Kanser ilaçları sorunu sürüyor
İlaçtaki devlet, üretici firma ve eczacı arasındaki iskonto sorununun bir türlü çözülememesi kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların piyasada bulunamamasına neden oluyor.
cumhuriyet.com.trEczanelerde ilaçlarını bulamayan hastalar Türk Eczacılar Birliği’ne (TEB) başvurarak veya yurtdışındaki bir yakını aracılığıyla yüksek ücretler ödeyerek ilacını alıyor. İlaç probleminin biran önce çözülmesini isteyen kanser hastaları “Hayati önem taşıyan ilaçların önündeki tüm engeller bir an önce kaldırılmalı. Tedavimizi yapamadığımız için ciddi sorunlarla karşı karşıya kalıyoruz” dediler.Piyasada halen özellikle prostat, lenfoma, cilt, karın içi, testis, rahim ve meme kanseri ilaçları bulunamıyor.
İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, özellikle ithal ilaçlarda SGK’nın fiyat yapılandırması nedeniyle yaşanın sorunların devam ettiğini anımsatarak “Yalnızca ithal ilaçlarda değil gelinen noktada Türkiye’de ilaç üretmeni bu koşullarda mümkün olmayacak. İlaç sanayisi de zaten bunu dile getiriyor. Bu durum halk sağlığını tartışılır duruma getiriliyor” dedi. İthalatçı firmanın, SGK’nin ve Türk Eczacılar Birliği’nin (TEB) farklı fiyat uygulaması nedeniyle 3 değişik fiyat uygulaması olduğunu, ithalatçı firmanın da ilacını bu nedenle Türkiye’de satmak istemediğini anımsatan Göngür “Firma böyle bir 3. fiyat uygulaması varken kalkıp da ucuz fiyata Türkiye’ye ilaç getirmeye devam etmek istemiyor. Türkiye’de 8 lira olan bir ilaç Avrupa’da 20- 40 euro ile satılıyor. Böyle olunca uluslararası firma türkiyede satarak uğraşmak istemiyor. Çözüm yolu firmalarla anlaşılıp yeni bir fiyatlandırma yapılması” diye konuştu. SGK’nın tasarrufu ilaç üzerinden yapmasından biran önce vazgeçmesi gerektiğine dikkat çeken Güngör, özetle şunları söyledi:
“SGK, Sağlık Bakanlığı ve diğer yetkili tüm kurumlar, bu sorunu kökten çözmelidir, aksi halde ciddi halk sağlığı problemleri ile karşı karşıya kalacağız. Günü birlik politikalarla bu sorunlar aşılamaz. Hastaların durumu içler acısı. İlaç yok. TEB’de akıl almaz boyutlarla kuyruklar oluştu. Bekleme süreleri eskiden 3-5 gün ya da 1 haftayken şimdi ayları buluyor, orası da tıkandı. Hastaların çoğu asgari ücretle çalışıyor, ilaçlarını bulamadığı zaman tedavi aksıyor. Hastaların kaybedilmesi gündeme geliyor.”