İsrailliler iptallere başladı: Durum berbat

Bu yılın ilk yarısında yüzde 61 arttığı belirtilen Türkiye'ye gelen İsrailli turistlerin tatil planlarını gözden geçirmeye başladığı belirtilirken İsrail'deki otellerde doluluk oranının yüzde 40'a indiğine de dikkat çekiliyor.

cumhuriyet.com.tr

Gazze operasyonu nedeniyle Türkiye ile İsrail arasında patlak veren yeni gerginliklerin turizm sektörüne yansımaya başladığı belirtiliyor. Jerusalem Post gazetesi, Türkiye'ye seyahat etmeyi planlayan İsraillilerin planlarını gözden geçirmekte olduklarını belirtirken Haaretz gazetesine göre, İsrail Hava Meydanları Kurumu (İAA), Türkiye'ye uçuşları yeniden başlatmaya yönelik adımları 2015 yılına kadar askıya aldığını açıkladı. Bu arada, İsrail'de Türk charter şirketlerini temsil eden KTA International şirketi, "Durum berbat, bir iptal dalgası başladı" sözlerini kullandı.

Jerusalem Post gazetesine konuşan seyahat acentası Ziontours Ceo'su Mark Feldman önümüzdeki günler için yapılacak seyahatler için şimdiden iki düzine iptal aldığını, İstanbul üzerinden uçacak insanlardan ise başka alternatiflerin bulunması için birçok talep geldiğini anlatırken "İnsanlar Türkiye üzerinden uçmaktan korkuyor" diyor ancak Türk uçakları veya havaalarında İsrailli turistlerin taciz edildiği yolunda herhangi bir şikayet alınmadığını da kabul ediyor.

Son yıllarda Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin gerilmesine rağmen Türkiye'nin İsrailler için en popüler tatil destinasyonlarından biri olmayı sürdürdüğüne dikkat çekildiği habere göre Feldman, Fransa'da şiddetli protestolar ve Paris'teki bir sinagogun kuşatılmasına karşın bu ülkeye seyayat etmeyi planlayan İsraillilerden iptal taleplerinin gelmediğini de söyledi.

"TÜRKİYE İLE YENİ UÇUŞ BAĞLANTISI PLANI DONDURULDU"

Öte yandan, Haaretz gazetesi, Gazze operasyonunun İsrail'deki turizme zarara hızla arttığını belirtirken, "İsrail'in, Türkiye'ye yönelik yeni uçuş rotalarının açılmasını askıya aldığını" da bildiriyor.

Gazeteye göre, İsrail Hava Meydanları Kurumu (İAA) Türkiye'deki İsrailli yolcular için "riskler ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son günlerde İsrail'e yönelik hasmane ifadelerini" zikrederek Türkiye ile bağlantıları yeniden başlatılmasına yönelik yeni adımları 2015 yılına kadar askıya aldığını bildirdi.

"GÜVENLİK SORUNLARI GEÇMİŞE KIYASLA DAHA BÜYÜK"

İAA Direktörü Giora Rom "Türkiye'ye yönelik İsrail'deki talepler, durum nedeniyle dramatik bir biçimde düşecek. Bana öyle geliyor ki güvenlik sorunları geçmişe kıyasla daha büyük ve bu nedenle ki meseleyi askıya almaya karar verdim" şeklinde konuştu.

Haaretz, Türkiye'nin Mavi Marmara olayının yaşandığı Mayıs 2010 yılına kadar İsrailliler için başlıca bir destinasyon olduğunu belirterek "Son dönemde seyahat toparlamaya başlamıştı, şöyle ki 2014 yılının ilk yarısında 715 bin 600 kişi, İsrail'den Türkiye'ye seyahat etmişti, bu da geçen yılın eş dönemine göre yüzde 61'lik bir artış demektir" diye yazıyor.

"DURUM BERBAT, İPTAL DALGASI BAŞLADI"

Habere göre, İAA'nin açıklamasından önce İsrail'de Türk charter havayollarının temsilciliğini yapan KTA International ise rezervasyon iptallerinde büyük bir artış bildirirken KTA Ceo'su Shai Pardo "Durum berbat. Bir iptal dalgası başladı" dedi.

Bu arada, Gazze ihtilafının İsrail'e yönelik turizmi de nasıl olumsuz etkilediğine de vurgu yapan Haaretz, Korea Havayolu şirketinden sonra Norveçli Norwegian Air Shuttle'nın da İsrail'e uçuşlarını askıya aldığına dikkat çekiyor.

Malezya havayolu şirketine ait bir uçağın Ukrayna üzerinde uçarken füze ile düşürülmesinden sonra İsrail'e yönelik uçuş kaygılarının artmış olabileceğini düşünen Haaretz, Tel Aviv ve Kudüs'teki otellerde yılın bu dönemde yüzde 80 dolu olması gerekirken doluluk oranının yüzde 40 düzeyinde kaldığını belirterek sektörün "birçok iptal oldu" yakınmalarını da yansıtıyor.