İsmet İnönü, Konak’ta doğduğu evde anıldı
Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, ikinci Cumhurbaşkanı, ulusal kahraman, Lozan Barış Antlaşması’nın mimarı İsmet İnönü, ebediyete uğurlanışının 46. yıl dönümünde, doğduğu evde, Konak Belediyesinin düzenlediği törenle anıldı.
İZMİR / Cumhuriyetİsmet İnönü Müze ve Anı Evi’nde gerçekleştirilen anma programına Başkan Batur’un yanı sıra ADD Genel Sekreter Yardımcısı Nazan Keskin, ADD Bilim Kurulu Üyesi Ahmet Gürel, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, Konak Belediyesi Meclis Üyeleri, CHP üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
TÜRKİYE CUMHURİYETİ VARSA ONLAR SAYESİNDE VAR
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İsmet İnönü’nün asker olarak Kurtuluş Savaşı’ndan zaferle çıkan bir komutan, siyasetçi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin tapu senedi ve Lozan Barış Antlaşması’nı imzalayan kişi olduğuna dikkat çekti, Batur “İnönü başardıklarıyla ünü uluslararası boyuta ulaşmış, cumhuriyet devrimlerinin kök salmasında itici güç olmuş, zor yılların insanı, İsmet İnönü bizlere özgür, bağımsız ve karakterli bir yaşam armağan eden kahramanlarımızdandır” dedi. Başkan Batur, “Cumhuriyetimizin ilanından bu yana 96 yıl geçti. Bir asır kadar önce ulaşılan çağdaş yönetim anlayışının bugün karşılığını bulamadığını görmek çok üzücü. Üzücü olan bir başka konu da İsmet İnönü’ye birileri tarafından dil uzatılması. O birileri, İsmet İnönü’yü diktatöre benzetti. O benzetmeyi yapanlar şunu unutmasın ki, Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından, Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci Cumhurbaşkanı olan İnönü, İkinci Dünya Savaşı’nın sıcak günlerinde, ülkemizi bu savaşa dahil etmeyerek, ulusun büyük bir felakete uğramasını engelledi” dedi.
Başkan Batur konuşmasın çöylr sürdürdü:
“O yıllarda ekmek kuyruğundaki bir gencin kendisine yönelik, ‘Paşam bizi ekmeksiz bıraktın’ sözüne karşılık, ‘Evet sizi ekmeksiz bıraktım ama babasız bırakmadım’ yanıtı; onun yaşama ve insana bakış açısını çok güzel anlatıyor. O dönemki zor koşullara karşın, ülkemizi savaşın dışında tutmayı sağlayarak yeni acılar yaşatmayan İsmet İnönü’dür. İnönü’ye dil uzatanlar bilmeli ki, o; iddia ettikleri gibi kendisine, “Milli Şef” dedirtmemiştir. Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından CHP Kurultayı, bu ünvanı İsmet İnönü’ye vermiştir. Büyük devlet adamı İnönü, “Milli Şef” ünvanını ve CHP’nin değişmez Genel Başkanı sıfatını 1946 yılında yapılan kongrede kaldırtacak kadar da mütevazıdır”.
Bazı çevrelerin İsmet İnönü’yle ilgili olarak, “Onun yüzünden bu ülkenin ne bedeller ödediğini de biliyoruz” söyleminde bulunduğunu aktaran Başkan Batur, “Bu sözü diyenler tarihe baksınlar, Lozan’a baksınlar da başka bir şey yapmasınlar. ‘İki Ayyaş’ diyenler bilsinler ki, bugün Türkiye Cumhuriyeti varsa, İsmet İnönü’nün kazandığı savaşlar ve Ulu Önder Atatürk’ün taarruzu sayesinde var.