Kağıt tüketimi yediye katlandı
Dünya çapındaki kâğıt tüketimi 1950 yılından bu yana yediye katlandı. Kağıt üretimi için ise ormanlar tehlike altında.
cumhuriyet.com.trDünya çapındaki kâğıt tüketimi 1950 yılından bu yana yediye katlandı. Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın verdiği bilgilere göre her yıl dünya ormanlarının 160 bin kilometrekarelik bir bölümü, yani her yıl Tunus büyüklüğünde bir orman daha yok oluyor.
Robin Wood adlı çevre kuruluşunun yaptığı kimyasal analizler, Almanya’daki pekçok kitabın sayfalarının tropik yağmur ormanlarından elde edilmiş ağaç lifleri içerdiğini ortaya koydu. Artan kağıt ihtiyacının ekosistem üzerindeki yeni tehditlerinden biri de gen teknolojisi firmalarının daha az masrafla kağıt elde edebilecekleri ağaç türleri yetiştirmeye başlaması.
Amerikan Arborgen gibi bazı firmalar, ağaca sertlik veren ancak kağıda sarı renk verdiği için kağıt üretiminde ayrıştırılan lignin maddesinin oranının azaltıldığı genleriyle oynanmış ağaç türleri yetiştiriyor. Firmanın sloganı da “Dünyanın daha fazla ağaca değil, daha kullanışlı ağaçlara ihtiyacı var” Ancak Yağmur Ormanlarını Kurtarın ve Robin Wood gibi çevre kuruluşları uzun ömürlü, polenleri yüzlerce kilometre uzağa taşınabilen ağaçların genetiğiyle bu şekilde oynanmasının çok tehlikeli sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuyor. Zira genetiğiyle oynanmış organizmalar doğal ortama karıştıklarında, doğada nasıl çoğalacakları kontrol edilemiyor. Yüksek kağıt talebinin ekosistemi daha fazla bozmadan karşılanması için kullanılmış kağıtların daha az kullanılması ve geri dönüştürülmesi giderek daha çok önem kazanıyor.
WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), dünya üzerindeki kağıt tüketimine bir çare bulabilmek için ilginç bir yöntem geliştirdi. WWF, kağıda basmaya imkan olmayan bilgisayar dosyaları geliştirdi. PDF formatındaki bu dosyaları ancak bilgisayarınızdan okuyabiliyorsunuz... Bu sayede, "aman şimdi kağıda bir çıktısını alayım, sonra birara okurum" dediğiniz dosyalar için boş yere kağıt da harcamamış oluyorsunuz.