İsrail meclisi tartışmalı yasa tasarısını kabul etti
İsrail parlamentosu 7 yıldır hazırlık aşamasında olan tartışmalı 'Yahudi ulus devleti' yasa tasarısını kabul etti.
cumhuriyet.com.trİsrail parlamentosu 7 yıldır hazırlık aşamasında olan tartışmalı 'Yahudi ulus devleti' yasa tasarısını kabul etti. Ulus Devlet Yasa Tasarısı'nda, İsrail hukukunda boşluk olması durumunda Yahudi şeriatının temel alınması, sadece Yahudilerin girebildiği yerleşim bölgelerinin oluşturulması, Arapça'nın resmi dil olmaktan çıkarılması ve dünyadaki tüm Yahudilere İsrail'e dönme hakkı tanınması gibi tartışmalı maddeler bulunuyor.
Cumartesi akşamı Tel Aviv’in merkezinde toplanan binlerce İsrailli gösterici (yukarıda), tartışmalı Ulus Devlet Yasa Tasarısı'nı, tasarının ırkçı ve ayrımcı olduğu gerekçesiyle protesto etmişti.
7'nci madde
İsrail Meclisi Knesset’in ulusçuluk yasasının metni için kurduğu çok partili komite, kanunun kritik yedinci maddesini değişikliğe uğratarak kabul etti.
Şalom gazetesinin haberine göre, söz konusu madde yüzünden Başbakan Binyamin Netanyahu ile Evimiz İsrail Partisi Lideri Naftali Benett karşı karşıya gelmişti. İki liderin anlaşması sonrası yedinci maddenin metni “Devlet Yahudi Yerleşimlerini ulusal bir değer olarak görecek, her zaman destek verecek, daha da gelişmeleri için hareket edecektir” şeklinde değiştirildi.
İsrailli bazı kesimler yasayı cesur bir adım olarak yorumlarken, bazı kesimler ise Arapçayı resmi lisan olmaktan çıkaran, Yahudi dini kanunlarını Anayasa olarak resmen referans gösteren yasa teklifinin, İsrail’i modern dünyadan ve demokrasilerinden izole edeceğini savunuyor.