Kadın yargıç kalmadı

Ankara Barosu Başkanı Feyzioğlu 'Eylül referandumundan sonra yüksek yargıdaki kadın oranı yüzde 45'ten yüzde 3'e geriledi' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Ankara Barosu Başkanı Metin Feyzioğlu, kadına yönelik şiddet olaylarının arttığına dikkat çekerek, 12 Eylül referandumunun ardından yapılan düzenlemeyle yüksek yargıda kadın yargıç oranının yüzde 45’ten yüzde 3’e gerilediğini, bunun da demokrasinin geldiği noktanın göstergelerinden birisi olduğunu söyledi.

Feyzioğlu, hükümetin, 12 Eylül referandumu ile gerçekleştirmek istediği önemli unsurları yaşama kattığına dikkat çekerek “Daha neyi değiştirmek istiyorlar, anlayamıyorum” dedi.

Feyzioğlu, İzmir Ege Koop. tarafından, 25. Onur Yılı etkinlikleri kapsamında Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Demokrasi” konulu söyleşiye katıldı.

‘Sadece 5 kadın vardı’

Son günlerde artan kadın cinayetlerinden örnekler veren Feyzioğlu, “Neden, nasıl olur diye soranlara anlatacak bir anım var” diyerek şunları söyledi: “Geçtiğimiz süreçte, büyük bir ilimizde, büyük bir salon. Tıklım tıklım dolu. Hâkim, savcı, vali, kaymakam, emniyet müdürü var. Sayabildiğim kadın sayısı sadece 5 idi. En az sırtından bıçaklanmış yatmakta olan kadının verdiği hüzün kadar hüzünlü bir manzaraydı. ‘Yetmez ama evet’ derken pek de anlamadan gidip oy verilen meşhur paketin geçmesinden sonra oluşan HSYK ve onun sonrasında oluşturulan yeni Danıştay ve Yargıtay’daki hâkim oranı yüzde 3’tür. Bundan önceki yüksek hâkim oranı yüzde 45’ti. Yetti mi? Bana çoktan yetti. Kadından korkan ve korktuğu için yönetim kadrolarına asla getirmeyen bir demokrasi olabilir mi?”

‘Değişikliklerde neler var?’

“İkinci 12 Eylül’de yapılmak istenen zaten yapıldığına göre bugünkü anayasa değişikliği isteklerinde ne var?” diye soran Feyzioğlu, “Ne eksik kaldı, hangi plan henüz tamamlanmadı? Bunu soruyorum” ifadelerini kullandı.