İtalya'da eğitim reformu yasalaştı

İtalya'da eğitim reformu yasalaştı ama protestolar sürüyor. Üniversitelere ayrılan ödenekte kısıntı yapılmasını öngören yasaya sol muhalefet de tepkili. Muhalefet, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yu yasa tasarısını imzalamayarak parlamentoya geri göndermeye çağırdı.

cumhuriyet.com.tr

İtalya'da Silvio Berlusconi başbakanlığındaki merkez sağ hükümetinin eğitim reformu amacıyla hazırladığı ve 9 Ekimde mecliste onaylanan tasarı, bugün Senatodan da onay olarak yasalaştı.

Tasarı, bugün Senatoda 134 hayır ve 3 çekimser oyuna karşı 162 evet oyuyla kabul edildi.
Eğitim Bakanı Maria Stella Gelmini'nin imzasını taşıyan ve üniversitelere ayrılan ödenekte kısıntı yapılmasını da öngören yasa, öğrencilerin protesto gösterilerine hedef oldu.

Oylama sırasında, Senato önünde gösteri yapan öğrencilerden sağ ve sol görüşlüler arasında çıkan kavgada üç öğrenci hafif yaralanırken, 14 öğrenci güvenlik birimleri tarafından gözaltına alındı.

Senato yakınındaki Navona meydanında çıkan kavgaya müdahale eden güvenlik birimlerinden iki polisin de hafif yaralandığı kaydedildi. Pek çok fakültenin günlerdir öğrenciler tarafından işgal altında tutulmasına neden olan yasa, Milano, Napoli, Trieste, Torino başta olmak üzere çeşitli kentlerde bugün de yürüyüş ve oturma eylemleriyle protesto edildi.

Öğretim üyelerinden de destek gören protesto eylemleri çerçevesinde, yarın grev yapılması ve başkent Roma'da dev bir protesto mitingi düzenlenmesi bekleniyor.

Eğitim Bakanı Gelmini, yasa tasarısının kabulünden sonra yaptığı değerlendirmede, "Yasayla birlikte eğitim değişiyor. Okullara artık ciddiyet gelecek" dedi.

Başbakan Silvio Berlusconi de yasada protestoyu gerektirecek unsurlar bulunmadığını ve öğrencilerin basın tarafından kışkırtıldığını savunarak, "Tabii ki protesto da edebilirler. Ama protestoların haklı bir gerekçesi yok. Biz, dileyen dileği yerde protesto da edebilir anlayışıyla hareket ettik. Ama protesto gerekçesiyle hiç kimse eğitim hakkını engellememelidir" diye konuştu.

Buna karşılık merkez sol muhalefet, tasarının geri çekilmeyerek yasalaştırılmasını hata olarak niteledi.

Muhalefet, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'yu yasa tasarısını imzalamayarak parlamentoya geri göndermeye çağırdı.

Muhalefet partilerinden İtalyan Değerler Partisi ise yasanın iptali için referandum yapılması için imza kampanyası başlattığını duyurdu.