"İş kazaları sonucu ölümler kader olmamalıdır"
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, ''İş kazaları sonucu meydana gelen ölümler kader olmamalıdır. Gündemdeki iş sağlığı ve güvenliği yasası bir an önce çıkarılmalıdır'' dedi.
cumhuriyet.com.trBursa'da meydana gelen grizu patlaması ile ilgili yaptığı açıklamada Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, işçilerin hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü ifade etti. Kumlu, ölen işçilere rahmet, ailelerine baş sağlığı diledi.
Kumlu, patlamanın, Türkiye'de işçilere sağlıksız ve güvenliksiz bir çalışma ortamının dayatıldığını gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:
''Kayıt dışı ekonominin var olduğu bir yapıda, sosyal güvenlik haklarına uyulmamakta, var olan haklar geriletilmeye çalışılmaktadır. İşçiler, örgütlenme hakkından yoksun ve sağlıksız ortamlarda, korumasız ve istismara açık olarak çalışmak zorunda bırakılmaktadır.
Oysa, ILO'nun hazırladığı 'Güvenlik Kültürü Raporu'na göre, meslek hastalıklarının tümü, iş kazalarının ise yüzde 98'i önlenebilir kazalardır. Hiç kuşkusuz ülkemizde trajik ölümlü iş kazalarının halen sürüyor olması güvenli çalışma ortamının sağlanmasında niyet ve irade eksikliğinin bir ifadesidir.
Maden iş kolu, risk ve tehlikelerin en fazla olduğu iş kollarının başında gelmektedir. Ülkemizde çok sayıda maden işletmesi teknolojiden uzak, gözetim ve denetim olmaksızın kötü koşullarda çalıştırılmaktadır. Bu iş kolumuzda iş güvenliği önlemlerinin tam olarak uygulanmasını sağlamak için etkin denetim mekanizmaları oluşturulmalı, maden ocakları sistemli olarak denetlenmelidir. Yaptırımlar etkin ve caydırıcı olmalı, iş güvenliği önlemleri eksiksiz uygulanmalıdır.''
Kumlu, ''Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde özel sektöre ait kömür ocağında meydana gelen grizu patlamasının nedeni ne olursa olsun, ocakta işçilerin sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışabilmesi için gerekli önlemlerin alınmadığının ortada olduğunu'' belirtti.
''İş kazaları sonucu meydana gelen ölümlerin kader olmaması gerektiğini'' vurgulayan Kumlu, gündemdeki ''İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası''nın bir an önce çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.
Türkiye Sağlık İş Sendikası'nın açıklaması
Türkiye Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu da yaptığı yazılı açıklamada, işçi sağlığı ve iş güvenliğinin, Türkiye'nin en önemli sorunu olduğuna işaret ederek, ''İşçi sağlığı iş güvenliği konusunda işçilerin ihmali var. İşçiler alınan tedbirlere uymuyor. İşverenlerin gereği kadar tedbir almama ihmalleri var. Hükümet de alınan tedbirleri tam olarak denetlemiyor'' dedi.
İş kazalarına mutlaka kalıcı çözüm bulması gerektiğini ifade eden Başoğlu, bunda işçi, işveren ve hükümetin birlikte sorumlu olduğunu kaydetti.
"Türkiye işçi cehennemi oldu"
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Bursa Mustafakemalpaşa'daki Bükköy Madencilik İşletmesi'ne ait kömür ocağında meydana gelen ve 19 işçinin ölümüne neden olan kazayla ilgili olarak bir yazılı açıklama yaptı. 2006 Haziranında Balıkesir'de kömür ocağında grizu patlamasında 17 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in "Bunlar maalesef madencilikte olagelen kazalar. Maalesef, bu madenciliğin tabiatı icabı olabiliyor" dediğini anımsatan DİSK Başkanı Çelebi, bu sözlerin AKP'nin insana ve çalışanlara bakışını ortaya çıkardığını kaydetti.
"Patlamanın nedeni ölçüm yapılmaması ve havalandırma eksikliği"
Madenlerde yaşanan ölümlerin sebebinin çalışanların insanca çalışma koşullarından yoksun bırakılması ve aşırı kâr hırsı olduğunu belirten Çelebi, Bursa'daki patlamanın nedeninin ölçüm yapılmaması ve havalandırma eksikliği olduğunu söyledi. Denetimlerin eksik ve şeklen yanlış olduğunu kaydeden Çelebi, denetlemelerde hayati tehlike barındıran işletmelerin kapatılması gerektiğini vurguladı.
"Kazalar cinayet olmaya devam edecek"
DİSK Genel Başkanı Çelebi sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önlem alınmayan, insana yatırım yapılmayan işyerlerinin faaliyetlerine izin verildiği, işçi sağlığı ve güvenliği konusunda uzmanların, sendikaların ve meslek örgütlerinin bypass edilip dışlandıkları müddetçe, yaşadığımız bu "kazaların" adı "cinayet" olacaktır ve sorumluluk da sadece işletmelerin değil bunlara göz yuman hükümetlerin olacaktır."
Bursa'da yaşamını yitiren işçilerin ailelerine ve işçi sınıfına başsağlığı dileyen Çelebi, sorumluların bir an önce ortaya çıkarılarak hesap sorulmasını ve işletmede çalışma koşullarının düzeltilmesini istedi.
Petrol-İş'ten açıklama
Petrol-İş'ten yapılan açıklamada, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamada, 19 madencinin ölümünün büyük üzüntü yarattığı belirtilerek, ''Bu acı olay ve bunun gibi olaylar olağan bir durum veya kader olarak değerlendirilemez'' denildi.
Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, madencilerin öldüğü iş yerinin özel sektöre ait, örgütsüz ve sendikasız bir iş yeri olduğu ileri sürüldü.
Toplu ölümlü iş kazaları bakımından en riskli iş kolu olan madencilikte işçi sağlığı ve iş güvenliği koşularının tam olarak sağlanmadığı, denetimlerin yapılmadığı ve yaptırımların tam olarak uygulanmadığı kaydedilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
''Özel sektörün işlettiği örgütsüz, sendikasız maden ocaklarındaki kuralsız, güvensiz ve sağlıksız çalışma ortamlarında bu tür toplu ölümler daha sık yaşanmakta, adeta, toplu iş cinayetlerine dönüşmektedir. Yer altı maden ocaklarında grizu rutin ölçümlerinin ve olası risklerin belirlenmesi hayati önemdedir. En küçük bir şüphede dahi üretim durdurulmalı ve işçiler tahliye edilmelidir.
Önce üretim, önce kar anlayışıyla değil önce işçi, önce insan anlayışıyla üretim yapılmalıdır. Bununda yolu, iş verene bağımlı olan bir sorumlunun denetimleri sağlaması yerine, sürekli ve yerinde denetim sağlayacak sendikal örgütlenmedir, iş yeri sağlığı ve güvenliği kurumlarının görevlerini tam olarak yerine getirmeleridir.''