"kADIN YAZIsı" Festivali
Türkiye'nin ilk "kADIN YAZIsı" Festivali; İsveç Başkonsolosluğu, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, MSGSÜ Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi işbirliğinde 9-18 Mart tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
cumhuriyet.com.trKadın edebiyatına odaklanan bir etkinliği neden düzenlemeli? Böylesi bir etkinlik, mücadele ettiğimiz kalıp yargıları güçlendirme tehlikesini de beraberinde getirmez mi? Yalnızca kadınlara odaklanarak, özselleştirilmiş kategorilere katkıda bulunmayı, dışlayıcı olmayı ya da varolan marjinalleştirme biçimlerini artırmayı göze almış olmuyor muyuz? soruları, Türkiye'nin ilk '"kADIN YAZIsı" festivaline zemin hazırlamış. Etkinlikler; İsveç Başkonsolosluğu, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı, MSGSÜ Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi işbirliğinde 9-18 Mart tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.
"kADIN YAZIsı', EDEBİYATTA 'KADIN YARATICILIĞI'NI KUTLUYOR"
Uzun vadede yıllık bir etkinliğe ve çok yönlü bir işbirliğine dönüşmesi beklenen festival, kadın yazarlarla sınırlar ötesi bir ağ oluşturmayı amaçlıyor.
Dört farklı mekânda panellere, okuma etkinliklerine, yuvarlak masa toplantılarına, atölyelere, performanslara ve bir sergiye ev sahipliği yapan festivalin ana hedefi, "Türkiye ve İsveç’teki ‘kadın’ yazarların geçmişten günümüze uzanan sınırsız yaratıcılığını ve çeşitliliğini kutlamak" ifadeleriyle açıklanıyor.
İsveç ve Türkiye'nin tanınmış edebiyatçılarının yanı sıra adı yeni duyulan kalemleri de teşvik edilirken Kadın Yazısı Festivali, bu bağlamda Türkiyeli okurlara çağdaş İsveç edebiyatını yakından tanıma fırsatı da sunuyor. İfade özgürlüğü paralelinde kadına yönelik sistematik şiddete ve ayrımcılığa ilişkin bir parantez açıp toplumsal cinsiyetin edebiyatta izdüşümüne bakıyor.
Festival boyunca bütün etkinlikler herkese açık ve ücretsizken 20 kişiyle sınırlı olan atölyelerde yoğun ilgi nedeniyle yer kalmadığı öğrenildi.
Festivale ilişkin detaylı bilgiye www.kadinyazisi.com ve bilgi@kadinyazisi.com adreslerinden ulaşabilirken son dört günün etkinlikleri şöyle:
14 Mart Çarşamba
18:00 - 19:45
Panel: Grafik Romanda Kadın Karakterler
Kendisini feminist bir çizgi roman sanatçısı, illüstratör ve müzisyen olaran tanımlayan İsveçli sanatçı Karolina Bång, ürettiği eserlerde cinsiyet kavramını tersyüz ediyor. Çizgi roman, manga ve animeler üzerine araştırmalar yapan Buket Akgün ise, derslerinde kurmaca eserlerde cadılara yer veriyor. Biri sanatçı, diğeri akademisyen olan bu iki isim Japonya’dan İsveç’e farklı kültürlerde çizgi roman, grafik roman, manga gibi…
Katılımcılar:
Moderatör: Gülcan Yıldız; Konuşmacılar: Buket Akgün, Karolina Bång
Mekan:
Kadın Eserleri Kütüphanesi
20:00 - 21:00
Performans
https://www.facebook.com/istanbulperformanceart/…
Katılımcılar:
Didem Erk & Şafak Çatalbaş- İstanbul Performance Arts; Esen Kunt- İstanbul Performance Arts
Mekan:
Kadın Eserleri Kütüphanesi
15 Mart Perşembe
18.30 – 21.00
Atölye: Grafik Roman I
(Atölye 20 kişiyle sınırlıdır, lütfen bilgi@kadinyazisi.com adresinden kayıt olunuz.) İsveçli grafik roman sanatçısı Karolina Bång yürütücülüğünde gerçekleştirilecek iki günlük atölye çalışmasında, karakter kimliklerini oluşturan normativenin sorgulanmasıyla, karakterlerin alışıldık tiplemelerden nasıl arındırılabileceği yönünde giriş uygulamaları yapılacaktır. 1. Gün: Öykü ve çizgi romanlar anlatılarındaki normların feminist eleştirisi. Feminist çizgi roman ya da grafik roman senaryosu nasıl geliştirilebilir?…
Katılımcılar:
Yürütücü: Karolina Bång
Mekan:
İsveç Araştırma Enstitüsü
17.00 - 18.30
5 Çayı Şiir Okuması
Pera Café’de 15 Mart Perşembe günü Sevinç Çalhanoğlu, Ece Eldek ve Deniz Gül kitaplarıyla 5 Çayına eşlik ediyor. Çalhanoğlu, kitabı Evde Bir Gezinti (periferik)’ de annesiyle ve evle iletişimde kalarak evi arşınlıyor, eşeliyor ve her şeyi ortalığa saçıyor. Eldek, “5 Çayı Şiir Okuması” için şiirlerinden oluşturduğu derlemesinde, yaşanılan anların ağırlığını; tüm kalabalıktan çekip kendi dilinde tekrarlayarak, çevirerek,…
Katılımcılar:
Sevinç Çalhanoğlu, Ece Eldek, Deniz Gül
Mekan:
Pera Müzesi, Kafeterya
16 Mart Cuma
10:00 - 14:00
Cins Adımlar: Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri
(Atölye 25 kişiyle sınırlıdır, lütfen cinsadimlar@sabanciuniv.edu adresinden kayıt olunuz.) Yaşadığımız şehri ne kadar tanıyoruz? Önünden onlarca kez geçtiğimiz binaların, sokakların, parkların ve meydanların nelere tanıklık ettiğini, kimlerin hikayelerine kucak açtığını biliyor muyuz? Toplumsal hafızadaki suskunlukların şehrin mekanlarına, sokaklarına, parklarına nasıl yansıdığını görebiliyor muyuz? Bizler Cins Adımlar: Toplumsal Cinsiyet ve Hafıza Yürüyüşleri ekibi olarak toplumsal…
Mekan:
Balat
18:30 – 21:00
Atölye: Grafik Roman II
(Atölye 20 kişiyle sınırlıdır, lütfen bilgi@kadinyazisi.com adresinden kayıt olunuz.) İsveçli grafik roman sanatçısı Karolina Bång yürütücülüğünde gerçekleştirilecek iki günlük atölye çalışmalarında, karakter kimliklerini oluşturan normativitenin sorgulanmasıyla, geleneksel tiplerden nasıl arınılacağının uygulamalarına giriş yapılacaktır. 2. Gün: Öykü ve çizgi roman anlatılarındaki mevcut normların cinsiyetler açısından eleştirel perspektiflerle ele alınması. Karakterin normal görünmesini sağlayan normu, öykü nasıl…
Katılımcılar:
Yürütücü: Karolina Bång
Mekan:
İsveç Araştırma Enstitüsü
16:45 – 17:45
Okuma ve Söyleşi
Jessica Schiefauer, cinsiyet değiştiren bir karakteri anlatan romanı “Oğlanlar / The Boys” üzerine, kitabı Türkçe’ye kazandıran Ayşe Düzkan ile söyleşecek. Söyleşi esnasında, her ikisi de, romandan çeşitli bölümleri hem İngilizce hem Türkçe’de okuyacaklar.…
Katılımcılar:
Ayşe Düzkan & Jessica Schiefauer
Mekan:
Kadın Eserleri Kütüphanesi
18:00 - 19:45
Forum: Yayıncılık
Yayıncılık politikalarını belirleyen saikler yalnızca içeriden değil aynı zamanda dışarıdan, dünya ve ülke şartları tarafından oluşmaktadır. Yayın kurulunun kararları kadar, siyasi ve kültürel atmosfer de metinler üzerinde/içerisinde belirleyicidir. Metinlerin maruz kaldığı sansür hatta ilk aşamada kişinin kendine uyguladığı otosansür, bu dış belirleyicilerin ilk sonuçlarıdır. Ardından içeriden, erkek editör ve yazarların başat olduğu dergiler, diziler, kurullar,…
Katılımcılar:
Moderatör: Aksu Bora; Konuşmacılar: Aksu Bora-Ayizi, Aylime Aslı Demir-KaosGL, Ayşe Düzkan-Güldünya, Eda Ağca-Delikadın, Meryem Selva İnce-Reçel Blog, Müge Gürsoy Sökmen-Metis, Nalan Çelik-Türkiye Yazarlar Sendikası, Öykü Özçinik-Sel, Tülay Ferah-Türkiye Yazarlar Sendikası, Yonca Cingöz-Türkiye Yayıncılar Birliği
Mekan:
Kadın Eserleri Kütüphanesi
20:00 – 21:00
Forum: Edebiyatta Aşk ve Cinsellik
Aşkla kastedilen ille kadın ve erkeğin aşkı mı? Eşcinsel aşkın toplumda yeri var mı? Kadın ve erkeğin, homoseksüel ya da heteroseksüel bireylerin aşk deneyimleri toplumsal olarak nasıl farklılık göstermekte? Evlilik cinselliğin yasallaşması için bir zorunluluk mu? Bekaret kavramı, evlilik cinselliğin tabu olarak görülmesi yaşadığımız dünyanın halihazırda süren sorunları mı? Bütün bu sorular içinde bulunduğumuz toplumun…
Katılımcılar:
Moderatör: Sevgi Hilton; Söyleşi Ortağı: Elisabeth Hjorth
Mekan:
Kadın Eserleri Kütüphanesi
17 Mart Cumartesi
11:00 - 13:00
Ekofeminist Yazı
1960’larda Hindistan’da Çipko Hareketi sırasında kadınlar korunmak/korumak için ağaçlara sarıldılar ve 1974 yılında akademi ilan etti; ekofeminizm. Egemen ataerkil yaşam modelinde, kadın doğaya (eve), erkek ise kültüre (dışarıya-kamusal alana) ait olarak kabul edilir. Doğa, kültürden, kadın da erkekten aşağı görülmektedir. Kadınların ezilmesi, ikinci plana itilmesi ve doğanın sömürülmesi arasında bağlantı kuran, bu nedenle, kadınların yeşil…
Katılımcılar:
Moderatör: Feryal Saygılı; Konuşmacılar: İpek Şahbenderoğlı, Sevcan Tiftik, Simlâ Sunay
Mekan:
MSGSÜ Bomonti Konferans Salonu
14:00 - 16:00
Panel: Romanda Sesler, Diller, Kimlikler
Yazarlığını başkalarının paltosundan çıkmadan, egemenin geleneğini devam ettirmeden ve bir toplumun edebiyatının Kafka’sı olmadan sürdürenlerin yazın damarları farkındalıklarla beslenir. Türkçede türün ilk nüvelerini verdiği Osmanlı romanından günümüze, alternatif kurmaca evreni, sırtını ötekine dönmeden dayanışmayla yaratılır. Türkçe romanın ilk örneklerinde bir yandan kadınların yaşam tarzları, giyimi, davranışları modernleşme penceresinden sunulurken diğer yandan kadınların hak arayışları ve…
Katılımcılar:
Moderatör: Müge Gürsoy Sökmen; Konuşmacılar: Ayşegül Devecioğlu, Elisabeth Hjorth, Gaye Boralıoğlu, Oya Baydar
Mekan:
MSGSÜ Bomonti Konferans Salonu
16:15 - 17:30
Söyleşi: Sema Kaygusuz “Edebiyatın Kuşkusu”
Genel olarak, bir kavrayış ya da bir edim olarak edebiyat üstüne düşündüğümüzde onu daima bir uyanıklık hali, huzursuzluk uyandıran bir karşı söz, hakikatle en yakın ilişkiyi kuran üstün gerçeklik alanı olarak ele alırız. Edebiyatı bu şekilde tanımak, tanımlamak hayatımızı kolaylaştırır da. Peki ya edebiyat kendi üstüne düşünür mü? Edebiyat ne zaman kendinden kuşkulanır ya da?…
Katılımcılar:
Sema Kaygusuz
Mekan:
MSGSÜ Bomonti Konferans Salonu
18 Mart Pazar
12:00 – 14:00
Panel: Kadın Yazınında Başkalaşan Bedenler, Cinsiyetler, Türler
Toplumsal cinsiyet, beden kurgularını inşa eden ve besleyen normlar, bir yandan edebiyat metinlerini şekillendirip cinsiyetlendirir, sağlamlık gibi mekanizmaları ayakta tutarken; diğer taraftan kimi metinler bu mekanizmaların işleyişini alt üst etmekte. Heteronormatifliğin şekillendirdiği beden, cinsiyet, cinsellik, ilişkilenme kurgularının dışında, insan merkezcilikten uzak, melez ve sakat beden yaratımları, sabitlenmiş algıların yeniden düşünülmesini sağlamakta. Bu içeriklere sahip metinler,…
Katılımcılar:
Moderatör: Sibel Yardımcı Konuşmacılar: Gülkan Noir, Irmak Zileli, Jessica Schiefauer, Zeynep Kaçar
Mekan:
MSGSÜ Bomonti Konferans Salonu
15:00 – 17:00
Panel: Bilimkurgu, Siborg, İnsansonrası
Bilimkurgunun, tanımı gereği, bilim, felsefe, politika gibi kurgu dışı alanlardan en fazla beslenen edebiyat türü olduğu söylenebilir. Mevcut teknolojiyle gelecek dünyanın olası durumları hakkında bir çeşit beyin fırtınasının sonucu olarak üretilmesi gereği, akademik mecraların da ilgisinin arttığı yapay zeka, insan ve makine ilişkileri, robot, android veya siborg oluşların gündelik hayatı nasıl etkileyeceği, güncel bilimkurgunun üzerinde…
Katılımcılar:
Moderatör: Dijan Özkurt; Konuşmacılar: Jessica Schiefauer, Karun Çekem, Kutlukhan Kutlu, Nihan Sarı, Seran Demiral
Mekan:
MSGSÜ Bomonti Konferans Salonu
17:15-17:45
Performans
Ayşe Lebriz Berkem, Başak Özdoğan…
Katılımcılar:
Ayşe Lebriz Berkem, Başak Özdoğan
Mekan:
MSGSÜ Bomonti Konferans Salonu
18:00 – 18:45
Okuma: Ayfer Tunç
…
Katılımcılar:
Ayfer Tunç
Mekan:
MSGSÜ Bomonti Konferans Salonu
Kapanış