İstanbul tehdit altında

224 akademisyenin imzasının bulunduğu metinde, yapılaşma sürecinin doğuracağı olası kötü sonuçlara dikkat çekildi.

cumhuriyet.com.tr

Boğaziçi, İTÜ, YTÜ, İÜ ve Bilgi Üniversitesi’ne mensup 224 şehir, çevre, mimarlık ve tarih konularında uzman, bölüm başkanı, son dönemde İstanbul’da merkezi yönetim ve büyükşehir belediyesi tarafından yürütülen yapılaşma ve dönüşüm sürecini birçok yönüyle son derece sağlıksız ve tehlikeli bulduğunu belirtti. Bunlara örnek olarak da Haliç metro geçiş köprüsü, Boğaziçi karayolu tüp geçişi, 3. boğaz köprüsü, Taksim ve Yenikapı meydan düzenlemeleri, Tarlabaşı ve Fener-Balat projeleri ile Çamlıca Camii gibi proje ve yapılaşmaları göstererek, yetkilileri kamu yararı ve varlığını dikkate alan tarihi, kültürel değerlere duyarlı projeler üretmeye çağırdı.

Alanlarında uzman 224 akademisyenin imzasının bulunduğu metinde, İstanbul’da hayata geçirilen yapılaşma süreci çalışmalarının doğuracağı olası kötü sonuçlara dikkat çekilerek şöyle denildi: “Uzman kuruluşlar ve sivil toplumun görüşlerine yer verilmediğini gözlemlemekteyiz. Kamu yararına yönelik ciddi tehlikeler barındıran bu projeler gerçekleştirildiği takdirde kentin doğal çevresi, sosyal yapısı, tarihi ve fiziksel dokusunda geri dönülmez hasarlar oluşacağı konusunda kamuoyunu uyarmak isteriz.”

Söz konusu projelerin İstanbulluların sağlığı ve şehrin geleceği açısından içerdiği tehlikeleri gören bilim insanları olarak, yetkililer kamu yararı ve varlığını dikkate alan, çevresel ve sosyal faktörlere, tarihi ve kültürel değerlere duyarlı gelişim politikaları üretmeye davet edilerek, İstanbul için büyük bir metropole yakışan, katılımcı ve denetlenebilir çalışma mekanizmalarının hayata geçirilmesi istendi.