Japon profesör utancından intihar etti

Ünlü bilim insanı Yoshiki Sasai, ardında 4 mektup bırakıp canına kıydı. 52 yaşındaki profesörün çalışma arkadaşı olan Obokata'nın, "Çığır açtık" dediği kök hücre çalışmalarında yanıltıcı bulgular tespit edilmiş, Sasai yaşananlardan utanç duyduğunu açıklamıştı.

cumhuriyet.com.tr

Bilim dünyası dün Japonya'dan gelen acı haberle sarsıldı. Kök hücre araştırmaları konusunda üst düzey bilim adamı olan 52 yaşındaki Yoshiki Sasai'nin intihar ettiği açıklandı. Ülkenin Kobe kentinde bulunan devlete bağlı RIKEN Bilim Enstitüsü'ndeki Gelişimsel Biyoloji Merkezi'nin başkan yardımcısı olan Sasai, arkasında dört intihar mektubu bıraktı. Ünlü bilim adamının enstitü içerisinde bir güvenlik görevlisi tarafından kalbi durmuş şekilde bulunduğu, hastaneye kaldırıldıktan iki saat sonra tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı öğrenildi.

İÇERİĞİ AÇIKLANMAYACAK
Yetkililer, enstitüde çalışan diğer araştırmacılar ve üst düzey bilim insanlarına gönderilmek üzere bırakılan notların içeriğinin ve detaylarının açıklanmayacağını belirtti. Japon basını ve uluslararası ajanslara göre ünlü bilim adamının intiharının ardında geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan ve kendisinin de adının geçtiği bir kök hücre araştırması skandalı var. Aynı enstitüde gelişimsel biyoloji uzmanı ve Sasai'nin ekip arkadaşı olan Japon bilim kadını Haruko Obokata, Nature dergisinde ocak ayında yayımlanan makalesinde kök hücre üretiminde yeni bir yöntem keşfettiklerini belirtmişti.

DERGİ GERİ ÇEKMİŞTİ
Obokata, çalışmalarıyla kök hücre alanında yeni bir çığır açtıklarını iddia etmişti. Ancak enstitü daha sonra Obokata'nın çalışmasında bilimsel yanıltıcılığı olan iki bulgu tespit edildiğini açıklamış ve çalışma dergi tarafından geri çekilmişti. Konuyla ilgili başlatılan soruşturma Obokata ile birlikte Sasai ve diğer iki bilim insanını daha etkilemiş ve Sasai konuyla ilgili yaptığı açıklamasında yaşananlardan ötürü derin bir utanç duyduğunu dile getirmişti.

LİMON ASİDİNDEN UMUT DOĞMUŞTU
Yoshiki Sasai'nin başında bulunduğu ekibin yaptığı ve Haruko Obokata'nın kaleme aldığı araştırmaya göre, genç farelerden alınan kan hücrelerinin bulunduğu sıvının sertlik değeri limon asidi kullanılarak düşürüldüğünde, ölmeden bu sıvıda yaşamaya devam eden hücrelerin kök hücrelere dönüştüğü öne sürülmüştü. Ancak araştırmanın yapıldığı RIKEN Enstitüsü, araştırma sonuçlarının yanıltıcı olduğunu, yanlış bilgi içerdiğini ve içerisinde iki ayrı araştırmanın sonuçlarını barındırdığını açıklamıştı. Olay, Japonya ve bilim dünyasında büyük yankı uyandırmıştı.