Kaçak içkilere dikkat: Zehirlenmeler arttı

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sebe, son bir ayda alkol zehirlenmesinden 12 kişinin hastaneye başvurduğunu, 1 hastanın öldüğünü, 2'sinde de kalıcı körlük oluştuğunu söyledi.

DHA

Güvenlik güçlerinin operasyonlarında ele geçirilen tonlarca litre kaçak içki imha ediliyor, üretenlere ise yasal işlem yapılıyor, ancak ne üretimi ne de tüketimi engellenebiliyor. Son aylarda Adana'da 1 kişi ve Mersin'de ise 4 kişinin kaçak içkiden hayatını kaybetmesini değerlendiren Balcalı Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Sebe, metil alkol zehirlenmesine bağlı olarak son 1 ayda 12 hastaya müdahale ettiklerini kaydetti. Hastaların kaçak içki tükettiğini belirten Prof. Dr. Sebe, "Bunlardan 3'ü ciddi alkol zehirlenmesiydi ve kaçak içkiden olduğu tespit edildi. Kaçak içkiden 1 hastamızı kaybettik, 2'sinde kalıcı körlük oluştu" dedi. 

Son dönemlerde alkol zehirlenmesiyle ilgili başvuran hasta sayısında artış olduğunu anlatan Prof.Dr. Sebe, "Mesela kaçak içkiyle ilgili geçen ay hiç hasta gelmemişti. Son 15 gündür neredeyse günde 2-3 hasta geliyor. Bu sadece Balcalı Hastanesi'ne gelen sayılar. Başka hastanelere de başvuran hasta oluyordur" diye konuştu.

KAÇAK İÇMEYİN

Alkolün zararlarını herkesin bildiğini ancak yine de kaçak içkinin üretilip tüketildiğini aktaran Prof.Dr. Ahmet Sebe, şunları kaydetti:

"Kaçak içkiler görme kaybından ölüme kadar ciddi zararlar veriyor. Vücutta ciddi hasarlar bırakıyor. Halkın bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Alkol tüketilecekse merdiven altı üretimler almamalı. Lokantalarda içeceklerse şişeyi önlerinde açtırmalılar. Alkol aldıktan sonra görme bozukluğu, kusma, bulantı ve bilinç bozukluğu varsa mutlaka bir sağlık kuruluşu ve hekime başvurulmalı. Kaçak içkilerin panzehiri hastanelerde var. Gereken tedavileri hastaneler sağlar. Kaçak içkiden mutlaka uzak durulmalı."