İşte deklarasyon

İsrail'i kınayan metne imza atmayan AKP, son anda imza attı.

cumhuriyet.com.tr

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren gemilere saldırısını kınayan mektubu, çeşitli ülkelerdeki parlamentoların muadil komisyonlarına gönderme kararı aldı. Mektup, BM İnsan Hakları Konseyi, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Başkomiserliği ve Avrupa Parlamentosu İnsan Hakları Alt Komisyonu'na da gönderilecek.

Metin üzerinde mutabakata varılmasının ardından, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Meclis’te grubu bulunan partilerin Grup Başkan Vekillerini metne imza atmaları için çağırdı. Bu çerçevede, MHP adına Oktay Vural, CHP adına Kemal Anadol, BDP adına da Ayla Akat Ata katıldılar. Ancak AKP Grup Başkan Vekili Suat Kılıç, bu metni partisi adına imzalayamayacağını söyledi. Bunun üzerine, kriz patladı. CHP’li TBMM Başkan Vekili Güldal Mumcu tepki göstererek, AKP’ye duruşunu gözden geçirmesi için 20 dakika süre verdi.  Sürenin ardından, AKP, deklarasyonu imzalamaya karar verdi.

Deklarasyon metni

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu tarafından okunulan deklarasyon metni şöyle:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi, İsrail Silahlı Kuvvetlerinin 31 Mayıs 2010 Pazartesi sabahı, çoğunluğu Türk olan 32 ülke vatandaşının bulunduğu insani yardım taşıyan gemi konvoyuna yaptığı ve çok sayıda masum insanın ölümüne ve yaralanmasına yol açan insanlık dışı saldırıyı şiddetle ve nefretle kınamaktadır. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yararlılara acil şifalar dilemektedir.
Bu saldırı, Birleşmiş Milletler yasasının ve uluslar arası hukukun açık bir ihlalidir.

TBMM, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu olaydan dolayı İsrail'i kınayan ve yaptırımlar öngören bir kararı en kısa zamanda kabul etmesini beklemektedir. Bu menfur saldırının, bütün boyutlarıyla araştırılması için bağımsız bir uluslar arası soruşturma komisyonu kurulmalıdır.

İsrail Hükümeti, bu saldırı dolayısıyla resmen özür dilemeli, olayın sorumlularını yargılanarak cezalandırılmalarını sağlamalı, saldırının mağdurlarına tazminat ödemelidir.

Türkiye, İsrail'e karşı milli ve uluslar arası yargı yollarına başvurmalıdır.

TBMM, Türk Hükümeti'nden, İsrail ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını beklemektedir.

TBMM, bu saldırıya karşı halkımızın gösterdiği haklı tepkileri saygıyla karşılamaktadır.

TBMM, bu tepkilerin şiddete dönüşmeyeceğine ve Türkiye'deki Musevi vatandaşlarımızı incitici bir nitelik taşımayacağına inanmaktadır. İsrail Hükümeti'nin saldırgan tutumuna karşı gösterilen tepkiler, İsrail milletini hedef almamalıdır.

TBMM her zaman olduğu gibi Filistin halkı ile dayanışma içindedir ve Gazze'ye yönelik insanlık dışı abluka ve ambargonun derhal kaldırılmasını beklemektedir."

 

Siyasilerden tepkiler

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, ''AKP Grubu, deklarasyon metninde yer alan 'TBMM, Türk Hükümeti'nden İsrail ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerimizi gözden geçirmesini ve gerekli etkin önlemleri almasını beklemektedir' ifadesini gerekçe göstererek metni imzalamadı'' görüşünü savundu.