İtalya İçişleri Bakanı Salvini sığınmacı krizi için Libya'da
Yardım örgütlerinden sığınmacıları 'kurtarmamasını' isteyen İtalyan aşırı sağcı bakan Libya'ya gitti.
cumhuriyet.com.trİtalya'nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, haftasonu yardım örgütlerinden Akdeniz'de zor durumdaki sığınmacılara yardım etmemelerini istedi. Hala Akdeniz'de yüzlerce sığınmacı yardım bekliyor. Salvini sığınmacı krizi konusunu görüşmek üzere Libya'ya giderken, Libya donanması dün yaklaşık 1000 sığınmacıyı kurtardığını açıkladı.
İtalya'nın aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini sığınmacı krizi konusunda görüşmelerde bulunmak üzere Libya'ya gitti.
Twitter hesabından askeri uçakta çektiği selfie'yi paylaşan Salvini "Libya görevi, ülkeden ayrıldık" mesajını yazdı.
?Salvini Libyalı mevkidaşı Abdülsaelam Aşur ile 'göçmen konusu dahil tüm alanlarda iki ülke arasındaki işbirliğini' görüştüğünü de duyurdu.
?SALVINI YARDIM KURULUŞLARINA 'SIĞINMACILARI KURTARMAYIN' ÇAĞRISI YAPTI
Avrupa'nın yaşadığı sığınmacı krizinin ön cephesinde bulunan İtalya'nın yeni popülist hükümetinin Libya'ya giden ilk yetkilisi olan ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden sığınmacılar konusunda daha fazla dayanışma isteyen Salvini, haftasonu yabancı yardım kuruluşlarına Akdeniz'de zor durumdaki sığınmacıları 'kurtarmamaları' çağrısı yapmıştı.
'DOYMAK BİLMEZ SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ'
Salvini "Bırakın Libyalı yetkililer, daha önce yaptıkları gibi, doymak bilmez sivil toplum örgütleri onları rahatsız etmeden ya da sorun çıkarmadan, kurtarma ve sığınmacıların (kendi ülkelerine) dönüşlerini ayarlama işlerini yapsın. İtalya'nın limanları bu insan kaçakçılığına yardım edenlere kapalıdır ve kapalı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Independent gazetesinin haberine göre Salvini bu açıklamayı yaptığında Akdeniz'de zor durumda olan sığınmacı teknelerinden 6 ayrı yardım çağrısı gelmişti. Yetkililere göre, Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya ulaşmak isteyen sığınmacıları taşıyan bu teknelerin tamamı Libya karasularındaydı.
Bölgede yardım gemileri olan İspanyol yardım kuruluşu 'Proactiva Open Arms' kendilerinden özellikle yardım etmemelerinin istendiğini söyledi.
'MISSON LIFELINE' YARDIM GEMİSİ YÜZLERCE SIĞINMACI İLE ULUSLARARASI SULARDA MAHSUR DURUMDA
'Mission Lifeline' adlı yardım gemisi ise taşıdığı 239 sığınmacı ile birlikte haftasonundan bu yana hala Akdeniz'de mahsur durumda.
Malta ve İtalya tıpkı daha önce yüzlerce Afrikalı sığınmacıyı taşıyan 'Aquarius' gemisine yaptıkları gibi bu geminin de limanlarına yanaşmasına izin vermedi. Aquarius gemisinin İspanya'ya yanaşmasına izin verilmişti.
LİBYA: 948 SIĞINMACIYI KURTARDIK
Bu arada Libyalı yetkililer dün 3 ayrı operasyon yaparak Akdeniz'de güç durumdaki teknelerden 948 sığınmacıyı kurtardıklarını açıkladı.
Donanma sözcüsü Eyüb Kacem ilk operasyonda 97, ikinci operasyonda 88'i kadın ve 44'ü çocuk 361 sığınmacıyı, son operasyonda ise 490 sığınmacıyı kurtardıklarını açıkladı.
Çarşamba gününden bu yana Libya donanmasının Avrupa'ya gitmeye çalışan toplam 2.000 sığınmacıyı engellediği belirtildi.
AB LİDERLERİ ORTAK ÇÖZÜMDE ANLAŞAMADI
Pazar günü AB üyesi 28 ülkeden 16'sının liderleri İtalya ve diğer Avrupa ülkelerine ulaşan sığınmacıların hangi ülkelerde kalacağı konusunda yaşanan tartışmalara çözüm bulmak için Brüksel'de acil olarak toplandı.
Ancak toplantı sonrası açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel birliğin sığımacılar konusunda ortak bir çözüm üretemediğini açıkladı.
Merkel, AB üyesi ülkelerle bu konuda teker teker görüşerek anlaşmalar yapmayı deneyeceklerini söyledi.