IŞİD topraklarının dörtte birini kaybetti

Felluce ve Sirte gibi stratejik kentlerden püskürtülen terör örgütünün son altı aydaki toprak kaybı yüzde 12'yi buldu. Rakka ve Menbic'te köşeye sıkışan IŞİD, son olarak Musul'daki Kayyara hava üssünden çekilmek zorunda kaldı. Örgütün aylık geliri de 80 milyon dolardan 56 milyon dolara düşmüş durumda.

cumhuriyet.com.tr

ABD merkezli araştırma şirketi IHS, IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) Irak ve Suriye'de son 18 ayda topraklarının dörtte birini kaybettiğini, 2016 yılının başından bu yana da toprak kaybının yüzde 12 olduğunu açıkladı.

Pazar günü yayınlanan rapora göre, 2014'te 'hilafet' ilan ettiğini duyuran IŞİD, 2015 yılı Ocak ayında Suriye ve Irak'ta 90 bin 800 kilometre kare toprağa sahipti. IŞİD'in 4 Temmuz 2016 tarihi itibariyle kontrolü altındaki bölgelerin ise 68 bin 300 kilometre kare olduğu bildirildi.

Suriye'de IŞİD'e karşı savaşanlar arasında Rusya'nın hava desteği verdiği Suriye ordusu, ABD öncülüğündeki koalisyonun desteklediği YPG ve Arap-Kürt ittifakları ile diğer muhalif gruplar bulunuyor.

Irak'ta da ordunun yanı sıra İran destekli Şii milisler ve IŞİD karşıtı koalisyon güçleri örgüte karşı ilerleme kaydetmiş durumda.

Suriye'de IŞİD, Türkiye'ye ana ikmal yolu üzerinde bulunan Menbic kentinde kuşatıldı. Mart ayında Suriye'de antik kent Palmira IŞİD'in elinden geri alınırken, Haziran ayında da Irak'ta Felluce yeniden ordunun kontrolüne geçti.

IŞİD, 2015 yılında da Suriye-Türkiye sınırında kilit öneme sahip sınır şehri Tel Abyad'ı ve Irak'ta Ramadi'yi kaybetmişti.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Mayıs ayında IŞİD'in Irak'ta topraklarının yüzde 45'ini yitirdiğini, Suriye'de ise yüzde 16 ila 20 arasında kaybı olduğunu duyurmuştu. IHS'nin raporunda IŞİD'in toprak kaybı Suriye ve Irak olarak ayrı ayrı verilmedi.

Yeni taktik kent saldırıları

IHS'nin üst düzey analistlerinden Columb Strack, toprak kayıplarının IŞİD'in 'yönetim projesinin başarısız olduğuna' işaret ettiğini söyledi ve örgütün şehir merkezlerinde saldırılara öncelik verdiğini ifade etti. Strack, "Maalesef Irak'ta, Suriye'de ve Avrupa dâhil daha geniş bölgelerde büyük saldırılar ve ekonomik altyapının sabote edileceği eylemler olabilir" ifadesini kullandı

Araştırma merkezinin raporunda ayrıca, IŞİD'in 2015 yılı ortasından 2016 yılı Mart ayına kadar olan zaman diliminde aylık gelirlerinin 80 milyon dolardan 56 milyon dolara düştüğü de belirtildi. IHS analisti Ludovico Carlino "Bu rakam muhtemelen Mart ayından bu yana en az yüzde 35 daha düşmüştür" diye konuştu.

ABD: Kayyara üs olarak kullanılacak

Terör örgütü, son olarak, hafta sonu Musul'daki stratejik hava üssü Kayyara'yı kaybetti. Irak ordu birlikleri, ABD'nin hava desteğiyle Mart ayından bu yana hedeflediği üsse güneyden giriş yaptı.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Irak'a yaptığı sürpriz ziyarette IŞİD'den geri alınan Kayyara hava üssünün koalisyona bağlı birlikler ve ABD tarafından kullanılacağını söyledi. Irak'ta gazetecilere konuşan Carter, "Kayyara'nın ele geçirilmesinin devamı gelecek. Amaç, ABD'nin lojistik desteğinin konuşlanması için orada lojistik bir merkez kurmak. Hava üssü, ihtiyaç duyulduğu üzere bizim desteğimiz ve danışmanlığımızla beraber Musul'un güneyden kuşatılmasının tamamlanması için kullanılacak" dedi.

IŞİD'e karşı iki yeni Rus helikopteri alındı

Bağdat yönetimi, IŞİD'i vurmak için Rusya'dan Mi-28 tipi saldırı helikopteri aldı. Irak Savunma Bakanlığı sözcüsü Nasir Nuri, hedeflerinin sayıyı 17'ye tamamlamak olduğunu söyledi.

IŞİD Haziran 2014'te Musul'un kontrülünü ele geçirmişti. Irak ordusu Mart ayında Musul'u geri almaya yönelik operasyon başlatmıştı. (BBC Türkçe)