"İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik" yayımlandı

"İşe Yerleştirme Hizmetleri" hakkında çıkarılan yeni yönetmeliğe göre, Türkiye İş Kurumu hizmetlerinden yararlanmak isteyen iş arayan ve işverenlerin kurum portalına üye olarak veya şahsen kurum ünitelerine başvurarak kaydolmaları gerekiyor.

cumhuriyet.com.tr

İşe Yerleştirme Hizmetleri Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı.  Yönetmeliğe göre, Türkiye İş Kurumu hizmetlerinden yararlanmak isteyen iş arayan ve işverenlerin kurum portalına üye olarak veya şahsen kurum ünitelerine başvurarak kaydolmaları zorunlu bulunurken, kaydolan iş arayanlardan özürlü, eski hükümlü statüsünde veya öncelik hakkına sahip olduğunu beyan edenler, durumlarını kurum ünitesine belgeleyinceye kadar bu statüde değerlendirilmeyecek.

Kayıt sırasında alınacak bilgiler ve kayıt ile ilgili diğer hususlar kurum tarafından belirlenecek.

İş arayan olarak kaydolmak için 14 yaşını doldurmuş, T.C. kimlik numarası, yabancılar için İçişleri Bakanlığı tarafından verilen yabancı kimlik numarasına, özürlüler için sağlık kurulu raporuna, eski hükümlüler için eski hükümlü belgesine, öncelik hakkına sahip olanlar için de bu durumlarını kanıtlayıcı belgeye sahip olmak gerekiyor.

İşveren olarak kaydolmak için de Sosyal Güvenlik Kurumu işyeri sicil numarasına sahip olunması şartı aranıyor.

İş arayanların kayıtlarının geçerlilik süresi, 1 yıldan az olmamak kaydıyla kurum tarafından belirlenecek. Bu süre içinde kurum tarafından işe yerleştirilenler ve iş aramaktan vazgeçtiğini beyan edenler ile kayıt esnasında beyan edilen iletişim bilgileri ile kendisine ulaşılamayanlar, mevcut kayıtlarını güncelleyene kadar iş arayan olarak değerlendirilmeyecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının işgücü taleplerinin verilmesine ilişkin işlemler, kamuda işçi istihdamına ilişkin mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılacak. Kurum portalına kaydolan özel sektör işverenleri işgücü talebi verilmesine ilişkin işlemleri portaldan yapabilecekleri gibi bu işlemlerin Kurum tarafından yapılmasını da isteyebilecek.

Kamu kurum ve kuruluşlarının işgücü taleplerinin karşılanmasına ilişkin işlemler, kamuda işçi istihdamına ilişkin mevzuat hükümleri doğrultusunda yapılacak. Özel sektör işveren talepleri kurum tarafından belirlenecek usul ve esaslar dahilinde ilan edilecek.

Özel sektör işverenlerinden alınan işgücü taleplerine seçme işlemi, kurum ünitesince veya işveren tarafından kurum portalı üzerinden, talep şartları dikkate alınarak, kayıtlı iş arayanlar arasından yapılacak.

İş arayanlar, kurumun portalında bulunan açık işlere kurum aracılığıyla veya doğrudan başvurabilecek.

 

İşsizlik ödeneği alanlar

İşsizlik ödeneği alan sigortalı işsizler hatlı neden olmaksızın önerilen işleri reddedemeyecek. Bu nedenler yönetmelikte, önerilen işin ''mesleğine uygun ve son çalıştığı işin ücret ve çalışma koşullarına yakın, eğitim durumu, yaş, cinsiyet, fizik ve sağlık durumuna uygun olmaması, işverenin önerdiği iş sözleşmesinin, iş yasalarında belirlenmiş olan asgari ücret, günlük veya haftalık çalışma süresi, fazla çalışma ücreti, yıllık ücretli izin gibi çalışma koşulları hükümlerine aykırı koşullar içermesi, sigortalı işsizin ikamet ettiği yerin belediye mücavir alanı sınırları dışında bulunan ve işsizin, önerilen işyerinde daha önce 4857 sayılı İş Kanununa istinaden haklı sebeple ayrılmış olması'' olarak sıralandı.

Önerilen işin haklı neden olmaksızın reddedilmesi halinde işsizlik ödeneği kesilecek.
İşverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları, özel sektör işyerlerinde yüzde 3 özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 özürlü ile yüzde 2 eski hükümlü işçiyi, tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde 51 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde yüzde 3 özürlü, kamu işyerlerinde ise yüzde 4 özürlü ile yüzde 2 eski hükümlü işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmakla yükümlü bulunuyor.

Zorunlu çalıştırılacak özürlü ve eski hükümlü işçi sayısının tespitinde belirli veya belirsiz süreli iş sözleşmesine göre çalıştırılan tüm işçiler esas alınacak. Kısmi süreli iş sözleşmesine göre çalışanlar, çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülecek ve işyerindeki tam süreli çalışan işçi sayısına ilave edilecek. İşyerinde kısmi süreli olarak çalıştırılan özürlü ve eski hükümlü işçi bulunması halinde bunlar da çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülecek ve toplam işçi sayısından düşülecek.

Özürlü ve eski hükümlünün talebi halinde, işyerlerinde kısmi süreli çalışma yapan işveren tarafından özürlü ve eski hükümlüler kısmi süreli iş sözleşmesiyle de istihdam edilebilecek.

Kamu ve özel sektör işverenleri, çalıştırmakla yükümlü oldukları özürlü ve eski hükümlü işçileri kurum aracılığıyla sağlayacak. Kurum aracılığı olmadan özürlü istihdam eden özel sektör işvereni, özürlünün işe başlama tarihinden itibaren bu durumu en geç 15 iş günü içinde kuruma bildirmesi ve tescil ettirmesi zorunlu bulunuyor. Kurum tarafından tescili yapılmayan işçi, özürlü statüsünde değerlendirilmeyecek.

İşyeri, işçisi iken özürlü duruma düşenlere öncelik tanıyacak. Kamu ve özel sektör işverenleri, çalıştırmakla yükümlü bulundukları işçileri, yükümlülüğün doğmasından itibaren 5 iş günü içinde niteliklerini de belirterek kurumdan talep edecek.

Özel sektör işvereni, özürlü açığını yükümlülüğün doğduğu andan itibaren 30 gün içinde karşılamak zorunda tutulurken, Türkiye İş Kurumu, özel sektör işvereninin özürlü talep tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde, başvuranlardan nitelikleri uygun özürlüleri durumlarını ve niteliklerini belirten belgelerle birlikte işverene gönderecek.

İşveren özürlü açığını, en geç 15 gün içinde kurum tarafından gönderilenler ya da kurum portalında kayıtlı diğer özürlü iş arayanları bizzat seçerek veya kendi imkanlarıyla temin edeceği özürlüler arasından karşılayacak.

Özürlü işçiler, yer altı ve su altı işlerinde, sağlık kurulu raporunda çalıştırılamayacakları belirtilen işlerde çalıştırılamayacak.

Eski hükümlüler ise herhangi bir sınırlama olmaksızın kamuya ait işyerlerinde çalıştırılacak. Ancak, kamu güvenliği ile ilgili hizmet üreten işyerlerinde eski hükümlü çalıştırılamayacak. Bu kapsamdaki işyerleri, ilgisine göre, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlıklarının görüşleri alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tespit edilecek.

Özürlü ve eski hükümlü çalıştırılmasına ilişkin yükümlülüklerini yerine getirmediği tespit edilen işveren hakkında idari para cezası, işyerinin bulunduğu yerdeki kurum il müdürünce doğrudan verilecek.

Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi de zorunlu tutuldu.