İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Suriye iddiası
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye ordusunun, Kasım ortasından bu yana en dört yerleşim biriminde havadan atılan yangın bombaları kullandığını bildirdi.
cumhuriyet.com.trÖrgüt, Suriye ordusunun yangın bombaları kullandığı sonucunun, incelenen çeşitli video görüntülerine ve dört tanığa dayandırıldığı belirtildi.
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye ordusunun, çok ciddi yanıklara neden olan, dünyada 106 ülkenin kullanımını yasakladığı yangın bombalarını atmayı kesmesi gerektiğini bildirirken, örgütün Silahlar bölümünün yöneticisi Steve Goose, ''Suriye'nin, yerleşim bölgelerinde kullanıldığında büyük çaplı mal kaybına ve özellikle sivillerin dayanılmaz acılar çekmesine neden olan yangın bombaları kullanmaya başlamasından rahatsız olduk'' dedi.
Örgüte göre, Suriye ordusu Kasım ortasından bu yana Şam'da Deraya ve Babila, İdlib'de Maarat el-Numan ve Humus'da Kuseyr semtlerinde yangın bombaları kullandı. Bir eylemci, örgüte 28 Kasım'da Maarat el-Numan'a düzenlenen hava saldırısında yangın bombalarının kullanılması sonucu ikisi Özgür Suriye Ordusu savaşçısı olmak üzere dört yetişkinin yaralandığını söyledi.
İki yerel eylemciye ve video görüntülerine göre de 3 Aralık'ta Kuseyr'de yangın bombalarının da kullanıldığı, bir okula ve evlere düzenlenen hava saldırısında aralarında çocuk ve kadınların bulunduğu yaklaşık 20 kişi yaralandı.
Yine bölge halkının ifadelerine ve video görüntülerine dayanıldığında, Deraya'da bir evin yangın bombalarıyla vurulmuş göründüğü kaydedildi.
Suriye'nin diğer bölgelerinde yangın bombaları kullanıldığı yönünde doğrulanmamış haberleri soruşturan İnsan Hakları İzleme Örgütü, eylemcilerin yeni gönderdiği video görüntülerinde havadan atılan yangın bombalarının en az iki türünün kalıntılarını teşhis etti.
Kalıntılardaki işaretler, silahların Sovyetler yapımı ZAB-serisi (Zazhigatelnaya Aviatsionnaya Bomba) yangın bombaları olduğunu gösteriyor.
Napalm, termit ya da beyaz fosfor gibi yanıcı maddeler içeren, kimyasal olmayan yangın bombaları, nesneleri ateşe vermek ya da yanıklar oluşturmak için tasarlandı.
Yangın bombaları, sıklıkla kemiğe kadar inen korkunç acı veren yanıklara ve aynı zamanda solunum yolu hasarına yol açıyor. Bombanın neden olduğu yanıkların tedavisi, özellikle tıp tesislerinden yoksun olan çatışma bölgelerinde zor, kendi kendine iyileşme sürecinin ise dayanılmaz derecede ıstıraplı olduğu biliniyor.