Jerusalem Post: Hamas tünel kazıyor

Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır sınırındaki Refah'ta Hamas'ın 60 metre derinlikte tünel kazdığı iddia edildi.

cumhuriyet.com.tr

İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesinin haberine göre, Mısır ordusunda danışmanlık yapan Amerikalı mühendisler, Hamas'ın, İsrail ordusu tarafından fark edilip yıkılmasını önlemek amacıyla 60 metre derinlikte tünel kazdıklarını İsrail tarafına bildirdi.

Refah'ın Mısır tarafında, tünel hareketlerinin yoğun olduğu Filadelfi Koridoru olarak adlandırılan sınır bölgesi boyunca konuşlanan Amerikalı mühendislerin, tünelleri ortaya çıkarmak için sismik hareketleri izleyen bir teknoloji kullandıkları belirtildi.

İsrail ordusuna göre, Filadelfi Koridoru'nun altında Hamas'ın aktif halde birkaç yüz tüneli bulunuyor. Dökme Kurşun operasyonu sırasında, geçen Aralık ve Ocak aylarında bunlardan 300'e yakının bombalandığı da hatırlatılıyor.

İsrail ordusundan bir yetkili, bu derinlikte kazı yapmanın bazı özel teknikler gerektirdiğini belirterek, "Filistinliler tünel kazmada uzmanlar" dedi. Aynı yetkili, Filistinlilerin 60 metre derinliğe ulaşıp, buradaki yeraltı sularını dışarı pompaladıklarını, kazmaya devam edebilmek için de tünellere hava sağladıklarını kaydetti.

Dökme Kurşun operasyonundan bu yana Kahire'nin tünelleri bulup imha etme konusundaki çabalarını artırdığını söyleyen savunma yetkilileri, Mısır tarafının ayrıca silahların Filadelfi Koridoru'na ulaşmadan durdurulması üzerinde de yoğunlaştığını belirttiler.

Üst düzey bir ordu yetkilisi, ordunun, tünelleri havadan bombalamanın etkili olup olmadığını yeniden değerlendirdiklerini ifade ederek, "Biz bombaladıktan hemen sonra onları yeniden inşa etmelerinin Filistinlilerin sadece birkaç gününü aldığını belirledik" dedi.

Son verilere göre, tüneller aracılığıyla yapılan kaçakçılığın bir sektöre dönüştüğü Refah'ta, işin mali boyutu yıllık 200 milyon dolara ulaşıyor. Tüneller, Refah'ın iki tarafında ortaklaşa çalışan Filistinli ve Mısırlı sahiplerine büyük kar sağlıyor. Şu anda ticari olarak çalıştırılan tünellerin sayısı 800'ü buluyor.

Bu tüneller, dört bir taraftan İsrail'in ablukası altında bulunan ve sadece insani yardımların girişine izin verilen Gazze Şeridi'nde yaşayan 1.5 milyon dolayındaki Filistinli için adeta bir hayat damarı işlevi görüyor. Tüneller aracılığıyla elektronik araçlar, jeneratörlerden çocuk bezlerine ve hatta ilaçlara kadar birçok malzemenin Gazze'ye girişi sağlanıyor.