Kamusal alan engellilere göre düzenlenecek
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, 2012 yılının Temmuz ayına kadar bütün kamusal alanların engellilerin ulaşımına uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
cumhuriyet.com.trThe Green Park Otel'de yapılan Marmara Belediyeler Birliği Meclisi 2010 Yılı 2. Olağan Toplantısı'nda konuşan Kavaf, sosyal belediyeciliğin vatandaşları, insanın mutluluğunu ve refahını esas alan hizmetlerle buluşturduğunu bildirdi. Belediyeciliğin artık sadece alt yapı, su ve yol çalışmalarından ibaret olmadığını dile getiren Kavaf, belediyeciliğin bunlardan daha önemli olarak kadınlara, çocuklara, engellilere, ailelere hizmet sunulması ve sosyal hayata yapılan katkılar olduğunu ifade etti.
Makro politikaların gündelik hayata uygulanmasında yerel yönetimlerin işlevinin çok önemli ve büyük olduğunu da belirten Kavaf, çünkü yerel yönetimlerin toplumsal hayatın bütün katmanlarına nüfuz edebilme, katkıda bulunabilme özelliğine sahip olduğunu söyledi. Kavaf, şöyle devam etti:
''Bizim hizmet anlayışımızda insana hizmet, topluma hizmet demektir ve temel hedefimizdir. Köprüler de binalar da parklar da insana hizmet için yapılır. Yerel yönetim birimlerinin toplumun sosyal desteğe ihtiyaç duyan, dezavantajlı kesimleri başta olmak üzere tüm vatandaşlara yönelik verdikleri hizmetler, ülkemizin her alanda ilerlemesine doğrudan katkıda bulunmaktadır.
Engelli kardeşlerimizin sosyal hayata katılımları için fiziksel engellerin aşılması, ancak belediyelerimizin katkısıyla aşılacak bir sorundur. Belediyeler, kentsel yapılı çevre ve hizmetlerin planlanması, projelendirilmesi, uygulanması, işletilmesi ve denetlenmesinden sorumludur. Bu nedenle yerel yönetimlerimizin çalışmalarında engellilerin ihtiyaçlarını göz önünde tutmaları büyük önem taşımaktadır.
Ülkemizde engellilerin var olan, halka sunulan tüm hizmetlere ve bilgiye ulaşmalarını kısıtlayan engeller bulunmaktadır. Bu durum engelli vatandaşlarımızın temel kamu hizmetlerinden faydalanamamasına, sosyal ve kültürel hayatta yer alamamasına, sonuçta evine kapanarak toplumsal yaşamdan dışlanmasına neden olmaktadır. Yaşanan tüm bu olumsuzlukların ortadan kalkması, engellilerimizin bağımsız olarak sosyal hayata katılmalarını mümkün kılacaktır.''
Engellilere yönelik kamusal alanlarda düzenleme
Özürlüler Kanunu'nun geçici 2 ve 3. maddelerinde kamu kullanımına açık her türlü yapının sosyal ve kültürel alanların, toplu taşıma hizmetlerinin kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 7 yıl içinde engelliler için ulaşılabilir bir duruma getirilmesi hükümlerinin yer aldığını anlatan Kavaf, ''2012 yılının Temmuz ayına kadar bütün kamusal alanların engellilerin ulaşımına uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Bu sürenin bitmesine yaklaşık 1,5 yıl var. Bu sürede tüm belediye başkanlarından yapılı çevrenin engellilerimizin ulaşımına uygun hale getirilmesi için hassasiyetle çalışmalarını ve kamusal alanlarımızda hızlı bir değişim ve dönüşüm sürecine girmelerini bekliyorum'' dedi.
Söz konusu kanunların uygulanması yönünde bakanlığına bağlı Özürlüler İdaresi Başkanlığı öncülüğünde pek çok çalışma gerçekleştirildiğini de hatırlatan Kavaf, uygulanması gereken standartların, günümüz ihtiyaçlarını karşılaması için TSE ile ortak çalışmalar yapıldığını, bu çerçevede kamu kurum ve kuruluşlarından Başbakanlık genelgesi ve talimat yazısı ile yasa hükümlerini uygulamalarının istendiğini belirtti.
Kavaf, ulaşılabilirlik konusunda gerekli çözümlerin üretilmesi, kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarına bir bütünlük ve plan çerçevesinde başlamalarının sağlanması ve ülke çapında konuya ilişkin bilinç ve duyarlılık oluşturulması amacıyla 2010 yılının ''Herkes İçin Ulaşılabilirlik Eylem Yılı'' ilan edildiğini bildirdi. Herkes için ulaşılabilirliğin sağlanması için Özürlüler İdaresi Başkanlığı koordinasyonunda ilgili kesimlerin katılımıyla ulaşılabilirlik stratejisi ve ulusal eylem planı taslağı hazırlandığını ve Yüksek Planlama Kurulu'na imzaya sunulduğunu da ifade eden Kavaf, yapılacak çalışmalara yol gösterici olması amacıyla başkanlığın yerel yönetimler için ''Ulaşılabilirlik Temel Bilgiler Teknik El Kitabı'' hazırladığına dikkati çekti.
İşbirliği protokolü
Kavaf, ulaşılabilirlik konusunda bilincin artırılması ve ihtiyaç duyulan bilgilerin örnek uygulamaların paylaşılmasının en iyi yöntemlerinden birinin eğitim seminerleri olduğuna işaret ederek, ulaşılabilir kentsel mekanlar ve hizmetlerin hayata geçirilmesi için son derece faydalı olacağı düşüncesiyle Özürlüler İdaresi Başkanlığınca birlik ve üye belediyelerin personeline Marmara Bölgesi'nde farlı merkezlerde özürlülük ve ulaşılabilirlik konusunda eğitim seminerleri düzenleyeceğini söyledi.
Bakan Kavaf, iki taraf arasında imzalanacak işbirliği protokolünün de tarafların güç birliği için çalışmasını sağlayacağını, böylece engelli vatandaşların hayatın içinde daha çok yer almalarının önündeki engellerden birinin aşılması için önemli bir adımın atılmış olacağını kaydetti.
Konuşmanın ardından Kavaf ile Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe işbirliği protokolünü imzalandı. Protokol çerçevesinde şehirlerin engellilerin ihtiyacına uygun düzenlenmesi, mevzuatın AB'ye uyumlu hale getirilmesi, engelli dostu ulaşım, toplumsal bilinçlenme ve eğitimde fırsat eşitliği konularında çalışmalar yapılacak.