Kadına şiddet neden yaygın?

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Köy Enstitüleri Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KEEAUM) Müdürü Prof. Dr. Songül Sallan Gül, Türkiye genelinde geçen yıl acil yardım hattını arayan kadınların yüzde 57'sinin fiziksel, yüzde 46.9'unun cinsel, yüzde 14.6'sının ensest ve yüzde 8.6'sının tecavüze maruz kaldığının ortaya çıktığını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Süleyman Demirel Üniversitesi Köy Enstitüleri Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KEEAUM), Türk Kadınları Birliği Derneği Isparta Şubesi, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Isparta Şubesi, Eğitim-Sen Isparta Şubesi ve İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından ''Aile içi Şiddet ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele'' konulu bir panel düzenlendi.

SDÜ Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'ndeki panelde konuşan KEEAUM Müdürü Prof. Dr. Songül Sallan Gül, Türkiye'de şiddetin boyutlarına değinerek ''Geçen yıl acil yardım hattını arayan kadınlardan yüzde 57'si fiziksel, yüzde 46.9'u cinsel, yüzde 14.6'sı ensest ve yüzde 8.6'sının tecavüze maruz kaldığı ortaya çıktı'' dedi.


''Şiddetin bu kadar yaygınlaşması sorgulanmalı"

Şiddete uğrayan kadınların yüzde 75'inin eşi tarafından şiddete maruz kaldığını dile getiren Gül, kadına yönelik şiddetin, aslında topluma yönelik şiddetin göstergesi olduğunu söyledi. Şiddetin bu kadar yaygınlaşmasının sorgulanması gerektiğini ifade eden Songül Sallan Gül, ''Şiddetin normal öğe olarak algılanması bırakılıp, kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için herkes üzerine düşen görevi yapmalıdır'' diye konuştu.

Şiddetin tanımını yaparak kadınların maruz kaldığı şiddet türlerini anlatan Gül, şiddetin, kişilere ya da nesnelere karşı yapılan bireysel ve toplumsal bir olgu olduğunu, kadınların, fiziksel, sosyal, duygusal, ekonomik ve cinsel şiddetle karşı karşıya kaldıklarını, fiziksel şiddetin en yaygın ve somut şiddet türlerinden biri olduğunu kaydetti.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Isparta Şube Başkanı Prof. Dr. İlknur Akgün de kadına yönelik şiddetin en somut göstergesinin fiziksel şiddet olduğunu belirterek, şöyle konuştu: ''Bizler kadınların yaşadığı sorunları, erkek egemenliğini, ayrımcılığı, kadına yönelik şiddeti görünür kılmak için bu toplantıyı düzenledik. Bu tür hareketler kadının toplum hayatındaki yerinin yavaşlamasına neden oluyor. Yapılan araştırmalar neticesinde kadına yönelik şiddetin en fazla olduğu ülkelerin başında Türkiye geliyor. Bütün kadınların özgürlük ve adalet çerçevesinde birleşmesi gerektiğini bir kez daha burada vurguluyorum.''