"İsrail'e Türk vetosu yok"

ABD Dışişleri BakanYardımcısı Philip Gordon, Senato'da yaptığı konuşmada, İsrail'in, Chicago'daki NATO Zirvesi'ne katılmayacak olmasına Türkiye'nin vetosunun neden olmadığını söyledi.

cumhuriyet.com.tr

İsrail'in, 20-21 Mayıs günlerinde Chicago'da yapılacak olan NATO Zirvesi'ne, Türkiye'nin vetosu nedeniyle katılamayacağı savları, Obama Yönetimince yalanlandı. ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Başkan Yardımcısı Philip Gordon, İsrail'in zirveye katılmayacak olmasının Türkiye'nin vetosundan kaynaklanmadığını, kendisine bir davet yapılmadığını söyledi.

Philip Gordon, Senato Dış İlişkileri Komisyonu'nda yaptığı konuşmada İsrail'in Chicago Zirvesi'ne katılmaması konusunda "yanlış anlamalar" olduğunu belirtti.


"Türkiye-İsrail ilişkilerinden üzüntü duyuyoruz"

İsrail'in NATO'nun önemli bir ortağı, ABD'nin önemli bir müttefiki olduğunu ifade eden Gordon "Ancak, Chicago zirvesinin hiçbir zaman tüm ortaklıkların bir araya geleceği bir toplantı olması öngörülmemişti, lojistik ve zaman nedenlerinden dolayı" diye konuştu.
Gordon, Türkiye'nin İsrail'i veto ettiği haberlerinin doğru olmadığını belirterek "Sizin çok iyi bildiğiniz gibi gerçek olanı, Türkiye-İsrail ilişkisi gergin oluşudur ve biz bundan derin bir üzüntü duyuyoruz"
ifadelerini kullandı.


Yahudi lobilerden Clinton'a mektuplar

Bu arada, İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, bu konudaki haberinde ABD'deki iki büyük Yahudi örgütü ADL ve Amerikan Yahudi Komitesinin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a mektuplar göndererek İsrail'in NATO Zirvesi'ne katılmayacak olmasından duydukları kaygıyı dile getirirken "Türk vetosunu by-pass etme yolununun bulunmasını" istediler.

ADL Direktörü Abraham H. Foxman, mektubunda, ABD'nin NATO'nun ortaklarının her zirveye davet edilmesi diye bir uygulama olmadığı yönündeki açıklamalarına tepki göstererek "NATO üyesi 28 ülkeye ek olarak zirveye 25 konuk ülke de katılacak" diye yazdı.

"İsrail'in politize biçimde dışlanmasının, potansiyel olarak gerçek olumsuz güvenlik etkileri olacak" ifadelerinin kullanıldığı mektupta ayrıca dışlanmanın, "bu kritik dönemde" gerçekleştiği, İran tarafından not edileceği de savunuldu.


"Tartışma üst düzey Türk yetkililerinin itirazlarıyla başladı"

Haaretz gazetesi, ayrıca "Tartışmalar, İsrail'in zirveye katılmaya izin verilmesinden önce İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesini talep eden bazı üst düzey Türk yetkililerinin itirazları ile başladı" diye yazdı.

 

Rasmussen de yalanladı

Öte yandan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de İsrail'in NATO zirvesine davet edilmesinin "Türkiye tarafından engellendiği" yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

NATO devlet ve hükümet başkanlarının 20-21 Mayıs'ta ABD'nin Şikago kentindeki zirvesiyle ilgili basın toplantısı düzenleyen Rasmussen, "İsrail davet edilmedi çünkü bu ülke ne ISAF'a (Afganistan'da NATO öncülüğündeki Uluslararası Güvenlik Destek Gücü) ne de KFOR'a (Kosova'da NATO yönetimindeki uluslararası barış gücü) katılıyor" dedi.

Rasmussen, "Kimse İsrail'in zirveye davetini bloke etmedi, çünkü böyle bir konu gündeme gelmedi" ifadesini kullandı.