İran depremi Türkiye'yi etkiler mi?
Uzmanlar, İran'da meydana gelen depremle ilgili yaptıkları yorumlarda, meydana gelen sarsıntının Türkiye'yi etkilemeyeceği görüşünde.
cumhuriyet.com.trÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, yaptığı açıklamada, İran ile Türkiye'nin aynı tektonik hat üzerinde bulunduğunu söyledi.
Bu hatta, Zağros ve Toros Dağları kuşağı denildiğini ifade eden Perinçek, "Depremin olduğu bölge Afganistan ve Pakistan sınırına yakın bir yer. Bize çok uzak, tetikleme olup bize gelmez. O bölgede, bizdeki Kuzey Anadolu gibi bir fay zonu var. Şemdinli'ye kadar gelip Yüksekova'dan Türkiye'ye kadar giriyor. Bu fayın devamı tekrar İran'a kadar devam ediyor, Himalaya dağlarına kadar uzanıyor. Ayrıca bu hat içinde ayrı bir fay zonu da var. Kuzey batı ucu Şemdinli ve Yüksekova'ya uzanıyor. Arada bir sıçrama var. Ve bu sıçrama içinde de geçtiğimiz 2011'de yaşanan Van depremi oluştu" diye konuştu.
İki depremin de ana nedeninin Asya kıtasının güneyindeki Afrika kıtasındaki çarpışmayla ilgili olduğunu kaydeden Perinçek, şöyle devam etti:
"Yeni bir deprem İran'ın orta kısımlarını etkileyebilir. Türkiye sınırlarında bir şey olacağını tahmin etmiyorum. Ama 3-5 ay içinde Yüksekova'da bir deprem olursa eğer İran'ın kuzey batısı ile Van civarında da depremler olabilir. İran ile Türkiye aslında aynı tektonik hat üzerinde, ancak bu depremin yakın zamanda bizi etkilemesi mümkün değil."
'Türkiye'yi etkilemez'
Boğaziçi Üniversitesi (BÜ) Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdür Yardımcısı Dr. Kıvanç Kekovalı, İran-Pakistan sınırındaki depremin Türkiye'deki fayları tetiklemesinin beklenmediğini söyledi.
Kekovalı, yaptığı açıklamada, İran-Pakistan sınır bölgesinde, Khash yerleşim biriminin yaklaşık 90 kilometre doğusundaki 7,8 büyüklüğündeki depremin, tektonik açıdan oldukça aktif ve kompleks bir bölgede meydana geldiğini kaydetti.
Bölgede yer alan İran'daki Saravan ve Pakistan'daki Washap faylarının, depreme yakın önemli tektonik unsurlar olarak dikkati çektiğini vurgulayan Kekovalı, 2011'de depreme yakın bölgede benzer kaynak özellikleri gösteren ve aletsel büyüklüğü 7,2 olan bir deprem daha yaşandığını anımsattı.
Kekovalı, depremin bölgenin gerilme sisteminde değişimlere neden olacağını, yakın yerlerdeki fayları tetikleyebileceğini belirterek, ''Çok şiddetli bir deprem. Bizim fay sistemimizden oldukça uzak. Bizim bölgemizde gerilime neden olmayacaktır. Türkiye'ye bir etkisi olmayacak'' dedi.
Şiddetli bir deprem olduğu için can kaybı yaşanabileceğini dile getiren Kekovalı, depremin ardından sarsıntıların devam edebileceğini, 6-7 büyüklüğünde artçıların meydana gelebileceğini anlattı.