"İstegimiz baskı değil motivasyon"
AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn'le görüşen KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, AB'den Rum tarafına baskı yapmalarını istemediğini, istediğinin Rum tarafını motive etmeleri olduğunu söyledi.
cumhuriyet.com.trAB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn'le AB Komisyonu'nda bir saati aşan görüşmenin ardından basına konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "AB'den Rum tarafına baskı yapmalarını istemiyorum. Benim istediğim Rum tarafını motive etmeleridir. Nasıl motive edileceği konusunda biz görüşlerimizi söyledik. İzolasyonların kaldırılması dedik, direkt uçuşlar dedik, doğrudan ticaret dedik. Ancak bunu yapmadılar, yapamadılar. O zaman top onlarda. Bu motivasyonu onların yaratmaları lazım. Bu Avrupalılar her şeyi düşünüyorlar, bunu da düşünsünler" dedi.
AB'nin Kıbrıs'ta çözümü gerçekten istiyorsa bu doğrultuda taraflara yardımcı olması gerektiğini belirten Talat, şöyle konuştu:
"Sorunun çözümünü biz istiyoruz, Rum tarafı da istediğini söylüyor. Bana sorarsanız (Rum lider Dimitris) Hristofyas'ın da şahsen çözüm istediğine inanıyorum. Tabi Rum yönetimindeki kurulu düzenin çözüm isteyip istemediği konusunda ciddi şüphelerim var. Dolayısıyla Hristofyas'ın da çözüm istediği ölçüde ve istediği doğrultuda desteklenmesi lazım. Unutmayın bu anlaşma iki tarafta da oylamaya girecek. Geçen defa Rum tarafı oylamada çözümü reddetti. Bu kez bunun olmaması için iyi bir iletişim stratejisi geliştirilmesi lazım. AB bu konuda uzmandır."
Rum basınının çözümü engelleyici tutum aldığını ve karşı tarafa sundukları her öneriyi değerli bulmadığını anlatan Talat, "Halkın Rum medyasının esiri olmaması gerekiyor. Rum tarafında çözüm isteyen güçlere destek gerekiyor. Türk tarafında ise AB'ye bir güvensizlik var. Bunun ortadan kaldırılması lazım. Bunun da yolu daha önce verilen ve tutulmayan sözlerin ikame edecek adımların atılması" diye konuştu.
Talat, "AB'nin ve özellikle AB Komisyonu'nun kısa sürede bir çözüm istediği izlenimini edindim. Çözümün en uygun zamanı bu yıl içindedir. Bu benim kanaatim ancak izlenimim AB'de de bu beklenti var, yani bu yıl içinde çözüm beklentisi var. Çünkü onlar da Kıbrıs sorunu yorgunu oldular" ifadelerini kullandı.
Kıbrıs'ta muhtemel bir anlaşmanın AB müktesebatına uyumlu hale getirilmesinin ve muhtemel sapmalara karşı hukuki güvenceye kavuşturulmasının önemine dikkat çeken Talat, bu konudaki hassasiyetlerini bir kez daha Rehn'in dikkatine sunduklarını dile getirdi.
Talat, KKTC'de gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Rehn'le görüş alışverişinde bulunup bulunmadığının sorulması üzerine "Ona daha çok var. Biz ondan önce çözüm öngörüyoruz, yani daha büyük işlerimiz var" dedi.
Talat, Kıbrıs Rum kesimine limanlarını açmaması nedeniyle AB'nin Türkiye hakkında yapacağı değerlendirmeyle ilgili görüşünün sorulması üzerine ise "Burada önemli olan nokta şu: Türkiye olumsuz bir rol oynuyor mu? Türkiye olumsuz bir rol oynadığında tabiki bir sorun olacak. Ama herkesin kanaati odur ki Türkiye (Kıbrıs'taki çözümde) olumlu rol oynuyor. Türkiye doğru çizgidedir, çözümü tam olarak destekliyor. Türkiye'ye yaptırım yapılması sanırım yapılabilecek en büyük haksızlık olur" diye konuştu.