kanserde 'Proton Terapi' dönemi
Çanakkale'de yapılması planlanan ve kanser tedavisinde ''Proton Terapi'' yönteminin uygulanacağı merkezinin protokolü, Türk Kızılayı ile ABD'li The Sunland firması arasında Çanakkale'de imzalandı.
cumhuriyet.com.trÇanakkale'de yapılması planlanan ve kanserle mücadelede, sadece kanserli hücreyi hedef alan ''Proton Terapi'' yönteminin uygulanacağı tedavi merkezinin protokolü, Türk Kızılayı ile ABD'li The Sunland firması arasında Çanakkale'de imzalandı.
Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık, valilikte düzenlenen protokol töreninde yaptığı konuşmada, İl Özel İdaresi'nce 1986 yılında yapımına başlanan Kestanbol'daki kaplıca tesislerinin, 1988 yılında kaynak yetersizliği nedeniyle yarım kaldığını bildirdi.
Söz konusu tesisi 2007 yılında Kızılaya tahsis ettiklerini anlatan Atalık, ''Kızılay, yabancı ortaklıkla buraya güzel bir tesis kuracak. Bu tesis hem sağlık hizmeti verecek, hem de termal faaliyetlerde bulunacak. Tesis, ilimiz için çok hayırlı olacak'' dedi.
Atalık, Çanakkale'nin termal tesis için çok uygun bir konumu bulunduğuna işaret ederek, şunları söyledi:
''Bölgemizin temiz bir havası var. Kent sınırları içinde Gelibolu Yarımadası ile Truva Antik Kenti gibi turizmin merkezi bölgeler yer alıyor. Bu tesislere gelen kişilerin pek çok imkandan faydalanmasını sağlamak için çaba göstereceğiz. Kente gelecek kişiler, tedavinin yanı sıra turistik açıdan da çok tercih edilebilecek bir yöreyi görmüş olacak''
Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali ise çok önemli bir yerin uzun süre atıl durumda kaldığını, yapılacak çalışmayla bölgenin güzel ve ciddi bir tesise kavuşacağını bildirdi.
Türk Kızılayı olarak Türkiye'ye önemli bir yatırımı, ekonomik krizin de baş gösterdiği günlerde, sağlamakla övündüklerini ifade eden Küçükali, ''Bu yatırım, bizim için dışarıdan gelmiş bir sermaye değildir. Artık kendi sermayemizdir, yerimizdir, işimizdir. Bu tesis, ileride yapacağımız başka çalışmaların da öngörüsü olacak'' diye konuştu.
Tesisi kuracak olan ABD'li firma The Sunland şirketinin yönetim kurulu başkanı Daniel Mejia da tesisin ilerideki projeler için başlangıç olacağını söyledi.
Böyle bir kuruluş için Çanakkale'den daha iyi bir yer bulma imkanlarının olmadığını vurgulayan Mejia, ''Burada hem proton terapi merkezi, hem de kaplıca tesislerini yapacağız. Türk Kızılayı ile uzun bir beraberlikte bulunacağımıza inanıyorum'' dedi.
Mejia, tesis hakkında şu bilgileri verdi:
''İlk etapta yaklaşık 200 milyon civarındaki yatırımla yapılacak merkez 6 üniteden oluşacak. Kaplıca ise 500 yatak kapasitesinde olacak. 2-3 ay içinde proje faaliyetlerinin yapılacağı tesisler, yaklaşık 2 yıl sonra hizmet vermeye başlayacak. Kanser tedavi merkezine Avrupa ve Orta Doğu'dan hasta gelecek. Bu merkezde Türk ve Amerikan hekimler görev alacak.'' Konuşmaların ardından Vali Atalık, Küçükali ile Mejia tesisin protokolünü imzaladı.
Milyon dolarlık yatırımın ilginç hikayesi
Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, protokol öncesinde yaptığı açıklamada, bundan 3 yıl önce Dominik Cumhuriyeti'nde bir sel felaketi yaşandığını ve yönetim olarak bu ülkeye maddi yardımda bulunmayı kararlaştırdıklarını belirterek, afet ve psiko-sosyal uzmanını bu ülkeye gönderdiklerini söyledi.
Söz konusu iki uzmanın Dominik Cumhuriyeti'ne giderken uçakta Daniel Mejia ile tanıştıklarını anlatan Küçükali, daha sonra Mejia ve beraberindeki bir heyetin Türkiye'ye geldiğini bildirdi.
Küçükali, bir şube başkanlarının vasıtasıyla heyetin kendisiyle görüştüğünü belirterek, şöyle konuştu:
''(Siz bize yardımda bulundunuz, biz neler yapabiliriz) dediler. Konuşurken, bizim tıp ve yaşlı bakım merkezlerimizin, hastanelerimizin olduğunu öğrendiler. Sonuçta, bir başka ülkeye yapacakları bu terapi merkezinin Türkiye'de olabilme ihtimalini araştırdılar ve burada yapmaya karar verdiler. Prensipte anlaştık. Kendi teknik ekipleri incelemelerde bulundu. Bugün de protokolün imza törenini gerçekleştireceğiz. Yaptığımız 100 bin dolarlık yardım, yaklaşık 200 milyon dolarlık yatırım olarak geri döndü.''