İspanya grevde
Ekonomik krizle mücadele eden İspanya'da, yaklaşık 100 gün önce iktidara gelen sağcı hükümetin çıkardığı iş reformununu protesto için yapılan genel grev kapsamında, ülkenin dört bir yanında geniş katılımlı gösteriler düzenlendi.
cumhuriyet.com.trÜlkenin iki büyük işçi sendikası CC.OO. ve UGT'nin çağrısıyla gerçekleşen ve sendikalara göre, katılımın yüzde 77 oranında olduğu genel grev nedeniyle Madrid, Barcelona, Valencia, Sevilla gibi büyük kentlerde gösteriler yapıldı.
İşten çıkarmaları kolaylaştıran ve tazminatları azaltan iş reformu ve ekonomik krize karşı aldığı diğer önlemlerle hükümeti ''Herkesin işini bitirmek istiyorlar'' diye suçlayan sendikalar, geri adım atması için hükümete yaptığı diyalog çağrılarını yineledi.
Başkent Madrid'deki gösteride, ''Suç, sağlıkta kesintidir'', ''Eğitim; yatırım gerektirir'', ''Ekmek olmadan barış olmaz'', ''Adalet'', ''Kesintilere hayır'', ''Avro Birliği'ne hayır'', ''Sosyal paktı deliyorsunuz'' yazılı pankartlar taşındı.
AA muhabirine konuşan göstericiler, ''Artık hükümetin geri adım atma zamanı geldi. Zaten bizi 40 yıl geriye götürdü. Buna sessiz kalamayız. Ben sonuna kadar mücadeleye hazırım'', ''Hükümet, vatandaşın sesini duymalı, geri adım atmalı. Eğer herhangi bir değişiklik yapmazlarsa çok ciddi sosyal çatışmalarla karşılaşacaklar ve sokaktaki mücadele sonuna kadar sürecek. Sendikaların gerekeni yaptığını sanıyorum ama işçi sınıfı yeterli desteği tam veremiyor. Maaşlarımız azaldı ve ekonomik olarak zor durumdayız. Kriz, aleleri çok etkiledi'', ''Eğitim de çok önemli bir konu. Madrid özerk yönetimi ve Halk Partisi hükümeti eğitimde ciddi kesintiler yaptılar ve daha da ileri gideceklerinden endişe ediyorum'' diyerek görüşlerini dile getirdiler.
Gösteriler genel anlamda barışçıl geçerken, ülkenin bazı yerlerinde küçük grupların çöp bidonlarını yaktığı, dükkanları taşladığı ve trafiği kapattığı haberleri verildi.
24 saat süren genel grevde ülke genelinde 80'den fazla kişinin gözaltına alındığı, küçük yaralanmaların olduğu bildirildi.
Bu arada Senato'da yüzde 15, Meclis'te ise yüzde 12,5 oranında çalışanların genel greve katılımının tespit edildiği kaydedildi.
Anamuhalefette olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), hükümete ''halkın katılımını ve tepkisini not edip, iş reformunda değişiklik yapması'' çağrısında bulunurken, hükümet kanadından yapılan açıklamalarda net bir şekilde ''reformlarda geri adım atılmayacak'' mesajı verildi.