İstihdam ve kalkınma için STEM atağı şart

TÜSİAD, STEM eğitimi alanındaki çalışmalarını açıkladı. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, teknoloji kuşağına uygun eğitim verilmezse ekonomik kalkınmanın mümkün olmadığını söyledi.

Deniz Ülkütekin

Türkiye Sanayici İşadamları Derneği (TÜSİAD), STEM (fen, teknoloji, matematik, mühendislik) eğitim modeli ile ilgili çalışmalarını içeren TÜSİAD-STEM Projesi’ni tanıttı. Toplantıda konuşan TÜ- SİAD Başkanı Erol Bilecik, günümüzde, artık e-posta bile kullanmayan bir neslin iş dünyasına adım atmaya başladığını kaydederek, gelecek kuşaklardan, geleneksel eğitim sistemiyle yeterli verim almanın mümkün olmadığını kaydetti. Bilecik sözlerine şöyle devam etti;

“Her türlü hizmeti bulut tabanlı servislerden ve mobil cihazlardan alıp rahatlıkla kullanan bu yeni bir kuşağın iş hayatına katılmaya başladığı günümüzde, iş yapma biçimleri de hızla değişiyor. Böylece yine şahane bir problemimiz başlıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun bir çalışmasında, nesnelerin interneti, ileri üretim teknolojileri, 3 boyutlu baskı ve yeni enerji kaynakları endüstrilerinin iş yapma biçimlerinde değişimin şimdiden başladığına işaret ediliyor. Aynı çalışmada uzak değil, sadece 3 yıl içinde ise ileâa, biyoteknoloji ve genomiksin etkisini daha yakından yaşayacağımız öngörülüyor.”

Yeni bir kuşak geliyor

Dünyadaki iş tanımlarının hızla değiştiğine değinen Bilecik, günümüzde var olan pek çok mesleğin yakın gelecekte bir anlam ifade etmeyeceğini kaydederek gelecek kuşakların yenilikçi ve girişimci bir anlayışla yetiştirilmesinin istihdam açısından önemine değindi. Bilecik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yılın ilk günlerinde açıklanan taslak müfredatlarda 21. yüzyıl becerilerine ve STEM yaklaşımına yer verilmesi önemli bir adım oldu. Eğitim ve iş dünyası arasında STEM işbirliklerini güçlendirmeye devam edeceğiz. Her zaman olduğu gibi bugün de iş dünyası olarak yenilikçi, araştırmacı ve sorgulayan bireylerin topluma kazandırılması için her türlü katkıda bulunmaya hazırız.”