İstanbul Modern müzeleri ağırlamaya devam ediyor
İstanbul Modern, ABD’den önemli müze profesyonellerini Müzeler Konuşuyor: Konuğumuz Amerika serisinde ağırlamayı 18 Haziran'da Getty Enstitüsü Direktörü Prof. Thomas W. Gaehtgens ve 21 Mayıs'da Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi Eser Kayıt Direktörü Melissa Front’la sürdürüyor.
cumhuriyet.com.trİstanbul Modern, ABD’den önemli müze profesyonellerini İstanbul izleyicisiyle düzenli olarak buluşturan Müzeler Konuşuyor serisine 2013 yılının sonuna kadar devam edecek.
Müzeler Konuşuyor: Arşiv ve Dokümantasyon başlığı altında 18 Haziran Salı günü 18.30’da Getty Enstitüsü Direktörü Prof. Thomas W. Gaehtgens,“Getty Araştırma Enstitüsü’nün Araştırma Projeleri ve Kaynaklarına Küresel Bağlılığı”nı anlatacak. 21 Mayıs saat 19.00’da ise, Müzeler Konuşuyor: Eser Kayıt ve Sergi Yönetimi başlığıyla Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi Eser Kayıt Direktörü Melissa Front, “İyi, Kötü ve Dijital: Modern ve Çağdaş Sanatta Eser Kayıt Zorlukları” üzerine konuşacak.
Türkiye'deki ABD Temsilciliği işbirliğiyle düzenlenen konuşma serisi, 2012 Kasım ayından bu yana SFMOMA, Guggenheim Müzesi, Metropolitan Müzesi, Museum of the Moving Image ve MoMA gibi müzelerden profesyonelleri, pazarlama, eğitim, dijital medya, mimarlık ve ziyaretçi deneyimi gibi çeşitli konu başlıkları altında misafir etti.
Etkinlik ücretsiz, İngilizce, Türkçe eşzamanlı çeviri de yapılacak.
Getty Araştırma Enstitüsü’nün Araştırma Projeleri ve Kaynaklarına Küresel Bağlılığı
Sanat tarihi araştırmaları ve burslarında küresel yaklaşıma bağlı olan Getty Araştırma Enstitüsü’nün sanat tarihindeki “küresel dönüş”ü desteklemek ve geliştirmek için işbirliği içinde çalışan tüm departmanları, programları ve girişimleri bu misyonu yansıtır. Getty Araştırma Enstitüsü’nün satın alma politikaları, Batılı ve Batı dışı sanat gelenekleri arasında bağlantılar kurmayı hedefler. Bu koleksiyonlar da karşılığında, tüm dünyadan sanat tarihçilerinin enstitüde araştırmalar yürüttükleri akademik program gibi girişimleri destekler. Bu akademik etkinlikler sergiler, yayınlar ve diğer araştırma projelerine dönüşerek, yerelleşmiş kaynakları daha geniş kitlelere açar.
Getty Araştırma Enstitüsü Direktörü Thomas W. Gaehtgens konuşmasında enstitünün koleksiyonları, koruma projeleri, akademik girişimleri, sergileri ve yayınlarının küresel yönelimini ve aralarındaki bağlantıları, 20. yüzyılın en etkili küratörlerinden Harald Szeemann’ın koleksiyonunun yakın zamandaki alınışı üzerinden anlatacak.
İyi, Kötü ve Dijital: Modern ve Çağdaş Sanatta Eser Kayıt Zorlukları
Washington’daki Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi, Smithsonian Enstitüsü bünyesinde yer alan modern ve çağdaş sanata adanmış bir müze. Bacon, Bourgeois, Calder, de Kooning, Nevelson ve Still gibi sanatçıların yapıtlarının yer aldığı, 12 binden fazla resim, heykel ve kağıt üzerine işin yanı sıra ses, film, video ve bilgisayar tabanlı (zaman tabanlı medya) çalışmayı içeren zengin bir koleksiyona sahip. 1974 yılındaki açılışından bu yana 340’tan fazla sergi düzenleyen müze, her yıl kalıcı koleksiyonundan 100’e yakın parçayı dünya çapındaki sergilere ödünç veriyor. Müzelerdeki eser kayıt sorumlularının bu koleksiyon ve sergileri yönetmekteki rolleri nedir? Hangi sistemler ve kaynaklar kullanılır? Eser kayıt sorumluları, modern ve çağdaş sanattaki değişen ihtiyaçları sınırlı fon, ekip ve mekanla nasıl karşılar? Tüm bu zorlu çalışmaların geri dönüşü nedir? Müzenin Eser Kayıt Diretörü Melissa Front, bu soruların cevaplarını, Hirshhorn’un güncel koleksiyonunu taşıması, Cinema Effect isimli gezici sergisi ve Ai Weiwei’ninAccording to What? retrospektifi tecrübesi üzerinden inceleyecek. Ayrıca Hirshhorn Müzesi ve Heykel Bahçesi’nin zaman tabanlı medya koleksiyonunun kısa tarihini ve müzenin koleksiyon yönetim uygulamalarını doğası gereği sabit olmayan ve karmaşık yapıtların korunması için nasıl uyarladıklarını anlatacak.