İsrail ölüm yağdırıyor

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik hava saldırısı devam ediyor, kara harekâtına başlaması ise an meselesi. Ölenlerin sayısı 300'ü aştı. Bombalanan yerler arasında Hamas'ın İçişleri Bakanlığı ve Gazze Şeridi'ndeki İslam Üniversitesi de var. Hamas İsrailli liderlere suikast tehdidinde bulunurken, Abbas, İsrail'le müzakerelerin askıya alındığını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

İsrail savaş uçaklarının Gazze’ye yönelik hava saldırıları, Birleşmiş Milletler'in (BM) 'saldırıları durdurun' çağrısına rağmen bugün de tüm şiddetiyle sürüyor.

 

Ölü sayısı 300'ü aştı

Gazze'ye yönelik hava saldırıları 3. gününe girerken, Filistinli yetkililer şimdiye kadar 310 Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtti. 1420 civarında da yaralı var. BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu (UNRWA) da, saldırılarda cumartesi gününden bu yana 51 sivilin öldüğünü açıkladı.

İsrail'in Gazze'de düzenlediği hava saldırısında Hamas'ın silahlı kanadından bir komutanın evinin vurulduğu, saldırıda komutanın ailesinden 4 kişinin öldüğü bildirildi. Hamas yetkilileri, komutanın evinin yıkıldığı saldırıda 20 kişinin de yaralandığını kaydetti. Evi vurulan Hamaslı komutan Mahir Zakut'un saldırı sırasında evde olmadığı belirtildi.
 

Hamas'ın İçişleri Bakanlığı bombalandı

İsrail savaş uçakları, Gazze'de Hamas'ın İçişleri Bakanlığı binasını bombaladı. Hamas'tan yapılan açıklamada, olayda binada ölen ya da yaralan olup olmadığının henüz bilinmediği, İsrail'in, önceki gün başlattığı operasyonda ilk kez bir hükümet binasını hedef aldığı belirtildi.

 

İsrail kendi askerini de vurdu

Gazze Şeridi yakınlarında 2006 yılında kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit'in İsrail'in hava saldırılarında yaralandığı bildirildi. İsrail ordu radyosu, Hamas'tan kimliği açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberde, Şalit'in sağlık durumu hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi. Şalit, Haziran 2006'da Hamas ve diğer Filistinli örgütlerce kaçırılmış, İsrail, askerini kurtarmak için Gazze Şeridi'ni kuşatmış ve daha sonra tanklarla kente girmişti.

 

Kara harekâtına hazırlanılıyor

Karanlık bastıktan sonra hava saldırılarını artıran İsrail'in, muhtemel bir kara saldırısına hazırlık yaptığı görüldü. İsrail ordusu, dün muhtemel bir kara operasyonu için 4 bin 500 yedek askeri silah altına çağırmıştı.


Operasyon günlerce sürebilir

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'ın sözcüsü Mark Regev, operasyonun, İsrail'in güneyinde yaşayan İsraillilerin, Filistinlilerin sürekli olarak düzenledikleri füze saldırılarının yarattığı terör ve korkuyu bir daha yaşamamalarını sağlayana kadar süreceğini söyledi. İsrail ordu sözcüsü Avi Benayahu da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Operasyon günlerce sürebilir" dedi.

Öte yandan sözcü Regev, Gazze'yi işgal etme amacında olmadıklarını, hedeflerinin Hamas'a uzun süreli bir ateşkes imzalatmak olduğunu belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da, Gazze'deki Hamas'a karşı sonuna kadar savaşacaklarını bildirdi.

 

Livni: Hamas, Araplarla Yahudiler arasında ayrım yapmıyor

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, Hamas'ın, İsrail'deki Araplarla Yahudiler arasında ayırım yapmadığını söyledi. İsrail basınına göre parlamentoda yapılan bir toplantıda Livni, Hamas ile gelinen durumun, İsrail'de yaşayan Arapların yönetim kadrosu için bir test niteliği taşıdığını ifade etti.

Livni, İsrailli Arap toplumunun önde gelenlerine yönelik konuşmasında, "Siz, İsrail'deki Araplara ince bir ip üzerinde liderlik ediyorsunuz. Doğru ile yanlış arasında, meşru ile gayrimeşru arasında çizgiyi aşmamanız gerekiyor. Bu, Arap olmanız veya İsrail'i desteklemeniz arasında bir seçenek değil. Hamas bu ayırımı yapmıyor. Bunu biz de yapamayız ve yapmamalıyız" diye konuştu.

 

"Amacımız Hamas'ı tamamen yok etmek"

İsrail'in BM Büyükelçisi, Gazze'de yürüttükleri operasyonun amacının Hamas'ı "tamamen yoketmek" olduğunu söyledi. Büyükelçi Gabriela Şalev, verdiği bir demeçte, asıl amaçlarının "terörist çete" diye tanımladığı, Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Hamas hareketini "tamamen imha etmek" olduğunu belirtti. Şalev, yeni biten 6 aylık ateşkes koşullarına dönmenin, saldırıyı durdurmaları için yeterli olmayacağını kaydetti. Büyükelçi, Gazze'den, İsrail'e roket saldırılarının sona ereceği konusunda daha güçlü güvenceler istediklerini de söyledi.

 

Filistinli militanlardan roket saldırısı

Gazze'deki Filistinli militanlar, İsrail'in Aşkelon ve Aşdod kentlerine füze saldırısı düzenledi. Aşdod'a atılan füze, 2'si ağır, 5 kişinin yaralanmasına neden oldu. İsrail'in Gazze Şeridi üzerinde hava akınlarının devam ettiği sırada, Filistinli militanlar Aşdod'a 2 Grad füzesi fırlattı. Sınırdan yaklaşık 27 kilometre uzakta, şehir merkezine düşen grad füzeleri 5 kişiyi yaraladı. Yaralılardan ikisinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

İsrail'in nüfus yoğunluğu kalabalık kentlerinden Aşdod'un nüfusu yaklaşık 190 bin kişi. Gece karanlığında atılan Kassam roketlerinden ikisi de sınırın hemen yakınındaki Aşkelon kentine geldi, ancak Aşkelon'daki roket saldırısında yaralanma olmadı. İsrail devlet radyosunun haberinde de Gazze Şeridinin kuzeyindeki Nahal Oz bölgesinde bulunan bir çiftliğe de roket atıldığı ve saldırıda 2 kişinin ağır yaralandığı kaydedildi.

İsrail savaş uçaklarının ve Filistinlilerin zennene adını verdikleri pilotsuz uçakların bölge üzerinde yoğun şekilde bulundukları sırada, Gazze Şeridi'nden gece yönelen roket saldırıları şaşırtıcı oldu. Genelde pilotsuz uçakların havada bulunduğu sırada militanların roket saldırısında bulunması, havanın yağışlı olmasına bağlanıyor.

Filistinli militanların, İsrail ile sınır yakınlarındaki Yahudi yerleşim yerlerine düzenlediği havan mermisi saldırısında bir İsrailli öldü, 3 kişi de yaralandı.

 

Hamas: İsrail saldırıları durmadan ateşkese hayır

Hamas örgütünün Suriye'deki yetkililerinden Musa Ebu Marzuk, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları durmadan ve sınır geçişleri yeniden açılmadan yeni bir ateşkesi görüşmeyeceklerini söyledi. Ebu Marzuk, Şam'da AP ajansına yaptığı açıklamada, Filistinli militanların, Gazze'ye yönelik kanlı saldırısına karşı İsrail'i her yerde vurmaya hakkı olduğunu belirtti. Hamas yetkilisi, İsrail ile barış anlaşması bulunan Arap ülkelerine de, Mısır ve Ürdün'ün ismini vererek, bu ilişkilerini kesmeleri çağrısında bulundu. Marzuk, Hamas'a karşı İsrail ile işbirliği yaptığını ileri sürdüğü Filistin lideri Mahmud Abbas'a yönelik suçlamalarını da sürdürdü.
 

Hamas'tan İsrailli liderlere suikast tehdidi

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği operasyona karşı, İsrailli liderlere suikast düzenleme tehdidinde bulundu. Üst düzey Hamas yetkililerinden Fetih Hamad, özellikle İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Savunma Bakanı Ehud Barak'a karşı suikast düzenleyecekleri tehdidini savurdu.

Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi ile Arap dünyasında, Hamas'a karşı ortak tavır alan ülkelerin liderlerinin de peşinde olacaklarını söyleyen Hamas'ın, bu sözleriyle adını vermemekle birlikte, özellikle Mısır'ı kastettiği belirtiliyor.

 

'Müzakereler askıya alındı'

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılardan dolayı ABD destekli müzakerelerin askıya alındığını bildirdi. Yapılan açıklamada, "Filistinlilere karşı saldırılar sürerken, müzakerelerin devam etmesinin mümkün olmadığı" ifade edildi.

 

FKÖ: Gazze'ye uluslararası kuvvet gönderilsin

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Gazze'ye uluslararası kuvvet gönderilmesini istedi. Filistin yönetiminin genel sekreteri Tayyip Abdürrahim, FKÖ yürütme komitesinin, Filistin halkını İsrail saldırılarından korumak için Gazze Şeridi'ne uluslararası kuvvet sevk edilmesini istediğini açıkladı.

Gazze Şeridi'ni 2007 Haziranı'ndan bu yana kontrolünde bulunduran Hamas ise, Gazze Şeridi'ne uluslararası veya Arap kuvveti konuşlandırılmasına sıcak bakmıyor.

 

'Katliam önlenebilirdi'

Öte yandan Abbas, İsrail'in operasyonu ile ilgili olarak, doğrudan olmasa bile Hamas'ı suçlayarak, onları ateşkeste mutabık kalmaları için uyardığını söylemişti. Abbas, "Hamas'ı uyardık. Gelebilecek olan tehlikenin kuvvetli olacağını anlattık. İsrail'in potansiyel saldırısını önlemenin yollarını aradık, ama maalesef olan oldu. Bu katliam önlenebilirdi" demişti.

 

Kızılhaç: Hastanelerde kaos hüküm sürüyor"

Uluslararası Kızılhaç Teşkilatı, Gazze'deki hastanelerde ''kaosun hüküm sürdüğünü'' bildirdi.
Kızılhaç'ın açıklamasında, örgütün Gazze bürosuna gelen istihbarata göre hastanelere 27 Aralık'tan bu yana ''yaralı akını'' olduğu belirtildi. ''Hastanelerde kaos var'' ifadesi kullanılan açıklamada, Kızılhaç'ın bölgede yaklaşık 75 çalışanı olduğu, ancak bu görevlilerin saldırıların sürmesi nedeniyle Gazze Şeridi'nde istedikleri yerlere gidemedikleri kaydedildi.

Kızılhaç'a göre adı açıklanmayan Gazze'deki Şifa Hastanesi doktorlarından biri, ''Hastaneler ağır yaralı olarak gelenlerle dolup taşıyor. Daha önce böyle bir şey görmedim'' dedi.
Açıklamada, örgütün Gazze'ye bugün 5 ambulans ve tıbbi malzeme taşıyan 3 kamyonu sokmayı başardığı kaydedildi. Örgüt, Filistin Kızılay teşkilatıyla işbirliği yaparak gelecek günlerde de bölgeye tıbbi malzeme temin etmeyi planlıyor.

 

Ban Ki-mun'dan ateşkes çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dünya liderlerini, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılarla ilgili olarak yeterli çabayı göstermedikleri gerekçesiyle eleştirdi. Genel Sekreter Ban Ki-mun, son üç günde Gazze ile ilgili yaptığı üçüncü açıklamada, taraflara acil olarak ateşkes yapmaları çağrısını yineledi.

Ban Ki-mun, "Bölgesel ve uluslararası tarafların yeterli çaba göstermediklerini düşünüyorum. Daha fazlasını yapmalılar" diye konuştu. Liderlerin şiddete son vermek, siyasi diyaloğu desteklemek ve farklılıkların barışçıl yollarla çözümü için mümkün olan her yolu denemeleri gerektiğini kaydeden Ban Ki-mun, çarşamba günü bir araya gelecek Arap Birliği liderlerine de seslenerek, "Onları, bu kısır döngüye en kısa zamanda son vermek amacıyla hızlı ve kararlı davranmaları yönünde uyarıyorum" dedi.

Ban Ki-mun, diğer dünya liderlerinin de soruna kalıcı bir çözüm bulunması için çabalarını artırmak zorunda olduklarını kaydetti. Gazze içinde ve çevresinde artan şiddet nedeniyle "dehşete kapıldığını" belirten Ban Ki-mun, bu şiddetin "kabul edilemez" olduğunu söyledi. BM Genel Sekreteri, olayların korkutucu boyutlarının ve özellikle çocuklar üzerindeki etkilerinin kendisinde çok büyük huzursuzluk yarattığını, bütün bunlara son verilmesi gerektiğini ifade etti.

Ban Ki-mun, diyalog yolunun, ancak tarafların acil olarak ateşkese varmasından sonra açılabileceğini vurguladı.