Kangal silah değil
İstanbul Emniyeti toplumsal olaylarda kullanmak için 10 Kangal köpeğini İstanbul’a getirdi. Hayvan hakları savunucuları ise köpeklerin eylemlerde kullanılmasının kabul edilemez olduğunu söylüyor.
cumhuriyet.com.tr
<video:807867>
İstanbul Emniyeti Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, toplumsal olaylara müdahalede Kangal köpeği de kullanacak. Sivas‘taki bir çiftlikten, eğitilmek üzere 10 yavru Kangal İstanbul’a götürüldü. Alman polisi ve Belçika polisinin kendi köpekleriyle toplumsal olaylara müdahale etmesinden esinlenen Çevik Kuvvet’in, milli ırk olan Kangal köpeğini tercih ettiği belirtildi. Hayvan hakkı savunucuları ise tepkili. Hayvan Hakları İzleme Komitesi Koordinatörü Burak Özgüner, “Uygulama, hayvan hakları açısından kesinlikle kabul edilemez. Çünkü o hayvan yaralanabilir, kalp krizi geçirebilir... Zaten hayvanlar birçok alanda sömürülüyor” dedi.
Kabul edilemez
Hayvan Hakları İzleme Komitesi Koordinatörü Burak Özgüner, Kangal köpeklerinin toplumsal olaylarda kullanılmasını hiçbir şekilde onaylamadıklarını belirterek, “Köpeklerin müdahalesini, ilk olarak İstanbul LGBT onur yürüyüşünde gördük. Köpeklerin gazetecilere saldırdığını, halkın haber alma hakkını engellemek için bu hayvanların kullanıldığını gördük. Hayvanların bu şekilde kullanımı anayasal bir hak olan toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkının da ihlalidir. Bu köpeklerin silah olarak yetiştiriliyor. Barışçıl hakkını kullanan herhangi bir eylemciye saldırması durumunda, travmalara neden olabilecek, bir uygulama bu...” dedi. Hollanda’daki Türk vatandaşlarına Hollanda polisinin köpeklerle müdahalesinin eleştirildiğine dikkat çeken Özgüner, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı, Hollanda’yı eleştirirken, aynı uygulama kendi ülkesinde getiriliyor. Bu da çok ciddi bir ikilem yaratıyor. Bu köpekler silah olarak yetiştiriliyorsa bu uygulamanın hem insan hakları açısından, hem de hayvan hakları açısından kabul edilebilmesi mümkün değil. Son olaylarda insanların üzerine köpeklerin saldırtılması, gazetecilerin görevlerinin engellenmesi, bariz kötü niyeti ortaya koyuyor. Hayvanların toplumsal olaylara müdahale için kullanılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Zaten İstanbul Emniyetinin elinde kimyasal dediğimiz gaz olarak çok sayıda göz yaşartıcı araç var. Bundan dolayı son on yıldır çok hak ihlalleri var. Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerekiyor.”
Kimlikleri yok
Emniyette kullanılan hayvanların kimliklendirilmediğini de anımsatan Özgüner, “Örneğin bir toplumsal olayda bir köpek öldüğünde ve biz akıbetini sorduğumuz zaman emniyete, çok sağlıklı cevap alamayacağız. Dediğim gibi Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki hayvanlar kimliklendirilecek ama Emniyet teşkilatındakiler kimliklendirilmeyecek. Sakatlananlar, yaralananlar, ölenler konusunda herhangi bir bilgiye ulaşamayacağız. Bu hayvanlar, insanların protesto hakkını ya da demokratik haklarını engellemek için dünyaya gelmiyorlar. Hepsinin doğuştan gelen hakları var. Bunun dışında kullanılmaları kabul edilemez. Bu girişim bitirmeli” dedi.
Proje son aşamasında
Emniyet’e yavru kangalları veren Murat Taşdelen, Altınyayla İlçesi’nde profesyonel olarak 15 yıldır Kangal köpeği yetiştiriciliği yapıyor. Polislerin yeni uygulamasıyla ilgili Taşdelen şöyle konuştu: “Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü’nden bir talep geldi. Kangal köpeğini güvenlik amacıyla kullanacaklar. Toplumsal olaylara müdahalede kullanmak için Kangal köpeğini tercih ettiler. Şu anda bir proje aşamasında olduğu söylendi. İlk etapta 10 tane yavru Kangal köpeğini sağ salim teslim ettik. İleri zamanlarda performansa göre değerlendirilip bu kapasite artırılacak. Biz de köpekleri almaya gelen polis arkadaşlarımızı Kangal köpeğinin bakımı ve beslenmesi konusunda bilgilendirdik.”
Açık arazide mutlular
-Sürüyü korumaktan ziyade yönlendirme ve yönetmede ustadırlar.
-Kangallar sert ve kuru ilkimlerde yaşamaya daha elverişlilerdir.
-Bekçilik görevi verildiğinde kendi ırkına has özelliklerini kaybedebilirler.
-Açık arazilerde daha özgür ve mutludur.
-Avrupa ırklarına göre eğitimleri daha zordur.
-Bekçilik görevi verildiğinde oldukça agresif bir yapıya bürünmektedirler.