Kadına şiddet alt komisyonda
TBMM Adalet Komisyonu, kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla hazırlanan kanun tasarısını alt komisyona sevk etti.
cumhuriyet.com.trKadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin hazırlanan kanun tasarısı ilk olarak TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nda ele alındı. Burada yapılan görüşme ardından asıl komisyon olan Adalet Komisyonu'nda ele alındı. Kadın ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'inde katıldığı toplantıda hazırlanan tasarının acele getirilmemesi gerektiğini vurgulayan CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne yetiştirilmek istenmesini saygıyla karşılıyoruz. Ancak çok eksikler var. Üzerinde detaylı çalışılması gerekiyor. Alt komisyon kuralım, burada gerekirse hafta sonu da çalışıp güzel bir çalışma çıkaralım" dedi.
Nafaka düzenlemesi talebi
CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ise kadınların nafaka almak için uğraş verdiklerini belirterek, "100-400 arası değişen nafaka için defalarca Adliye'ye gidiyorlar. Her seferinde 5 lira yol parası harcıyorlar. Birde boşanma sürecindeki o duygu ile tekrar yüzleşiyor. Bunun ya icra memurlarınca açılacak bir hesaba, yada belirlenecek bir banka hesap numarasına aktarılması için düzenleme yapılması uygun olacaktır" diye konuştu.
Nikahsız beraberliklerin korunması için öneri
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise nikahsız beraberliklerinde korunması için bir cümle eklenmesini istedi. Cumhuriyet Başsavcılıklarında, "Kadın savcılığı" ile Emniyet Müdürlüklerinde "Kadın Şubesi" kurulmasının uygun olacağını da ifade eden Tanrıkulu, kolluk güçlerinin bu konuda sorumlu olmasının sağlanması gerektiğini ifade etti.
Şahin: Koruyucu önleyici tedbirler var
Bakan Şahin ise, insan hakkı ihlali olduğu için kadın yaşam hakkının korunması için her türlü imkanın sağlanması gerektiğinin altını çizerek şöyle devam etti:
"Sivil toplumla, milletvekillerimizle, parlamento dışındaki herkesle, aile mahkemesi hakimleri ile, barolarla herkesi dinleyerek katılımcı demokrasiyi önemseyerek büyük bir yasal alt yapı hazırladık. Koruyucu önleyici tedbirler var. Koruyamadığınız zaman bunlar nasıl uygulanacak bunlar net yer alıyor. Gizlilik kararı, nafakanın kolaylaştığı, giderlerin bakanlık tarafından yapıldığı ve sığınma evindeki kadınların bana (bakanım ekonomik desteğe ihtiyacımız var dediği için) geçici madde desteğin de bakanlığımız tarafından önemli bir yasal alt yapı oluşturuldu."
'Olayın sadece kadın olarak düşünülmemesi gerekir'
CHP Uşak Milletvekili Dilek Aygün Yılmaz ise olayın sadece kadın olarak düşünülmemesi gerektiğini belirterek, "Yüzde 95 de olsa kadın, ama erkeğinde şiddete uğrayabileceğini hesaba katılması gerekiyor. Kadın ve aile bireylerinin şiddetten koruma kanunu olarak yasalaşması daha uygun olur" dedi. Yılmaz ayrıca her ilde mutlaka kadın sığınma evlerinin kurulması gerektiğinin altını çizerek, "Birde mülki amire verilen yetkiler, hakime verilmemiş. Hakimin verdiği karara mülki amir karşı çıkarsa, yeniden mahkemeye gelecek" dedi.
CHP'li Dibek, AKP'nin son 10 yıldır ülkeyi yönettiğini hatırlatarak şöyle konuştu:
"Bir takım tuhaflıklar da var. Son on yolda kadına yönelik şiddette, kadın cinayetlerinde müthiş artışlar var. Yüzde bin 500 falan artış. Sözleşmeyi ilk biz imzaladık. Avrupa ilerleme raporlarında da Türkiye uyarılıyor. On yılın sonunda iktidar da ya bu kadar kadına yönelik şiddet olmuş (bizim hiç mi sorumluluğumuz yok) diye düşünmüşlerdir herhalde.
Çelişkiler de var. Milli Eğitim komisyonunda 4+4+4 tartışılıyor. Öyle temel bir kanunun bakanlar kurulundan geçmemesi mümkün değil, anlamış değilim. O kanuna göre biz kız çocuklarımız küçük yaşta evlenmeleri, cehaleti içinde kalmaları yönünde teşvik yapıyor Diğer yandan onlara karşı şiddetin önlenmesi için yasa yapıyoruz yani bir çelişki var. Bu tasarı iyi niyetle hazırlanmış ama eksikler var."
Konuşmaların ardından Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, bir oylama yaparak tasarının kurulacak alt komisyonda ele alınmasına karar verdi.