"İşçi istatistikleri 2011 Ocak ayında açıklanacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, işçi istatistikleriyle ilgili her yıl Ocak ve Temmuz ayında yayınlanan verilerin 2010 yılı sonuna kadar ertelendiğini ifade ederek, bu konuyla ilgili uyumlaştırma çalışmaları nedeniyle Ocak ayı istatistiklerinin yayınlanamadığını kaydetti.

cumhuriyet.com.tr

Üçlü Danışma Kurulu toplantısı Bakan Dinçer'in başkanlığına toplandı. Toplantıya, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve TİSK Genel Başkanı Tuğrul Kudatgubilik katıldı.

Toplantı yaklaşık 3 buçuk saat sürdü. Bakan Dinçer, Üçlü Danışma Kurulu'nun 2821-2822 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu, iş kollarının yeniden tanzimi ile ilgili konu ve işçi istatistiklerinin yayınlanması ile ilgili çalışmalar hakkındaki gündem ile toplandığını söyledi. Bakan Dinçer, Bursa mutabakatı olarak bilinen çalışma ile meclis gündeminde bekleyen bir kanun tasarısı olduğunu bildirerek, "Biz bu tasarıdan sonra 3'lü Danışma Kurulu üyeleri olarak bu tasarının üzerinde ideal bir yapı oluşturma tartışmalarını başlattık ve devam ettiriyoruz" diye konuştu.

Bakan Dinçer, ILO Standartalarının ve Avrupa Birliği standartlarına cevap verme imkanı olan bir kanun tasarısı üzerinde bir değerlendirme yaparak, bir çalışma hazırladıklarını bildirdi. Bu çalışma üzerinden sendika başkanlarının değerlendirmelerini kendisine ulaştırdığını dile getiren Bakan Dinçer, ILO'nun eleştiri ve değerlendirmelerinin de gözden geçirildiğini söyledi. Bakan Dinçer, mutabakat üzerinde hemfikir olduklarını ifade ederek, mutabakat meclisteki kanunun çalışmaları için esas zemini oluşturduğunu söyledi.


"Aramızdaki ihtilaf sayıcak mevzu az"


Bakan Dinçer, bu zeminin üzerine evrensel standartlara daha da yaklaştıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
"Aramızda ihtilaf sayılacak mevzular çok az sayıya düştü. Zaman içinde tartışmaları daha da olgunlaştırmaya ihtiyacımız var. iş kolaları ile ilgili özellikle son yıllarda yeni ortaya çıkan iş kollarının oluşması, esasa iş veren, alt işveren ile ilgili ilişkilerde sendika kollarının belirlenmesi ile ihtilafların ortadan kaldırılması, uluslararası gelişmeler bağlı olarak iş kollarının azaltılması ile ilgili tartışmayı da gündemimize aldık."


İş kollarının tespiti için komisyon

İş kollarının tespiti çalışmalarının devam etmesi için komisyon kurmaya karar verdiklerini açıklayan Bakan Dinçer, şöyle devam etti:
"Komisyon sosyal aktörlerin birere uzman temsilci ile oluşturacağı bir ekip içinde çalışmaları yürütecek. Her yıl Çalışma Bakanlığı Ocak ve Temmuz aylarında işçi istatistikleri yayınlıyordu. Bu yıl kanun ile yapılan bir düzenleme ile Ocak ayında istatistikleri yayınlayamadık. Çünkü sistem değişikliği yaptık. Yapılan sistem değişikliğine göre daha önceden sendika üyelikleri ve kayıtlı işçilik ile alakalı konular iki farklı konumda buluşuyordu. Bundan sonra SGK kayıtlı işçiler üzerinden bir istatistik kararı aldı. Düzenlemenin mahiyeti şu 'Sosyal Güvenlik Kurumu istihdam ile ilgili kayıtları alırken takip ettiği iş kolaları esası ile bu güne kadar sendika üyeliklerinin kayıt olduğu iş kolları birbirinden farklı nitelikler taşıyordu. Bunarlın uyumlaştırılması ile ilgili sorunla vardı. Biz bakanlık olarak bu çalışmaları yaparak sosyal tarafların da katıldığı daha üst bir komisyon kurulmasına karar verdik."


"Bir sendika hariç iş kolları ile ilgili yüzde 10 barajına mutabıkız"

Bir gazetecinin, "İstatistikler ne zaman yayınlanacak" sorusuna Bakan Dinçer, İstatistiklerin yayınlanmasının 2010 yılı sonuna kadar tehir edildiğini kaydederek, fiilen Temmuz ayında yayınlanması gerektiğini bunun için de Ağustos ayına bırakılan düzenlemenin 2011 Ocak ayında yayınlanacağını ifade eti. Bakan Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu süre içinde yapılan çalışmaların uyumlaştırılması ve sendika üyeliklerinin netleştirilmesi ile çalışmalar tamamlanmış olacak. İş kolları barajı ile alakalı sosyal tarafların iş koluyla iş kolundaki baraj ile ilgili bir ihtilafı yok. Türkiye'de iş kolalarlı ile ilgili yüzde 10'luk baraj konusunda büyük oranda mutabakat var bir sendika hariç. Bu sendikanın konuya ilişkin başka şartları bulunuyor. İş kolundaki yüzde 10'luk barajının kaldırılması konusunda mutabakatımız var ama iş yeri barajı ile ilgili çalışmalar devam ediyor."