İşsize AKP'den bir çalım daha

Giderleri kısmak isteyen SGK'nin maksatlı ve yanlış yorumu işsiz yurttaşı sağlık hizmetinden yoksun bıraktı. Kurum, 17 aydır yasanın hatalı uygulandığı gerekçesiyle işsizlerin yalnız 10 gün hizmeti alabileceğini duyurdu.

cumhuriyet.com.tr

Sayıları her geçen gün artan ve Avrupa ülkeleri arasında üst sıralarda yer alan Türkiyedeki işsizlere bir çalım da AKPden geldi. Sağlık harcamalarını kısmak isteyen kurum, işsize hastane kapılarını da kapattı.

Yasanın 17 aydır yanlış uygulandığı gerekçesiyle işsizlerin yalnız 10 gün sağlık hizmeti alacağı duyuruldu. Uzmanlar ise, yasanın bu şekilde düzenlenmediğini, GSS kapsamına girdikten sonra prim ödemesine bakılmaksızın, işsizin eş ve çocuklarının bir önceki yıl 90 gün prim ödenmesi halinde 90 gün daha sağlık hizmeti alabileceğini söylüyor.

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK), illere yazı göndermesi, 1 Ekim 2008de yürürlüğe giren yasanın yanlış yorumlandığını duyurması ve ilgili müdürlüklerin de bu yazı üzerine tüm bilgisayar ve provizyon programlarını buna göre düzenlemesi üzerine gündeme gelen mağduriyet, harcamaları kısmak isteyen kurumun yurttaşı zora soktuğu yorumlarına yol açtı.

Konu ile ilgili bilgi veren Türk-İş Sosyal Güvenlik Danışmanı Celal Tozan, yasa görüşmeleri sırasında dönemin Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile Emek Platformunun bu konu ile ilgili mutabakata vardıklarını anlattı.

Tozan, Emek Platformu olarak, eski yasa 6 ay sağlık hizmeti veriyordu. 10 gün çok kısa dedik. Bunun üzerine tamam 10 gün kalsın, işsiz kalan kişi herhangi bir koşulu yerine getirmeksizin, eğer bir önceki yıl ödenmiş 90 günlük primi varsa, 90 gün daha sağlık hizmeti alsın denildi. Ancak, daha sonra Yasa, sigortalılık süresi sona eren yurttaşın GSS kapsamına girmesi, ancak prim ödeme zorunluluğu olmaksızın hizmetten 90 gün daha yararlanmasışeklinde düzenlendi. Yani sonuç olarak iş akdi feshedilen kişi, herhangi bir şey yapmaksızın 10 gün sağlık hizmeti alacak. Sonra SGKye giderek bir GSS bildirgesi doldurup sisteme girecek ama prim ödemesinme bakılmaksızın 90 daha hizmet alacak. Sisteme giren kişinin primleri daha sonra tahsil edilecek. Burada kurum, yurttaşı zora sokuyor. Kurumlarda çalışanlar, yasal düzenlemeyi bilmediği için hizmet alımını engelliyor diye konuştu.

 

17 aydır yanlışmış

Sosyal Güvenlik KurumuBiz 17 aydır yasayı yanlış uyguluyormuşuz, sağlık hizmeti süresi 10 gündemiş, bu gelişme üzerine on binlerce işsiz ve aileleri hastane ve eczane kapılarından çevrilmeye başlamıştı.

Oysa Sosyal Güvenlik Reformu olarak nitelenen 5510 sayılı kanuna göre işini kaybedenlerin son 1 yıl en az 90 gün ödenmiş primi varsa kendisi ile eş ve çocukları sağlık hizmetinden 90 gün yaralanabiliyordu. 17 aydır kanunun yanlış uygulandığını savunan SGK yetkilileri, il müdürlüklerine ve sosyal güvenlik merkezlerine tedavi süresinin 10 gün olduğunu bildiren yazılar göndermiş, ilgili müdürlükler de bu yazı üzerine tüm bilgisayar ve provizyon programlarını buna göre düzenlemişti.