İsrail, Gazze'ye takviye birlik gönderiyor

İsrail kana doymuyor... Saldırılar devam ederken Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyet de Gazze Şeridi'ne girmeyi başardı. Heyet salı gününe kadar Gazze'de kalacak. İsrail Başbakanı ise amaçlarına yaklaştıklarını söylüyor. İsrail ordusu sözcüsü ise Gazze Şeridi'ne takviye birlikler göndermeye başladıklarını açıkladı.

cumhuriyet.com.tr

İsrail askerleri ve Filistinli militanlar arasında Gazze kentinde çıkan çatışmada en az 12 kişi hayatını kaybetti. İsrail'in kara harekatı başlatması sonrası çıkan en şiddetli çatışmalardan biri olduğu bildirilen çatışmanın, Filistinli militanların, piyade ve tanklardan oluşan İsrail askeri koluna pusu kurmasıyla başladığı bildirildi.

Reuters ajansı, Filistin hastane kaynaklarına dayanarak verdiği haberde ölenlerden 10'unun militan olduğunu duyurdu. Şeyh Aclen semtindeki çatışmanın ardından İsrail askerleri, sabah saatlerinde bölgedeki ana caddeyi kontrolleri altına aldı.

 

İsrail savaş uçaklarını açtığı ateş insani yardım konvoyunda hasar meydana getirdi

İsrail savaş uçaklarının açtığı ateş sonucu, Gazze'ye insani yardım götüren konvoyda maddi hasar meydana geldiği bildirildi.

İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneğinden yapılan yazılı açıklamada, insani yardım konvoyuna dün saat 18.00 sıralarında Refah Sınır Kapısı'nda İsrail savaş uçaklarınca ateş açıldığı belirtildi.

Konvoydaki bazı araçlarda hasar oluştuğu kaydedilen açıklamada, İstanbul Uluslararası Kardeşlik ve Yardımlaşma Derneği araçlarında ise zayiat, can kaybı veya yaralanma olmadığı ifade edildi.

Açıklamada, sağlık ihtiyaçlarından oluşan yardımların, Refah Sınır Kapısı'ndan bugün itibariyle Gazze'ye ulaştırılacağı kaydedildi.

 

İsrail amaçlarına yaklaştı, harekat genişletilecek

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, haftalık kabine toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, İsrail'in bölgede kendisi için koyduğu hedeflere yaklaştığını belirtirken, "Güneydeki güvenlik gerçeğini değiştirmek ve vatandaşlarına huzuru getirmek için kararlılık, sabır ve cesaret gerektiğini" ifade etti.

Gazze'de hemen bir ateşkes sağlanmasına yönelik uluslararası çağrılara karşı, "Dünyada hiçbir ülke, bize ahlak dersi verenler dahil, bizim yaptığımız kadar kendilerini tutmayacaklardı" iddiasında bulunan Olmert, "Biz, her ülkenin kabul edeceği şeyleri İsrail'e geldiğinde kabul etmeyeceklerini, bunun kolay olmayacağını biliyorduk" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin, hemen ateşkes yapılması çağrısıyla ilgili karara da değinen Olmert, "Bizim çocuk yuvalarımıza, okullarımıza bombalar atanları vurup vurmayacağımız konusunda kimsenin bizimle ilgili bir karar almasına izin vermedik ve gelecekte de vermeyeceğiz" diye konuştu.

Öte yandan Savunma Bakanı Ehud Barak, toplantı öncesi "Bugün Dökme Kurşun operasyonunun 16. günündeyiz ve güneye huzur getirme yolundaki harekatımızı sürdüreceğiz" derken, İsrail ordusunun karadan, havadan ve denizden bir harekat sürdürdüğünü, aynı zamanda diplomatik yolların da araştırıldığını söyledi. Barak, askeri operasyonlarla diplomatik çabaların bir arada yürütülmesi konusunda herhangi bir çelişki bulunmadığını ifade etti.

İsrail Konut Bakanı Ze'ev Boim de kara harekatının Gazze içlerine doğru genişletilmesini ve "silah kaçakçılığı bölgesi" olarak nitelendirilen Filadelfi yolunun ele geçirilmesini istedi. Boim, bakanlar kuruluna, bu doğrultuda Güney Kuvvetleri Komutanı Yoav Galant tarafından yapılan tavsiyelerin kabul edilmesi çağrısında da bulundu.

Boim, "Eğer biz Hamas'ın askeri kanadını alaşağı etmezsek bundan sonra güç dengesini daha da değiştirecek uzun menzilli füzeler ve silahlarla karşı karşıya kalacağız" dedi.

İsrail İçişleri Bakanı Meir Şetrit de operasyonun amaçlarına ulaşmadan kesilmemesi görüşüne katıldı.

Başbakan Yardımcısı, Sanayi ve Ticaret Bakanı Eli Yişai de operasyonun genişletilerek sürdürülmesini savunan isimlerden. Yişai, bu savaşın bir gerilla ordusuna karşı verildiğini, zaman alacağını söylerken, tüm güçle operasyonun daha ileri götürülmesini ve hızlı bir sonuç alınmasını savundu.

 

"Mısır, Filadelfi yolunu kontrol altında tutmalı"

İsrail Savunma Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Amos Gilad, Mısır'ın, Gazze Şeridi ile Mısır arasında, tüneller aracılığıyla silah kaçakçılığında kullanılan ve "Filadelfi Yolu" olarak adlandırılan bölgeyi kontrolü altında tutması gerektiğini söyledi.

Savunma Bakanlığı'nın Diplomatik-Güvenlik Bölümü Başkanı Amos Gilad, İsrail radyosuna yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde bir ateşkes sağlanması çabaları doğrultusunda, söz konusu bölgeye uluslararası bir gücün yerleştirilmesi konusundaki önerilere karşı çıktı ve böyle bir gücün, kaçakçılığı önlemede başarılı olamayacağını ifade etti. Gilad, Filadelfi yolunu ancak gerekli istihbarat ve kabiliyete sahip olan Mısır'ın kontrol altında tutabileceğini vurguladı.

İsrail parlamentosunun (Knesset) sağ kanat partilerinden İsrail Evimiz (Yisrael Beiteinu) partisi Başkanı Avigdor Lieberman da ordu radyosunda tam tersi görüşleri dile getirdi. Lieberman, Filadelfi yolu aracılığıyla yapılan kaçakçılığı ancak İsrail'in durdurabileceğini ifade ederken, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekildiği 2005 yılından bu yana söz konusu bölgenin zaten Mısır'ın kontrolü altında olduğunu söyledi ve bu sürede Hamas'ın Gazze Şeridi'ne roket ve diğer silahları sokmasının engellenemediğini kaydetti.

 

"Gilad Şalit'e ne olduğu artık bizi ilgilendirmiyor"

Hamas'ın önde gelen siyasi liderlerinden Musa Ebu Marzuk, kaçırıldıktan sonra 2,5 yıldır bölgede tutulan İsrailli asker Gilad Şalit'in durumunun artık Hamas'ı ilgilendirmediğini söyledi.

Ebu Marzuk, Arapça yayımlanan El Hayat gazetesine yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki operasyonlarda Şalit'in yaralandığına dair haberlerle ilgili soru üzerine, Şalit'in yaralanıp yaralanmadığının umurlarında olmadığını ifade etti. Ebu Marzuk, "Bilmiyorum. Artık onun durumuyla ilgilenmiyoruz. Yaralanmış olabilir veya olmayabilir. Konu artık bizi ilgilendirmiyor" diye konuştu.

Hamas'ın Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'den sonra ikinci sırada yer alan Musa Ebu Marzuk, Hamas'ın Gazze Şeridi'ne uluslararası güç yerleştirilmesi önerisini reddetmesiyle ilgili soru üzerine de şöyle konuştu:
"Direniş, bizim halkımızın savunmak için en iyi ve ilk güç. Uluslararası bir gücün halkı koruyacağını tekrar edip duranlar saçma sapan konuşuyorlar. Birleşmiş Milletler'in ve Kızılhaç'ın (Gazze'de) okullarını, kendi merkezlerini ve hatta araçlarını korumada ne durumda olduklarını gördük. Yani, bunlar Filistin halkını nasıl koruyabilecekler?"
Musa Ebu Marzuk, Filistin halkını en iyi yine kendisinin savunabileceğini ifade ederken, "Direnişle ilgili kararın BM'nin ellerinde olması kabul edilemez" diye konuştu.

 

BM okulunun vurulması teknik arıza sebebiyleymiş

İsrail ordu yetkililerine göre geçen salı günü Gazze'nin kuzeyinde BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na ait bir okulun havan mermisiyle vurularak büyük can kaybının yaşandığı olayın sorumlusu "teknik arıza."

Haaretz gazetesinin haberinde, olayla ilgili yürütülen ön soruşturma sonunda bina yakınlarındaki bahçeye fırlatılan havan mermilerinden birinin, hedefinden 30 metre şaşarak okulu vurduğunun belirlendiği bildirildi.

Hamas saldırıda 42 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını açıklamış, üst düzeyli İsrailli subaylar ise can kayıplarıyla ilgili sayının kuşkulu olduğunu, Hamas'ın ölü sayısını abarttığını öne sürmüştü.

Haaretz'e konuşan bazı subaylar, askerlerin havan mermileri kullanmak yerine isabet gücü daha yüksek silahlar kullanmaları gerektiğine işaret ediyor.

Bazı subaylarsa Hamas'ın açıkladığı ölü sayısının büyük ölçüde abartılı olduğunu öne sürerek, bir hafta önce 50 İsrailli askerin bulunduğu bir binaya yanlışlıkla atılan ve havan mermilerine kıyasla çok daha fazla tahrip gücüne sahip bir tank mermisinin bile yalnızca üç askerin ölümüne yol açtığını ifade ediyor.

 

"Hamas, İsrail'in bir kara operasyonuna girişeceğini beklemiyordu"

İsrail Askeri İstihbaratı Başkanı Amos Yadlin, İsrail'e roket saldırılarını sürdüren Hamas'ın, buna karşı İsrail'in bir kara operasyonuna girişeceğini tahmin etmediğini söyledi.

İsrail Askeri İstihbaratı Başkanı Yadlin ile İç Güvenlik Servisi Başkanı Yuval Diskin, iki haftadır Gazze Şeridi'nde sürdürülen askeri operasyonla ilgili İsrail kabinesine bir brifing verdi. Her iki yetkili de operasyonlarla Hamas'a ağır bir darbe vurulduğunu, ancak yine grubun saldırılarına devam ettirebildiğini ifade etti.

Yadlin'e göre Hamas, sürdürdüğü roket saldırılarına İsrail'in tepki göstermeyeceğini düşündü, roket saldırılarına karşı İsrail'den bir kara harekatı olabileceğini öngörmedi. Yadlin aynı zamanda, örgütün dünyanın kendisine karşı duyarsız kalacağını da hesaba katmadığını söylerken, tüm bu nedenlerle Hamas'ın hata yaptığının farkına vardığını belirtti.

Hamas'ın İsrail'le uzlaşmaktan başka şansı olmadığını da gördüğü tahmininde bulunan Yadlin, yine de Hamas'ın tamamen yenilmediğini, hala İsrail'i ve İsrail askerlerini vurma yeteneği bulunduğunu belirtirken, "Beyaz bayrak çekmek istemiyorlar" diye konuştu.

 

Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyet Gazze'de

Avrupa Parlamentosu'ndan bir heyet bugün Mısır üzerinden, iki haftayı aşkın süredir İsrail'in şiddetli saldırılarına maruz kalan Gazze Şeridi'ne girmeyi başardı.

Heyetin başkanı ve Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı İtalyan Luisa Morgantini, Fransız AFP ajansına gönderdiği elektronik mesajda, 8 kişilik parlamenter heyetin, durumu yerinde görmek amacıyla salı gününe kadar kalacağı Gazze Şeridi ve Mısır arasındaki Refah geçiş noktasından geçtiğini belirtti.

Bir İtalyan senatörün de yer aldığı 8 kişilik parlamenter heyet Gazze Şeridi'nde özellikle mülteci kampları ile hastaneleri ziyaret edecek. Heyete BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu mensupları da eşlik edecek.

Heyet çarşamba Strasbourg'a dönüşünde Avrupa Parlamentosu'na bilgi verecek ve bir basın toplantısı düzenleyecek.

 

İsrail Mısır hava sahasını kullanıyor iddiası

Gazze Şeridi'ni bombalayan İsrail savaş uçaklarının, Gazze-Mısır sınırında, Mısır'ın hava sahasını kullandığı iddia edildi.

Refah geçiş noktasına yakın bir bölgede saatlerce vakit geçiren ve adlarının açıklanmasını istemeyen görgü tanıkları, İsrail uçaklarının sıklıkla çok alçak irtifada uçtuklarını, bu nedenle Mısır hava sahası üzerinde olduklarının açık olduğunu söyledi.

İsrail ordusu ve Mısır Savunma Bakanlığı ise konuyla ilgili açıklama yapmadı. Mısır hükümeti, Gazze Şeridi'ne uygulanan ablukada İsrail ile işbirliği yapmakla eleştiriliyordu.

 

"Hamas ile müzakere etmiyorum ve müzakere edilmesini yanlış buluyorum"

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, terör örgütü olduğu gerekçesiyle Hamas ile müzakere edilmesini doğru bulmadığını söyledi.

Tzipi Livni,  İsrail'in Hamas'ı yoketme hedefine ulaşıp ulaşılmadığının sorulmasına karşılık, hiçbir zaman böyle bir hedef peşinde koşmadıklarını, yalnızca bu örgüte ağır bir darbe vurduklarını bildirdi.

Gazze Şeridi'nde sürdürülen savaşın, Lübnan'da olduğu gibi bir anlaşma yapılarak sona erdirilecek bir savaş olmadığını, burada bir devlete karşı değil, teröre karşı mücadele ettiklerini ifade eden Livni, ''Hamas ile müzakere etmiyorum ve müzakere edilmesini yanlış buluyorum'' dedi.

BM'ye ait bir okulun İsrail ordusu tarafından vurulmasıyla ilgili olarak da Livni, bunun bir hata olmadığını, Hamas üyelerinin her zaman aynı yöntemi kullanarak okullardan İsrail askerlerine ateş ettiklerini, askerlerin de buna karşılık verdiklerini anlattı.

Livni, ''Abbas ile barış sürecini ve Hamas'a karşı savaşımızı sürdüreceğiz. Hamas ne denli zayıf olursa Abbas o denli güçlenir'' diye konuştu.

 

"Gazze'ye takviye birlikler göndermeye başladık"

İsrail'in, Gazze Şeridi'ne takviye birlikler göndermeye başladığı bildirildi. İsrail Ordusu Sözcüsü Tuğgeneral Avi Benayahu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'ye takviye birliklerin gönderildiğini belirtirken, İsrail saldırılarının bir sonraki aşamasının resmen başlayıp başlamadığı yönündeki soruya ise yanıt vermedi.

İsrail'in kara birlikleri, 3 Ocak'ta Gazze Şeridi'ne girmişlerdi. Gazze'ye takviye birliklerin gönderildiği açıklamasının, 16 gündür süren saldırıların yeni bir aşamaya girdiğinin güçlü bir sinyali olduğu düşünülüyor.

 

"Hamas heyetiyle yapılan görüşmelerde gelişme kaydedildi"

Mısır, İsrail'in BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze ile ilgili aldığı karara uymasını istemek için bu ülkenin Kahire Büyükelçisi'nin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığını bildirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüssam Zeki, yaptığı açıklamada, büyükelçi Şlomo Kohen'in, İsrail'in, Gazze'ye insani yardım koridoruna izin vermesi çağrılarına yanıt vermesi konusunda bilgilendirildiğini söyledi.

Bu arada Mısır'ın resmi Ortadoğu haber ajansı MENA, Gazze'de çatışmaların durması için Hamaslı yetkililerden oluşan heyetle yapılan görüşmelerde gelişme kaydedildiğini duyurdu.

Adının açıklanmasını istemeyen Mısırlı bir yetkiliye dayandırılan haberde, Mısır'ın istihbarat şefi Ömer Süleyman ile Hamas heyeti arasında yapılan görüşmelerin ''olumlu'' geçtiği belirtildi.

Haberde, Hamas heyetinin, Gazze'de çatışmaların mümkün olduğunca kısa sürede durdurulması ihtiyacı konusunda hemfikir oldukları, görüşmelerin ateşkes anlaşmasının sağlanması amacıyla yarın süreceği kaydedildi.