Kadına şiddete 'devlet-şirket-koca' üçgeni
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Ankara 2. Kadın Konukevi Müdürlüğü’nde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Yasemin Manav, (31) şiddet mağduru kadınları Halkevleri’nin 81. yıl konserine götürünce başına gelmeyen kalmadı.
cumhuriyet.com.tr“Devlet-şirket-koca” üçgeni tarafından mağdur edilen 31 yaşındaki Yasemin Manav’ın hikayesi şöyle: 6 yıl önce eşinden şiddet gördüğü için boşanan Manav, 10 yaşındaki çocuğu ile hayat mücadelesi veriyor. Kirada oturan ve Ankara 2. Kadın Konuvevi’nde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan Manav, boşanmış olsa da eski eşinin baskısından kurtulamadı. Eski koca, Aralık 2012’de Manav’ın evini bastı. Bu durum savcılığa şikayet edildi, ancak “tanık yok” denilerek dosya kapatıldı. Bunun üzerine mahkemeye başvuran Yasemin Manav, eski kocası hakkında 6 ay ev ve işyerine yaklaşmama kararı çıkardı. Bu durumu, çalıştığı kurum müdürü de biliyordu.
Ankara 2. Kadın Konukevi Müdürlüğü’nde yaklaşık 2 yıldır taşeron güvenlik görevlisi olarak çalışan Manav, Halkevleri’nin 81. yıldönümü kutlamaları kapsamında konser düzenleyeceğini öğrendi. Konsere, Zuhal Olcay, Onur Akın gibi ünlü sanatçıların katılıyordu. Manav ve başka bir kadın güvenlik, kurumun kadın olan müdüründen izin alarak, 4 mağdur kadın ile bunların çocuklarını 23 Mart’ta Ankara Arena Spor Salonu’nda düzenlenen konsere götürdü.
Konserden iki gün sonra tavrı değişen kurum müdüresi, yanına çağırdığı kadınlara, “Konser nasıldı? Orada AKP aleyhine sloganlar attıldı mı” diye sordu. Konsere gitmekten mutlu olduklarını vurgulayan kadınlar, bazı grupların AKP aleyhine sloganlar attığını belirtti. Bunun üzerine kurum müdüresi Yasemin Manav’ı ve ismini açıklanmasını istemeyen diğer güvenlik görevlisini yanına çağırarak görev yerlerininEşinden şiddet gördüğü için boşanan ve devletci korunan Yasemin Manav, özel güvenlik olarak Kadın Konukevi’nde çalışırken kadınları Halkevleri’nin konserine götürdü. Kurum müdürünün isteği üzerine Manav, sanayi sitesine gece bekçiliğine verildi
Kadına şiddette ‘şeytan değiştirileceğini aktardı. Kurum müdüresi, bunun nedeninin sorulması üzerine “Kendimi düşenmek zorundayım” demekle yetindi. Manav ve arkadaşının çalıştığı güvenlik şirketine yazı gönderen kurum müdüresi, iki kadının görev yerlerinin değiştirilmesini istedi.
Gerekçe: Davranış bozukluğu
29 Mart 2013 tarihinde Manav ve arkadaşına, görev yerlerinin değiştirildiğine ilişki yazı ulaştı. Yazıda, “Bağlı olduğunuz kuruluşta görev yaptığınız sürede davranış bozukluğu sergilediniz kurum yetkililerine yüksek sesle konuşmalarınız ve konuk olarak kalan misafirle yakınlaşmamamız gerekirken aşırı samimiyet göstermenizden dolayı, şirketimizin güvenlik hizmeti verdiği Kuruçayırlı Sanayi Sitesinde güvenlik görevlisi olarak görevlendirilmiş bulunmaktasınız” denildi. Kuruçayırlı Sanayi Sitesi’nde saat 23:00-07:00 saatleri arası görevlendirildiğini öğrenen kadın güvenlik görevlileri buna itiraz etti. Ancak sonuç değişmedi.
Cumhuriyet’e konuşan Yasemin Manav, bir kadının asla görev yapamayacağı bir sanayi sitesine gece vakti görevlendirilmelerini “istifa zorlanma” olarak değerlendirdi. Sanayi sitesinde sokakta tek başına kulübede bir kadının nöbet tutmasının mümkün olmadığını dile getiren Manav, “Kadın korumakla da görevli Aile Sosyal Politikaları Bakanlığı bünyesindeki bir kurumda, bir kadın çalışan olarak haksız ve hukuksuz şekilde savunmam dahi alınmadan bir kadının çalışmayacağı iş yerinde görevlendirilerek haksızlığa uğradım” diye konuştu. Bakan Fatma Şahin’nden yardım isteyen Manav, “Mağdur bir kadınım. Zoruma giden tek başına ayakta durmaya çalışan, mücadele eden bir kadının önünün kesilmesi. Bakan Şahin’in bu mağduriyetimi görmesi istiyorum” dedi.