İtalyanlar telekulak yasasına tepkili
Hükümetin hazırlayıp, parlamento gündemine getirdiği yasa tasarısında, telefon dinleme kayıtlarının medya tarafından kullanılmasının kısıtlanması ile internet siteleri ve bloglar üzerinde birtakım düzenlemeler öngörülüyor.
cumhuriyet.com.trTasarının yasalaşması halinde, internet ortamında hakarete uğrayan ya da hakkında yanlış bilgi yer alan kişi, sayfa operatöründen ifadelerin düzeltilmesini ya da kaldırılmasını talep edebilecek. Tasarıya göre bu istek, 48 saatte yerine getirilmezse sayfa operatörü, 12 bin Avro para cezasına çarptırılabilecek. Tasarının, özel görüşmelerin yayımlanması durumunda, hapis cezası da öngördüğü ifade ediliyor.
Öngörülen cezalar yüzünden internet sitelerinde ve bloglarda yazı yazmanın güçleşeceğini savunanlar, dün Roma'daki ünlü Pantheon meydanında ağızlarını fermuar ile kapatarak, meclisteki tasarının ifade özgürlüğünü sınırladığı görüşlerini dile getirdiler.
Tasarıya bir tepki de internet ansiklopedisi olarak bilinen dünyaca ünlü ''Wikipedia'' sitesinin İtalyanca versiyonundan geldi. ''Wikipedia''nın redaksiyon biriminin olmadığı hatırlatılan bildiride, ''Wikipedia''nın tartışma ortamına son derecede açık olduğu vurgulandı. Son iki gündür ''Wikipedia''nın İtalyanca sayfalarında her türlü arama sonucu site takipçilerinin karşısına çıkan açıklamada, tasarının tarafsızlık, özgürlük ve denetlenebilirlik ilkelerinin risk altına girdiğine dikkat çekilmek istendiği kaydedildi.
Hükümet kanadı ise tasarıyla özel hayatın korunmasının amaçlandığını belirtiyor. Geçen ay bazı telefon görüşmeleri medyaya yansıyan ve bu nedenle sıkıntılı günler geçiren Başbakan Silvio Berlusconi'nin bu yasayla telefon dinleme kayıtlarının yayımlanmasının önüne geçmeyi hedeflediği söyleniyor.
Tasarının raportörlerinden Parlamento Adalet Komisyonu Başkanı Avukat Giulia Bongiorno, yasa tasarısında yapılan değişiklikler nedeniyle raportörlük görevinden ayrılırken, iktidardaki Özgürlükçü Halk Partisi (PdL) milletvekilleri, Bongiorno'nun komisyon başkanlığından da istifa etmesi gerektiğini savundu.
Giulia Bongiorno, öğrenci değişim programıyla İtalya'ya gelen ve 11 Kasım 2007'de Perugia kentinde aynı evi paylaştığı İngiliz öğrenci Meredith Kercher'ı öldürmekle suçlanan Amanda Knox (24) ile o dönemdeki İtalyan erkek arkadaşı Rafaelle Sollecito'nun (27) avukatlığını üstlenmişti. Başbakan Berlusconi'nin en çok çekindiği avukat olarak gösterilen Bongiorno, geçen Pazartesi sonuçlanan temyiz davasında müvekkillerinin serbest bırakılmasını sağlamıştı.