İpekböceğinin koza örme süreci fotoğraf karelerinde
Anadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Tahir Turan Eroğlu, ipekböceğinin koza örme sürecini 4 bin 50 fotoğraf karesine sığdırdı.
cumhuriyet.com.trAnadolu Ajansı (AA) foto muhabiri Tahir Turan Eroğlu, Bursa'dan temin ettiği ipek böceği yumurtalarını akvaryuma koyarak haline gelmelerini bekledi. İnce doğranmış dut yapraklarıyla beslediği 150 larvanın gelişimini gözlemleyen Eroğlu, 40 günün sonunda larvaların koza örme süreçlerini fotoğrafladı.
Eroğlu, evde ipekböceği yetiştirme fikrinin arkadaşlarıyla sohbet esnasında doğduğunu belirterek, 5 yaşındaki oğluna ipeğin oluşum evresindeki heyecanı aşılamak istediğini söyledi.
İşe ipekböceğini nasıl temin edeceğine yönelik araştırmayla başladığını anlatan Eroğlu, ''Çocukluğumda İzmir'de yaygın olarak ipekböceği yetiştirilir, hatta okullarda ödev olarak verilirdi. Sohbet esnasında arkadaşlarımın daha önce ipekböceği yetiştirmediğini, hatta görmediklerini öğrenince çok şaşırmıştım. Oğlumun da bu heyecanı yaşaması düşüncesiyle evde ipekböceği yetiştirmeye karar verdim'' dedi.
İpekböceği yumurtalarını Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nden temin ettiğini belirten Eroğlu, daha önce görmediği için kargoyla gelen zarftaki yumurtaları görünce çok şaşırdığını ifade etti.
Eroğlu, bir kutu içinde 10-15 ipekböceği yetiştireceğini düşünürken, yumurtalardan 150 larva çıkacağını öğrendiğini dile getirerek, ilk günlerde ince doğranmış dut yapraklarıyla beslediği larvaların çok kısa sürede heyecan verici şekilde büyümeyi sürdürdüğünü söyledi.
Yalnızca beyaz dut yaprağıyla beslenen ipekböceklerine yaprak temin etmenin çok zor olduğunu anlatan Eroğlu, ''Larvalar 10 gün beklememin ardından tohumdan çıkınca hamile kadının aşerdiği meyveyi arar gibi gecenin bir vakti eşim ve oğlumla dut yaprağı aramaya çıktık. Sonraki günlerde de çevre mahalle ve köylerden yaprak temin ettim. Hatta arkadaşlarım aracılığıyla İstanbul ve Sakarya'dan bile yaprak getirttiğim zamanlar oldu'' diye konuştu.
Görüntüleme süreci
Eroğlu, larvaların koza örmeye başlamasıyla evdeki heyecanın arttığını belirterek, birkaç deneme fotoğrafın ardından kurduğu tripod ve spotlarla larvaların koza örme anını fotoğraflamaya başladığını kaydetti.
İzinli günlerinde ve iş çıkışlarında akvaryumun başına geçip koza örme dönemi yaklaşan larvayı tespit etmeye çalıştığını anlatan Eroğlu, ''Kurduğum makineyle 8 saniyede bir fotoğraf çekerek uygun anı yakalamaya çalıştım. Netlediğim bir larvanın 9 saatte, 4 bin 50 kare fotoğrafla kozayı oluşturma evresini baştan sona sabitledim. Daha sonra fotoğrafları görüntü işleme programında birleştirerek 1 dakika 22 saniyelik klip oluşturdum. Kozaları buharda haşlarsam ipek elde edilebilecek ama bunu yapabileceğimi sanmıyorum. O nedenle bir süre daha kozalardan kelebek çıkmasını bekleyeceğiz'' ifadesini kullandı.